Narava - Sto domačih zdravil za dušo in telo 1

Narava - Sto domačih zdravil za dušo in telo 1

12.05.2008 | Avtor: | dr. Jože Ramovš
"Lepota narave je neizčrpna; predstavljajte si samo vrhove gora, soteske - kakor je Blejski Vintgar, jezerca, slapove, morje, potoke, močvirja, sončni vzhod in zahod, potovanje oblakov po nebu; zeleno morje rastlinskega sveta, cvetlice, njihove barve, oblike, vonje, sadeže; živalski svet... plaho srno z mladiči, gamsa ali kozoroga v gorah. "
Človek je del narave. Kulturno se je zelo vzdignil nadnjo in civilizacijsko jo vsestransko uporablja v svojo korist. Toda posameznik nujno potrebuje reden stik z naravo za svoje telesno in duševno zdravje, človeštvo pa ravno v tem času začenja žeti grenke sadove industrijske samovolje nad njo.

Lepota narave je neizčrpna; predstavljajte si samo vrhove gora, soteske - kakor je Blejski Vintgar, jezerca, slapove, morje, potoke, močvirja, sončni vzhod in zahod, potovanje oblakov po nebu; zeleno morje rastlinskega sveta, cvetlice, njihove barve, oblike, vonje, sadeže; živalski svet... plaho srno z mladiči, gamsa ali kozoroga v gorah.

In če gremo dalje v vesoljsko širjavo ali se usmerimo v čudovito skrivnostni mikrokozmos atomov..., povsod sama čudesa narave.
Človekovo duhovno bogastvo je njegovo doživljanje življenja. Narava je neprekosljiva učiteljica za poglabljanje te temeljne človekove duhovne zmožnosti. Kje naj si bolj ko v naravi izostri zaznavanje, pridobi pisanost vtisov, poglobi dojemanje, razvije in oplemeniti pristna čustva veselja, žalosti, nežnosti, kesanja, hvaležnosti, sočutja, ljubezni, srda, navdušenja in številna druga? Za slehernega človeka so mir v naravi, njena prvinskost, lepota in smotrnost osnovni obrok zdrave hrane za srce in pamet, za dušo in telo.

Narava je učiteljica znanosti, umetnosti in vere. Veliki znanstveniki, umetniki in verski mistiki so bili vedno v tesnem stiku z njo. V naravi so prihajali do svojih navdihov.

Neštete počitniške hiše, ki so zadnja leta zrasle po našem podeželju, so izraz prvinske težnje po naravi; toda dvorezen: stanejo preveč truda in stroškov, ob tem človeka rada zadrgne sla po imetju, narave ni toliko proste, da bi vsakdo imel svoj "zimski in letni dvorec", človeka lahko osamijo v samozadovoljno uživanje in ravnodušnost do nalog za druge.

Nasveti

- Vsak dan pojdite vsaj za nekaj časa v naravo, vsak teden za en cel dan.
- Vpišite svoje otroke med skavte, ki jih pri nas pravkar znova vpeljujejo po svetovnem zgledu, potem ko so bili od vojne naprej prepovedani. V tej organizaciji si bodo privzgojili čut za naravo, duhovnost in osebno odgovornost v družbi.
- Na pohodih se prepuščajte naravi, s sproščeno dušo pijte njeno lepoto, skladnost in mir. Od tod je zelo kratka pot do pravega duhovnega poglabljanja, na koncu katerega je Frančiškova mistična Sončna pesem.

Se nadaljuje: >>> Pogovor - Sto domačih zdravil za dušo in telo 1

(Odlomki iz knjige: Sto domačih zdravil za dušo in telo 1.)

Priporočljivo branje >>> Samooskrbni organski vrt

Preberite si tudi knjige o vzgoji rastlin >>> Knjige o vrtu in vrtnarjenjuKljučne besede: Jože Ramovš  antropohigiena  osebnostna rast  samopomoč  samopodoba  narava  Sto domačih zdravil za dušo in telo 1 Knjiga Blaginja prinaša ključna sporočila in razumevanja, ki ne bodo le ogrela tvojega srca, ampak tudi podžgala tvoje ambicije. * Ob knjigi 'Vedrina kot življenjska moč' se boste naučili, kako zelo dragocena je sreča.
Le kaj se je zgodilo? Dragi mladi bralec, več ti bo povedala kar tale mala zgodbica ...
Kakšna je navidezno misteriozna skrivnost, po kateri se motna življenjska snov preoblikuje v dragoceno kovino?
Pravljica o jelenu, ki je v stiski spoznal, kako dobre prijatelje ima ...
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Nič ne bo delovalo, če ti ne boš deloval.

Maya Angelou