Modri učitelji in učenci - Kratke zgodbe

Modri učitelji in učenci - Kratke zgodbe

11.11.2016 | Avtor: Anthony de Mello | Thich Nhat Hanh

Notranjost

Učenec je prosil za besedo modrosti. Učitelj je rekel: "Pojdi sedet v svojo celico in tvoja celica te bo naučila modrosti."

"Toda jaz nimam celice, saj nisem menih."

"Seveda imaš celico. Poglej vas."

Anthony de Mello


*


Ločitev

Učiteljevi nauki pri vladi niso bili priljubljeni in pregnala ga je iz dežele. Učencem, ki so ga vprašali, ali nikoli ne čuti domotožja, je učitelj rekel: "Ne".

Toda človeško je pogrešati svoj dom," so ugovarjali.

Na to je učitelj rekel: "Človek preneha biti izgnanec, ko spozna, da je stvarstvo njegov dom."

Anthony de Mello

*

Slepi rabin

Stari rabin je oslepel in ni mogel ne brati ne gledati obrazov obiskovalcev. Zdravilec z vero mu je rekel: "Zaupaj se mi in ozdravil bom tvojo slepoto."

"To ni potrebno," je odvrnil rabin. "Lahko vidim vse, kar moram videti."

Ne spi vsak, ki ima zaprte oči. In ne more vidite vsak, ki ima odprte oči.

Anthony de Mello


*


Vprašanje

Spregovoril je menih: "Vse te gore in reke in Zemlja in zvezde - od kod so?"

In učitelj je dejal: "Od kod je tvoje vprašanje?"

Glej v notranjost.

Anthony de Mello


 *

Vpogled v cvet

Iz zen budizma je znana zgodba o cvetu. Nekoč je Buda pred 1.250 menihi in nunami dvignil cvet. Kar nekaj časa ni rekel ničesar. Občinstvo je bilo popolnoma tiho. Vsi so verjetno intenzivno razmišljali o tem, kaj bi bil lahko pomen te Budove kretnje. Potem se je Buda nenadoma nasmehnil. Nasmehnil se je, ker se je nekdo v občinstvu nasmejal njemu in cvetu. To je bil menih Mahakašjapa. Bil je edini, ki se je nasmejal. Buda mu je vrnil nasmeh in rekel: 'v sebi nosim moč vpogleda in prenesel sem jo na Mahakašjapo.' O tej zgodbi še vedno govorijo številne generacije učencev zena in ljudje še vedno iščejo njen pomen. Meni se zdi njen pomen precej preprost. Če nekdo pred tabo prdrži cvet,  želi, da bi ga ti videl. Oseba, ki ni razmišljala in je bila le to, kar je, je bila sposobna videti cvet globlje, zato se je nasmehnila.

To je problem življenja. Če nismo v celoti to, kar smo, in popolnoma v sedanjem trenutku, vse zamudimo.

Thich Nhat Hanh

Zgodbe iz knjige   >> še več zgodb najdete v naslednjih knjigah  

 Več izrekov in modrosti najdete v >>> naslednjih knjigah
 Ključne besede: misli citati navedki  učitelji in učenci modri učitelji modrost pozitivne misli zgodbe pripovedovanje zgodb zgodbarstvo misli verzi, budizem nauki izgnanec rabin menih,zen budizem Buda kratke zgodbe  Vsi se dobro zavedamo, da je naša prehrana temelj našega telesnega zdravja. Zato je dobro vedeti, kako delujejo različna živila v naši notranjosti, na naše telo. Predvsem, kako nas živila resnično prehranjujejo.
Knjiga Blaginja prinaša ključna sporočila in razumevanja, ki ne bodo le ogrela tvojega srca, ampak tudi podžgala tvoje ambicije. * Ob knjigi 'Vedrina kot življenjska moč' se boste naučili, kako zelo dragocena je sreča.
Skozi knjigo se bomo sprehodili skozi značilnosti pisanja kode HTML, oblikovanja spletnih strani s pomočjo kode CSS kot se tudi posvetili primerom, ki nam bodo služili za izhodišče pri prikazu rešitev.
V kompletu so zbrani trije priročniki za risanje po korakih ...
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Zgrabite trenutek! Tisto, kar lahko storite ali mislite, da bi zmogli, začnite takoj zdaj.

(Johann W. Goethe)