Mravlja - Totemske živali

Mravlja - Totemske živali

12.04.2007 | Avtor: Marjetka Jeršek
"Mravlje delavke so nadvse spretne arhitektke, tako kot tudi tisti, ki so si izbrali te živali za svoj totem. Mravljinčje veščine in spretnosti ter njihov neustrašni, vztrajni trud pri delu najbolje odražajo lastnosti in vrednote, ki jih ta totem prebuja pri svojih varovancih."
Veliko ljudi se na gomazeče žuželke odziva s pretiranim strahom ali gnusom. Nekateri celo trpijo za težko ozdravljivimi fobijami, povezanimi z njimi. Znanstveniki so razvrstili več kot 800.000 različnih vrst insektov, ki prebivajo na našem planetu.

Torej nikakor ne moremo prezreti njihove pomembnosti, zato so svoje mesto našli tudi med živalskimi totemi. Njihovo vedenje, nagoni in nikoli popolnoma razumljeni arhetipski vzorci obnašanja so skozi zgodovino pogosto navdihovali človeštvo in šamane širom po svetu.
S totemom mravlje in bogomoljke se radi povezujejo predvsem bušmanski vrači iz puščave Kalahari. Ponekod v Aziji veljajo za slastno in hranljivo beljakovin bogato poslastico.
 
Mravlje nas učijo, da s skupnimi prizadevanji zgradimo več in bolje

Totem mravlje spodbuja marljivost, trud, vztrajnost, delavnost, pridnost ter smisel za red in disciplino. Z njihovo energijo se lahko bolj ali manj uspešno povezujemo skozi vse leto, akoravno je pomlad daleč najprimernejši čas.

Večina mravelj, razen redkih izjem, je družabnih živali, ki prebivajo skupaj v mravljišču, kjer so njihove naloge natančno določene. Med njimi vladata hierarhija in red. Njihovi vzorci obnašanja so preprosti in učinkoviti. Ukvarjajo se z lovom, gojenjem in neke vrste “živinorejo”. Ustanovijo posebne “kmetije”, na katerih gojijo posebne vrste gobic ali celo “molzne” uši. Znotraj družbe si izmenjujejo hrano in si razdelijo naloge. Nekatere vrste celo zasužnjijo druge mravlje, da namesto njih opravljajo delo.

Znotraj njihovega družbenega sistema obstajajo tri kaste: kraljice, ki ustanavljajo nove kolonije, krilati samci, ki jih oplodijo in sterilne samice, ki skrbijo za zarod kot varuške in delavke. Kraljice imajo krila in sposobnost letenja, dokler jih samci ne oplodijo. Takrat si izpulijo krila in žrtvujejo svojo zmožnost letenja za rojstvo novega zaroda. Njihova življenjska doba traja povprečno dvanajst let. Varovanci totema mravlje ponavadi potrebujejo dvanajst let za izpeljavo obsežnejših projektov, kijih skrbno načrtujejo in natančno izgradijo. Prav tako so zanje pomembna obdobja dvanajstih dni, tednov ali mesecev.

MravljaMravlje delavke so nadvse spretne arhitektke, tako kot tudi tisti, ki so si izbrali te živali za svoj totem. Mravljinčje veščine in spretnosti ter njihov neustrašni, vztrajni trud pri delu najbolje odražajo lastnosti in vrednote, ki jih ta totem prebuja pri svojih varovancih. Mravlja je učiteljica postopnega grajenja in izoblikovanja življenja. Z njeno pomočjo postanete popolni arhitekti, gradniki in zidarji svoje usode. Pokaže vam, kako zgraditi resničnost iz svojih najlepših sanj. Eno od njenih učenj pravi, da najveličastnejši uspeh dosežemo s potrpežljivostjo, marljivostjo, vztrajnostjo in predanostjo svojemu cilju ali poslanstvu.

Ako sanjate o mravlji, ali pa se pogosteje začne pojavljati v vašem življenju ter obračati pozornost nase, prevetrite svoje podjetniške sposobnosti in se vprašajte, kako marljivi in delavni ste bili v zadnjem času. Preveč ali premalo? Imate dovolj notranje discipline, da dokončate vse naloge, s katerimi se trenutno ukvarjate? Morda vi ali vaši sodelavci iščete zasilne izhode, da bi na lahek način hitro, a površno opravili nujno delo? Ali dovolj sproti dograjujete svoje življenje z izobraževanjem, konjički v prostem času (hobiji), novimi smermi raziskav?

Šamani priporočajo totem mravlje za razvijanje zdravih delovnih navad in krepitev potrpežljivosti z drugimi ter s samim seboj. Totem mravlje uči, kako izkoriščati vedno nove priložnosti in napore, da oplemenitite končne sadove svojega dela. V povezavi s sodelavci in pomočniki v skupini lahko naredite več v krajšem času in bolje. Kakovostno sodelovanje v dobro vseh vključenih je še kako pomembno za obdobje vodnarja, v katerega pospešeno vstopamo.

Eno od sporočil totema mravlje svojim varovancem pravi: Če sledite svoji notranji resnici in predano opravljate svoje poslanstvo, boste naposled deležni nagrade ne glede na okoliščine, v katerih se lahko znajdete. Nagrajeni boste na najboljši možni način, ki bo povsem ustrezal potrebam vašega višjega jaza in vselej ob najprimernejšem času. Učenje mravelj vam tudi razkriva, da trud vedno prinaša obljubo uspeha.


Mnenja: Tudi vi lahko popestrite članek s svojimi komentarji, idejami, mnenji, razmišljanji ... na našem forumu. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne razprave, izmenjavi mnenj in odzivom na članke in druge prispevke v MavriČnem Mesečniku.

Prispevajte svoj komentar k članku
» Vpišite svoje mnenje, poklepetajte o tem članku na našem forumu » Preberite mnenja

Za izražanje mnenj se je potrebno registrirati oz. prijaviti na forum mavrica.net.

Ključne besede: Marjetka Jeršek  simbolika živali  totemske živali  šamani  šamanizem  živalski totemi  mravlje Morda boste prav vi iztrgali iz stoletij pozabe košček zemlje in vdahnili življenje novemu keltskemu vrtu ...
Ta izjemna knjiga vsebuje 23 nadvse navdihujočih poglavij, ki bralca motivirajo in vzpodbujajo k finančni svobodi
Čudoviti svet preprostih sladkih dobrot, tistih, ki so priljubljene danes in tistih, iz časov naših babic, na katere ste že malo pozabili ...
Psička Pia se zelo rada sprehaja po gozdu. Poleg gozdnih živalic se med visokimi drevesi skriva nekaj, kar naravnost obožuje: sočni gozdni sadeži!
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Edina oseba,katere vedenje lahko nadzorujemo,smo mi sami.

William Glasser