Medvejka (Spiraea)

Medvejka (Spiraea)

12.08.2008 | Avtor: Matevž Likar
"Medvejki najbolj ustreza sončno rastišče, na nevtralnih do kislih tleh. Rastlino lahko sadimo spomladi ali jeseni. Večje vrste s povešavimi poganjki navadno cvetijo spomladi, nekoliko nižje vrste pa poleti. Spomladanske obrezujemo takoj po cvetenju, še preden se tvorijo cvetni nastavki prihodnjega leta. Poleti cvetoče rastline pa obrezujemo pred spomladanskim brstenjem. Pri odraslih rastlinah navadno odstranjujemo najstarejše poganjke. "
Medvejka je grmovnica, ki izvira iz vzhodnih dežel. Na vrtovih in v javnih nasadih jih sadimo navadno v večjem številu. Pogosto se uporabljajo tudi za brežine ob avtocestah, za javne nasade, za zasaditev strmih pobočij in za ozelenitev škarp.

Rastišče in nega

Medvejki najbolj ustreza sončno rastišče, na nevtralnih do kislih tleh. Rastlino lahko sadimo spomladi ali jeseni. Večje vrste s povešavimi poganjki navadno cvetijo spomladi, nekoliko nižje vrste pa poleti. Spomladanske obrezujemo takoj po cvetenju, še preden se tvorijo cvetni nastavki prihodnjega leta. Poleti cvetoče rastline pa obrezujemo pred spomladanskim brstenjem. Pri odraslih rastlinah navadno odstranjujemo najstarejše poganjke.

Za pomladitev grma vsako leto odstranimo po tretjino poganjkov, pri čemer začnemo z najstarejšimi. Tako bomo v treh letih povsem pomladili grm. Za razmnoževanje se navadno uporabijo neoleseneli stebelni potaknjenci, ki jih naberemo pozno spomladi in poleti. Jeseni lahko poskusite tudi s potikanjem olesenelih stebelnih potaknjencev.

MedvejkaNajpogostejši vrsti

Siva medvejka (Spiraea cinerea)

Pri sivi medvejki so poganjki vsak april/maj prekriti z belimi cvetovi. Nekoliko povešavi poganjki delujejo kot, da se krivijo pod težo cvetov. Siva medvejka je zelo odporna na nizke temperature in je primerna za širšo cvetočo živo mejo. Zraste lahko do 2 m visoko, čeprav navadno ne doseže te višine. Z rednim obrezovanjem pa jo lahko gojimo tudi na precej nižji grm. Ob sajenju ji namenite približno 1,5 m x 1,5m prostora.

Japonska medvejka (Spiraea japonica)

Verjetno najbolj znana in razširjena medvejka, ki poleti na svojih poganjkih tvori do 30 cm široka socvetja. Cveti v vse od temno rdeči do rožnati in beli barvi. Podobno različni so tudi listi, ki so lahko pri nekaterih kultivarjih skoraj rumeni.

Glede na kultivar lahko japonska medvejka zraste od 0,5-1,5 m visoko, vendar najdemo tudi pritlikave kultivarje.
Pri vrsta ni izbirčna glede rastišča in preživi tudi zelo neugodne razmere. Kljub temu bodo grmi najlepše uspevalie na sončnem rastišču in tleh bogatih z organsko snovjo.Preberite si tudi knjige o vzgoji rastlin >>> Knjige o vrtu in vrtnarjenjuKljučne besede: Matevž Likar  cvetje  cvetenje  grmi  medvejka  spiraea  obrezovanje  prezimovanje  sajenje  stebelni potaknjenci  vrt  vrtnarjenje Po zimi mora vedno priti pomlad, zato jo stržek (najmanjši evropski ptiček) glasno prikliče, skupaj z zvončkom ...
Vsi se dobro zavedamo, da je naša prehrana temelj našega telesnega zdravja. Zato je dobro vedeti, kako delujejo različna živila v naši notranjosti, na naše telo. Predvsem, kako nas živila resnično prehranjujejo.
Knjiga Blaginja prinaša ključna sporočila in razumevanja, ki ne bodo le ogrela tvojega srca, ampak tudi podžgala tvoje ambicije. * Ob knjigi 'Vedrina kot življenjska moč' se boste naučili, kako zelo dragocena je sreča.
Ko razmišljamo, navzven pošiljamo vibracije fine eterične snovi
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Velikokrat je sreča tako blizu nas, da moramo daleč odpotovati, da se tega zavemo.

(Rudi Kerševan)