Narava - Sto domačih zdravil za dušo in telo 1

Narava - Sto domačih zdravil za dušo in telo 1

12.05.2008 | Avtor: | dr. Jože Ramovš
"Lepota narave je neizčrpna; predstavljajte si samo vrhove gora, soteske - kakor je Blejski Vintgar, jezerca, slapove, morje, potoke, močvirja, sončni vzhod in zahod, potovanje oblakov po nebu; zeleno morje rastlinskega sveta, cvetlice, njihove barve, oblike, vonje, sadeže; živalski svet... plaho srno z mladiči, gamsa ali kozoroga v gorah. "
Človek je del narave. Kulturno se je zelo vzdignil nadnjo in civilizacijsko jo vsestransko uporablja v svojo korist. Toda posameznik nujno potrebuje reden stik z naravo za svoje telesno in duševno zdravje, človeštvo pa ravno v tem času začenja žeti grenke sadove industrijske samovolje nad njo.

Lepota narave je neizčrpna; predstavljajte si samo vrhove gora, soteske - kakor je Blejski Vintgar, jezerca, slapove, morje, potoke, močvirja, sončni vzhod in zahod, potovanje oblakov po nebu; zeleno morje rastlinskega sveta, cvetlice, njihove barve, oblike, vonje, sadeže; živalski svet... plaho srno z mladiči, gamsa ali kozoroga v gorah.

In če gremo dalje v vesoljsko širjavo ali se usmerimo v čudovito skrivnostni mikrokozmos atomov..., povsod sama čudesa narave.
Človekovo duhovno bogastvo je njegovo doživljanje življenja. Narava je neprekosljiva učiteljica za poglabljanje te temeljne človekove duhovne zmožnosti. Kje naj si bolj ko v naravi izostri zaznavanje, pridobi pisanost vtisov, poglobi dojemanje, razvije in oplemeniti pristna čustva veselja, žalosti, nežnosti, kesanja, hvaležnosti, sočutja, ljubezni, srda, navdušenja in številna druga? Za slehernega človeka so mir v naravi, njena prvinskost, lepota in smotrnost osnovni obrok zdrave hrane za srce in pamet, za dušo in telo.

Narava je učiteljica znanosti, umetnosti in vere. Veliki znanstveniki, umetniki in verski mistiki so bili vedno v tesnem stiku z njo. V naravi so prihajali do svojih navdihov.

Neštete počitniške hiše, ki so zadnja leta zrasle po našem podeželju, so izraz prvinske težnje po naravi; toda dvorezen: stanejo preveč truda in stroškov, ob tem človeka rada zadrgne sla po imetju, narave ni toliko proste, da bi vsakdo imel svoj "zimski in letni dvorec", človeka lahko osamijo v samozadovoljno uživanje in ravnodušnost do nalog za druge.

Nasveti

- Vsak dan pojdite vsaj za nekaj časa v naravo, vsak teden za en cel dan.
- Vpišite svoje otroke med skavte, ki jih pri nas pravkar znova vpeljujejo po svetovnem zgledu, potem ko so bili od vojne naprej prepovedani. V tej organizaciji si bodo privzgojili čut za naravo, duhovnost in osebno odgovornost v družbi.
- Na pohodih se prepuščajte naravi, s sproščeno dušo pijte njeno lepoto, skladnost in mir. Od tod je zelo kratka pot do pravega duhovnega poglabljanja, na koncu katerega je Frančiškova mistična Sončna pesem.

Se nadaljuje: >>> Pogovor - Sto domačih zdravil za dušo in telo 1

(Odlomki iz knjige: Sto domačih zdravil za dušo in telo 1.)

Priporočljivo branje >>> Samooskrbni organski vrt

Preberite si tudi knjige o vzgoji rastlin >>> Knjige o vrtu in vrtnarjenjuKljučne besede: Jože Ramovš  antropohigiena  osebnostna rast  samopomoč  samopodoba  narava  Sto domačih zdravil za dušo in telo 1 S pomočjo organskega vrtnarjenja si lahko pridelamo zdravo zelenjavo in sadje na naraven način.Priročnik za sonaravno eko vrtnarjenje.
Visoko v gorah je desetletni pastirček Tonček pasel svoje ovčice. Vsako jutro je zgodaj vstal in jih preštel.
Grenko sladka mikropoezija
Oh, but what a beautiful and splendid teddy bear he used to be! On his chest was a special little heart that shone with a ruby red glow ...
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Ljudje razglabljajo o moji umetnosti in se pretvarjajo da jo razumejo, kot da bi jo morali razumeti; ko je popolnoma enostavno da jo je le treba ljubiti.

Claude Monet