Ko sneži mikroplastika

Ko sneži mikroplastika

15.08.2019 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik


Mikroplastika ni le problem oceanov. Znanstveniki so ugotovili, da se mikroplastika nahaja celo v snegu.


Kontaminacija s plastiko je dosegla novo raven. Po ugotovitvah nemško-švicarske ekipe znanstvenikov, je ogromno mikroplastike zašlo v našo atmosfero, od kod se s padavinami vrne na zemljo. Pri spiranju mikroplastike iz atmosfere je najbolj učinkovit sneg.


Znanstveniki so vzeli vzorce snega z Arktike in Alp. Onesnaženost z mikroplastiko je bila prisotna pri vseh vzorcih.Celo vzorci z najodročnejših plaž Arktike so bili onesnaženi, kar je znanstvenike zelo neprijetno presenetilo.

Plastiko naj bi nad Arktiko odneslo predvsem iz Evrope in Azije. Vplivi mikroplastike na človeško zdravje še niso znani, saj gre za dokaj novo okoljsko problematiko.


Odpadki, ki proizvajajo mikroplastiko

- plastični izdelki
- odpadne vode
- kozmetična industrija (mila, geli za prhanje, šamponi, ...)
- dekorativne bleščice
- oblačilna industrija (sintetična vlakna, poliester, najlon, akril, ...)
- prevažanje tovora po morju ...


"Kadar v smeti vržemo plastično vrečko, vemo, da je drugačna od bananinega olupka. Da bo postala roža, bo potrebovala zelo veliko časa. 'Ko vržem v smeti plastično vrečko, vem, da mečem v smeti plastično vrečko'. Že tako zavedanje pomaga, da varujemo Zemljo, sklepamo mir in skrbimo za življenje v sedanjem trenutku in prihodnosti." (Tich Nhat Hanh)

Ključne besede: mikroplastika onesnaževanje ekologija plastika okolje Korak za korakom v svet računalnika je priročnik za začetnike, ki se še spoznavajo z računalnikom in njegovim delovanjem.
V mestece na robu hriba tokrat pride gospa Poletje. Gospa Poletje je druga od štirih sester ...
Slikanica prinaša zgodbico o štirih Marsovčkih, ki se med počitnicami odpravijo na poučno in zabavno raziskovanje prostranega vesolja ...
Včasih se tudi v gozd prikrade deževen dan. Nekaterim gozdnim prebivalcem je dež bolj všeč, drugim nekoliko manj.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Spremembe in napredek so le redko darila od zgoraj. Prihajajo iz bojev od spodaj.

Noam Chomsky