Ko sneži mikroplastika

Ko sneži mikroplastika

15.08.2019 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik


Mikroplastika ni le problem oceanov. Znanstveniki so ugotovili, da se mikroplastika nahaja celo v snegu.


Kontaminacija s plastiko je dosegla novo raven. Po ugotovitvah nemško-švicarske ekipe znanstvenikov, je ogromno mikroplastike zašlo v našo atmosfero, od kod se s padavinami vrne na zemljo. Pri spiranju mikroplastike iz atmosfere je najbolj učinkovit sneg.


Znanstveniki so vzeli vzorce snega z Arktike in Alp. Onesnaženost z mikroplastiko je bila prisotna pri vseh vzorcih.Celo vzorci z najodročnejših plaž Arktike so bili onesnaženi, kar je znanstvenike zelo neprijetno presenetilo.

Plastiko naj bi nad Arktiko odneslo predvsem iz Evrope in Azije. Vplivi mikroplastike na človeško zdravje še niso znani, saj gre za dokaj novo okoljsko problematiko.


Odpadki, ki proizvajajo mikroplastiko

- plastični izdelki
- odpadne vode
- kozmetična industrija (mila, geli za prhanje, šamponi, ...)
- dekorativne bleščice
- oblačilna industrija (sintetična vlakna, poliester, najlon, akril, ...)
- prevažanje tovora po morju ...


"Kadar v smeti vržemo plastično vrečko, vemo, da je drugačna od bananinega olupka. Da bo postala roža, bo potrebovala zelo veliko časa. 'Ko vržem v smeti plastično vrečko, vem, da mečem v smeti plastično vrečko'. Že tako zavedanje pomaga, da varujemo Zemljo, sklepamo mir in skrbimo za življenje v sedanjem trenutku in prihodnosti." (Tich Nhat Hanh)

Ključne besede: mikroplastika onesnaževanje ekologija plastika okolje Kdo bi vedel, kje vse se skrivajo povodni možje, a prelepe, divje in skrivnostne slovenske reke so prav gotovo njihov dom ...
Čudoviti svet preprostih sladkih dobrot, tistih, ki so priljubljene danes in tistih, iz časov naših babic, na katere ste že malo pozabili ...
Ta knjiga vam bo pokazala, kako biti v življenju srečnejši in kar je še pomembneje, kako izkoristiti to srečo, da bi postali uspešnejši.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Morda je življenje to... pomežik očesa in migetajoče zvezde.

Jack Kerouac