Mir - Sto domačih zdravil za dušo in telo 1

Mir - Sto domačih zdravil za dušo in telo 1

12.08.2008 | Avtor: dr. Jože Ramovš
"Zunanji mir in nemir sta velikokrat višja sila, notranji mir pa je sad človekovega osebnega prizadevanja. In narobe: notranji nemir je bolj ali manj osebna krivda za zgrešene odločitve; človeku škoduje. Seveda je lahko tudi notranji nemir stopnica do pravega osebnega in medčloveškega pomirjenja. "
Beseda mir ima več pomenov. Eno pomeni, če rečemo: "Otroci, dajte mir!", drugo, ko je pesnik potožil: "Ko brez miru okrog divjam..."

Prvi je zunanji mir. To je "mir pred nemirom", ko ni hrupa, nasprotovanj, dela nalog, težav in podobnega. Zunanji mir je negotov in trpen, če je trajen, je pokopališki. Zunanji mir in nemir se dopolnjujeta, kakor se delo in počitek.

Človek potrebuje enkrat enega, drugič drugega. Če hoče nekdo samo mirovati, je bolan ali skrajnje len, prav tako je bolestno, če "mora" kar naprej nekaj početi, oziroma živeti v hrupu.

Drugi je notranji mir. To je duhovna klenost človekove osebe. Je razgiban, iz njega izvira ustvarjalnost.

Radi bi predvsem opozorili na zdravilnost notranjega miru. Zunanji mir in nemir sta velikokrat višja sila, notranji mir pa je sad človekovega osebnega prizadevanja. In narobe: notranji nemir je bolj ali manj osebna krivda za zgrešene odločitve; človeku škoduje. Seveda je lahko tudi notranji nemir stopnica do pravega osebnega in medčloveškega pomirjenja.

Vsekakor je duhovna klenost edina uspešna pot do zunanjega miru v samem sebi, med zakonci, sosedi in narodi. Mir se začne in konča v srcu, je duhovna sproščenost v dnu srca.

MirDuhovni nemir povzročajo predvsem krivda, zgrešena življenjska usmerjenost in življenjska praznina. Zato so glavna zdravila, ki prinašajo mir:

• kesanje in spokoritev za konkretno osebno krivdo in za zgrešeno življenjsko usmerjenost
• napolnitev življenjske praznine in iskanje smisla v sleherni situaciji
• sprememba zgrešene življenjske usmerjenosti

Še nekaj slovenskih pregovorov o zdravilnosti miru:

Boljša žlica zelja v miru kakor pečenka v prepiru.
Boljša žlica soka v miru kakor polna miza jedi v prepiru.
Poslušaj, opazuj in molči, če hočeš mirno živeti.
Boljši je tanek mir kakor tolst prepir.
Kadar ljudje v miru žive, jim rajske ptice žvrgole.
Od miru glava ne boli.


Mnenja: Tudi vi lahko popestrite članek s svojimi komentarji, idejami, mnenji, razmišljanji ... na našem forumu. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne razprave, izmenjavi mnenj in odzivom na članke in druge prispevke v MavriČnem Mesečniku.

Prispevajte svoj komentar k članku
» Vpišite svoje mnenje, poklepetajte o tem članku na našem forumu » Preberite mnenja

Za izražanje mnenj se je potrebno registrirati oz. prijaviti na forum mavrica.net.

Ključne besede: Jože Ramovš  antropohigiena  mir  osebnostna rast  psihologija  samopomoč  samopodoba  Viktor Emanuel Frankl  Sto domačih zdravil za dušo in telo Življenje je polno nalog, ki zahtevajo samoreguliranje. Zmožnost samoreguliranja človeku omogoča prilagajanje.
Pia always jumped to look for the blueberries, whether it was the summer, autumn or winter. But in autumn and winter there were no blueberries on the bushes ...
Knjiga Blaginja prinaša ključna sporočila in razumevanja, ki ne bodo le ogrela tvojega srca, ampak tudi podžgala tvoje ambicije. * Ob knjigi 'Vedrina kot življenjska moč' se boste naučili, kako zelo dragocena je sreča.
S pomočjo organskega vrtnarjenja si lahko pridelamo zdravo zelenjavo in sadje na naraven način.Priročnik za sonaravno eko vrtnarjenje.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Ko enkrat opaziš lepoto življenja, se prične grdo razblinjati. Če pričneš gledati na življenje z radostjo, se začne žalost razblinjati. Ne moreš imeti raja in pekla istočasno. Le eno lahko imaš. Izbira je tvoja.

Osho