Misli o knjižnici

Misli o knjižnici

27.12.2020 | Avtor: Gabriel Zaid | Ray Bradbury

Knjižnica   
 

"Vsaka zasebna knjižnica je bralni načrt."  (Gabriel Zaid)

"Grozljiva rešitev je, da knjige obdržimo, dokler ne naberemo knjižnice s tisoči izvodov, medtem pa si ves čas dopovedujemo, da se zavedamo, da nimamo časa za branje, vendar jih bomo lahko zapustili otrokom. Ta izgovor postaja vedno šibkejši, kajti znanost napreduje z vedno večjimi koraki. Skoraj vse knjige so zastarele od trenutka, ko so napisane, če ne že prej. In prodajne strategije prispevajo k načrtni zastarelosti tudi pri klasičnih piscih (zaradi vedno novih in boljših kritiških izdaj), da bi preprečili uničujoče prenašanje okusa z enega rodu na drugega, kar je nekoč skoraj zadušilo trg." (Gabriel Zaid)

"Ustvarjanje zastarele knjižnice za otroke je lahko upravičeno le v toliko, v kolikor je upravičeno ohranjanje ruševin: v imenu arheologije. Za zbiranje knjig poznamo pametnejše izgovore, kot je ustvarjanje knjižnice za potomstvo.." (Gabriel Zaid)

"V skladu z brezpogojno nujo, da beremo in smo kultivirani, je knjižnica soba za trofeje." (Gabriel Zaid)

"Samuel Johnson: Noben kraj si ne more privoščiti tako očitne obsodbe ničevosti človeškega upanja, kot javna knjižnica, kajti kdo lahko gleda police, na katerih se gnetejo mogočni zvezki, posledice napornega razmišljanja in podrobnega raziskovanja, ki jih zdaj poznamo le še v katalogih ..." (Gabriel Zaid)

"Knjižnice so v praksi glavna opora knjižnega trga, čeprav bi teoretično lahko pomislili, da ne bo nihče kupil knjige, ki jo lahko prebere zastonj." (Gabriel Zaid)

"Tudi najboljše knjige se lahko sprevržejo v odpadke, če jih na slepo postavimo v napačne knjigarne, knjižnice ali kataloge; če jih postavimo na polico brez pravega reda; če so skrite nekje, kjer jih težko dosežemo; če obstajajo telesne, časovne ali tržne ovire za njihov nakup; ali če bralcu rečemo, da niso dostopne, čeprav to ni res. " (Gabriel Zaid)

"Lahko se spremenijo v odpadke preprosto zato, ker sodijo v pozabljene zbirke: nihče ne obišče knjigarne ali knjižnice, kjer ni selekcije ali reda.
Knjiga zunaj izbora,  v katerem ima svoj smisel, je kot sirota." (Gabriel Zaid)

"Knjiga, izgubljena v kaosu, je brezupno izgubljena." (Gabriel Zaid)

"Brez knjižnic, kaj nam ostane? Nimamo preteklosti niti prihodnosti." - (Ray Bradbury)

"Našel sem se v knijžnici. Grem se poiskat v knjižnico." ― (Ray Bradbury)
 Ključne besede: misli citati navedki izreki reki odlomki iz knjig knjižnica o knjižnici knjiga o knjigi  knjigarnei življenje bistvo življenja  osebnostna rast motivacija  misli vezi lepa misel modrosti modre misli pisatelji Tudi majhen podlesek, nič večji od miške, lahko doseže nemogoče ...
Poučna naravoslovna slikanica mladim bralcem na preprost in razumljiv način predstavi planet Zemljo in njeno umeščenost v naš sončni sistem.
Otroška slikanica o drobni kresnički Siji
Slikanica o prijateljstvu in radodarnosti ...
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Zgrabite trenutek! Tisto, kar lahko storite ali mislite, da bi zmogli, začnite takoj zdaj.

(Johann W. Goethe)