Vrtnice

Vrtnice

16.04.2011 | Avtor: Matevž Likar
"Rastišče najbolje že sezono pred saditvijo prekopljemo in tlem dodamo zrel kompost (približno eno vedro na sadilno jamo). Za dobro prezračevanje med grmi, čajevke, poliante in velikocvetne vrtnice posadimo vsaj 60-75 cm narazen."

Junij je mesec, ko na vrtu v polni lepoti zacvetijo vrtnice. Vrtnice spadajo med najstarejše gojene rastline, kljub temu pa so še vedno zelo priljubljene na okrasnih vrtovih. Večina modernih vrtnic izvira iz osmih evropskih in azijskih vrst, glede na način rasti pa jih razdelimo na tri skupine: gredne, vzpenjavke in grmaste vrtnice.

Gredne vrtnice

VrtnicaGredne vrtnice so samostoječe vrtnice s cvetovi na vrhu rastline. Njihova višina je zelo raznolika (med nekaj cm in 1,5 m). Med gredne vrtnice spadajo hibridne čajevke, ki ene najbolj priljubljenih vrst vrtnic. Pri večini najdemo dolge ravne poganjke z velikimi dišečimi cvetov, ki so lepo izoblikovani in simetrični. Zrastejo od ¾ do 1,8 m in čez celo rastno sezono tvorijo prekrasne cvetove na na dolgih, močnih steblih, zaradi česar so priljubljene tudi kot rezano cvetje.

VrtnicaDruga skupina grednih vrtnic so mnogocvetne vrtnice, ki kot že ime pove cvetijo zelo bogato. Cvetovi so enojni ali polni. Mnogocvetne vrtnice so še posebej uporabne, kjer želimo veliko maso barve. Velikost teh vrtnic navadno ne preseže 1,2 m. Tudi mnogocvetne vrtnice so primerne za rezano cvetje.

Poliante (Polyantha) imajo manjše cvetove, ki se tvorijo v velikih sestavljenih češuljah. So pretežno nizke in jih uporabljamo za masovne zasaditve in obrobe. Podobno nizke so tudi pritlikave vrtnice, ki zrastejo večinoma do 45 cm. Lastnosti njihovih cvetov so podobne velikocvetnim grednim vrtnicam kot so čajevke in mnogocvetne vrtnice. Pritlikave vrtnice so uporabne v skalnjakih, obrobah, mejah in loncih. Večinoma niso cepljene.
Zanimiva skupina vrtnic so tudi drevesaste vrtnice, ki so izoblikovane s cepljenjem gredne vrtnice na dolgo pokončno steblo, kar da videz majhnega drevesca. Uporabljamo jih v formalnem vrtu, v loncih in kot arhitekturne rastline. Žalujoče oblike dobimo s cepljenjem vzpenjavih vrtnic na pokončno steblo.

Vzpenjavke

Vzpenjave vrtnice so izjemno močne rastline z dolgimi poganjki, ki potrebujejo podporo. Poganjki so lahko dolgi med 1,5 in 6 m, odvisno od vrste vrtnice in nege poganjkov. Tudi vzpenjave vrtnice lahko razdelimo glede na cvetove in rast poganjkov.
Vrtnice »Rambler« so zelo hitro rastoče vrtnice, ki lahko v eni sami sezoni poženejo poganjke dolge 6 m. Cvetovi so majhni (pod 5 cm) združeni v bujne šope. Cvetijo le enkrat na leto na eno leto starem lesu. Nasprotno zmerom cvetoče vrtnice vzpenjavke bogato zacvetijo spomladi, nato pa pocvitajo skozi preostanek rastne sezone. Jeseni lahko ob ugodnem vremenu še enkrat močno zacvetijo.
Veliko cvetne vzpenjave vrtnice rastejo sorazmerno počasi v primerjavi z vrtnicami »rambler«. Ponavadi jih vežemo na oporo. Potrebujejo tudi močno vsakoletno obrezovanje. Večinoma cvetijo dvakrat letno: zgodaj poleti in zgodaj jeseni.

Grmaste vrtnice

Grmaste vrtnice so skupina različnih divjih vrst, križancev in kultivarjev, z močno rastjo, ki potrebuje le malo nege. Vrste in stare vrtnice cvetijo navadno le enkrat na sezono, medtem ko moderne grmaste vrtnice cvetijo čez celo poletje.

Kakšno vrtnico izbrati za kje

Vrtnice za loke in pergole

VrtnicePri izbiri morate biti previdni, saj lahko nekatere popularne stare sorte hitro prerastejo majhne vrtove. Boljša izbira so bolj kompatne sorte, ki tudi ne potrebujejo veliko obrezovanja, med katere spadata tudi kultivarja: 'Altissimo' in 'Aloha' ali nekoliko večje sorte kot npr. 'William Morris' in 'Constance Spry'. Na oboke pa vzpnite sorte brez ali z manj trni ('Kathleen Harrop' ali 'Mortimer Sackler'), ki bodo obvarovale vaša oblačili, ko se boste sprehajali skozi loke.

Vrtnice za naravne in živalim prijazne vrtove

Izberite vrtnice z enojnimi cvetovi kot so: 'Golden Wings' ali 'Complicata'. Lahko posadite tudi sorte, ki poleg cvetov okrasijo vrt z listjem ali barvnimi stebli. Zasadite modrolisto vrtnico (Rosa glauca) ali vrtnico z velikimi prosojnimi stebli kor npr. R. sericea f. pteracantha. Okras pa so tudi veliki šipki, ki zrastejo po cvetenju pri kultivarjih R. 'Scabrosa' ali R. moyesii 'Geranium'.

Vrtnice za senco ali severno stran vrta

Pri izbiri ostanite pri sortah, ki zelo dobro prenašajo senco, saj boste drugače ostali brez cvetov. Na rastišču, ki je polovico dneva v senci, bodo dobro uspevali vsi kultivarji angleških vrtnic, pokrovne vrtnice in R. rugosa. Za resnično osenčena rastišča pa izberite kultivarje kot so R. xanthina 'Canary Bird' ali vrnico R. primula, ki ima krasno dišeče rumenkaste cvetove.
Ob na sever obrnjene zidove pa lahko posadite kultivarje 'Danse du Feu', 'Souvenir du Docteur Jamain' ali 'Alberic Barbier'.

Vrtnice za izpostavljena mesta

Suha in/ali vetrovna mesta s slabimi tlemi, boste morali izboljšati s kompostom in gnojili. Pri izbiri rastlin se omejite na bolj odporne vrste kot npr.: R. pimpinellifolia, R. rugosa ali R. eglanteria. Med bolj klasičnimi vrtnicami izberite kultivarje kot so: 'Constance Spry' in 'Shropshire Lass' ali pokrovne vrtnice.

Vrtnice za brežine

Moderne pokrovne vrtnice so idealna izbira. Nekatere med njimi so grmičaste kot npr. 'Flower Carpet', medtem ko imajo druge dolga plazeča stebla. Predstavljajo prekrasno nadomestilo za trato. bodite pa pozorni na informacije na etiketah, saj se lahko nekatere razrastejo tudi do 3 m v širino.

Vrtnice za lonce

V loncih posadite elegantne moderne kultivarje kot je 'Letchworth Centernary'. Če jih boste redno gnojili in vsako leto zamenjali vrhnji del substrata, lahko v istem loncu uspevajo tudi do 5 let. V loncu so prekrasne tudi majhne drevesaste vrtnice.
Kot vidite lahko tudi najbolj zahtevno rastišče polepšate s prekrasno vrtnico.

Sajenje in nega

Sajenje

VrtniceRastišče najbolje že sezono pred saditvijo prekopljemo in tlem dodamo zrel kompost (približno eno vedro na sadilno jamo). Za dobro prezračevanje med grmi, čajevke, poliante in velikocvetne vrtnice posadimo vsaj 60-75 cm narazen. Floribunde lahko posadimo nekoliko bližje drugo k drugi (45-60 cm). Med vzpenjavimi vrtnicami pa moramo pustiti vsaj 2,5-3 m razmika. Pri saditvi moramo paziti, da je saditvena jama dovolj globoka, saj moramo vrtnico posaditi tako, da je mesto cepitve 3-5 cm pod nivojem tal. Mesto cepitve je tako bolje zaščiteno pred zimskim mrazom.

Obrezovanje

Vrtnice moramo letno obrezovati, da izboljšamo videz rastline, odstranimo oslabljene in mrtve poganjke ter kontroliramo število in kvaliteto cvetov. Odrežemo tudi divjake, ki rastejo neposredno iz podlage in ne tvorijo privlačnih cvetov.

Gredne vrtnice obrezujemo zgodaj spomladi. Odstranimo mrtev les in oblikujemo rastlino. Poganjke obrežemo na višino kolen. Odstranimo tudi poganjke, ki rastejo v notranjost grma. Pustimo 4-8 močnih poganjkov, ki se širijo iz centra rastline in tvorijo obliko vaze.

Drevesaste vrtnice potrebujejo močan rez zgodaj spomladi, medtem ko med rastno sezono le preprečujemo, da bi krošnja postala prevelika za deblo. Po odstranitvi mrtvih poganjkov, porežemo poganjke na 20-30 cm dolžine.

Vzpenjave vrtnice »rambler« in veliko cvetne vzpenjavke, ki cvetijo le enkrat na sezono obrežemo takoj po cvetenju, saj cvetijo na lanskem lesu. Novi poganjki, ki poženejo iz mesta cepitve ali novi stranski poganjki bodo nosili cvetove naslednje leto. Letošnje cvetoče poganjke lahko zato povsem odstranimo.

Zmerom cvetoče in preostale veliko cvetne vrtnice potrebujejo le rahlo obrezovanje na 2-3 leta. Spomladi odstranimo najstarejše poganjke, ki ne nosijo več cvetov. Na srednje starih (2-3 leta) poganjkih pa obrežemo stranske poganjke na 2-3 močne brste. Najlepši cvetovi se navadno oblikujejo na teh stranskih poganjkih.

Pošljite razglednico z motivi vrtnic >>> eRazglednice vrtnice  


Preberite si tudi knjige o vzgoji rastlin >>> Knjige o vrtu in vrtnarjenju


Ključne besede: Matevž Likar  cvetje  cvetenje  vrtnice  gredne vrtnice  grmaste vrtnice  obrezovanje  vzpenjavke  vrt  vrtnarjenje Kdo bi vedel, kje vse se skrivajo povodni možje, a prelepe, divje in skrivnostne slovenske reke so prav gotovo njihov dom ...
S pomočjo organskega vrtnarjenja si lahko pridelamo zdravo zelenjavo in sadje na naraven način.Priročnik za sonaravno eko vrtnarjenje.
Knjiga Blaginja prinaša ključna sporočila in razumevanja, ki ne bodo le ogrela tvojega srca, ampak tudi podžgala tvoje ambicije. * Ob knjigi 'Vedrina kot življenjska moč' se boste naučili, kako zelo dragocena je sreča.
Drobna zgodba o sončnici, ki se je iz kalčka razvila v velik, sončno rumen cvet
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Veliki izziv življenja je premagati meje znotraj sebe, jih odriniti tja, kamor še v sanjah ne bi pomislili, da je mogoče.

(Sergio Bambaren)