Ko sneži mikroplastika

Ko sneži mikroplastika

15.08.2019 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik


Mikroplastika ni le problem oceanov. Znanstveniki so ugotovili, da se mikroplastika nahaja celo v snegu.


Kontaminacija s plastiko je dosegla novo raven. Po ugotovitvah nemško-švicarske ekipe znanstvenikov, je ogromno mikroplastike zašlo v našo atmosfero, od kod se s padavinami vrne na zemljo. Pri spiranju mikroplastike iz atmosfere je najbolj učinkovit sneg.


Znanstveniki so vzeli vzorce snega z Arktike in Alp. Onesnaženost z mikroplastiko je bila prisotna pri vseh vzorcih.Celo vzorci z najodročnejših plaž Arktike so bili onesnaženi, kar je znanstvenike zelo neprijetno presenetilo.

Plastiko naj bi nad Arktiko odneslo predvsem iz Evrope in Azije. Vplivi mikroplastike na človeško zdravje še niso znani, saj gre za dokaj novo okoljsko problematiko.


Odpadki, ki proizvajajo mikroplastiko

- plastični izdelki
- odpadne vode
- kozmetična industrija (mila, geli za prhanje, šamponi, ...)
- dekorativne bleščice
- oblačilna industrija (sintetična vlakna, poliester, najlon, akril, ...)
- prevažanje tovora po morju ...


"Kadar v smeti vržemo plastično vrečko, vemo, da je drugačna od bananinega olupka. Da bo postala roža, bo potrebovala zelo veliko časa. 'Ko vržem v smeti plastično vrečko, vem, da mečem v smeti plastično vrečko'. Že tako zavedanje pomaga, da varujemo Zemljo, sklepamo mir in skrbimo za življenje v sedanjem trenutku in prihodnosti." (Tich Nhat Hanh)

Ključne besede: mikroplastika onesnaževanje ekologija plastika okolje Poučna slikanica GLEJ, ŽABA! je natisnjena z velikimi tiskanimi črkami. Mladim bralcem predstavlja življenjski krog žabe in nekaj njenih značilnost.
Spoznajte drobceno kresničko Sijo in njeno prijateljico, pikapolonico Lili!
Ta izjemna knjiga vsebuje 23 nadvse navdihujočih poglavij, ki bralca motivirajo in vzpodbujajo k finančni svobodi
Skozi knjigo se bomo sprehodili skozi značilnosti pisanja kode HTML, oblikovanja spletnih strani s pomočjo kode CSS kot se tudi posvetili primerom, ki nam bodo služili za izhodišče pri prikazu rešitev.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Bolje je biti osovražen zaradi tega kar si, kot biti ljubljen zaradi tega kar nisi.

Andre Gide