Nova Zelandija: otočje Kermadec bo postalo morski rezervat

Nova Zelandija: otočje Kermadec bo postalo morski rezervat

29.09.2015 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik
"Otočje Kermadec je eno najbolj, geografsko in geološko, raznolikih območij na svetu."

Nova Zelandija je na presenečenje svetovne javnosti razkrila načrte o vrnitvi otočja Kermadec (t.j. območje južnega Pacifika, v velikosti Francije) v naravni morski rezervat.

Oceansko zatočišče Kermadec (The Kermadec Ocean Sanctuary) leži severno od celine in vključuje verigo otokov in podvodnih vulkanov.

Novozelandski premier John Key je načrt napovedal na zasedanju Generalne skupščine Združenih narodov v New Yorku.

Ribištvo in rudarstvo bosta že konec leta 2016 prepovedana na tem, 620.000 kvadratnih kilometrov velikem, območju, ki je "eno najbolj, geografsko in geološko, raznolikih območij na svetu."

Premier je pojasnil, da Novozelandci "spoštujejo svoje obale in oceane, ki so pomemben del njihove kulture, narodnega izročila, gospodarstva in okolja." Zato so se zavezali k trajnostnem upravljanju.

Fotografija: Podvodni svet v južnem pacifiškem oceanu, otočje Kermadec, wikipedia


Vlada Nove Zelandije, bo v prihodnjem letu, 2016, sprožila postopke, s katerimi bodo spremenili zakonodajo in ustvarili morski rezervat.

To pozitivno novico so okoljevarstveniki pospremili z velikim odobravanjem. "Gre za izjemen dosežek Nove Zelandije in ljudi pacifiških otokov," je za BBC izjavil Bronwen Golder.

Na tem območju živi veliko različnih vrst, od ptic, kitov in delfinov, ogroženih vrst želv, do tisoče vrst rib.

Novica je nepričakovano in manj pozitivno presenetila ribiško in rudarsko industrijo tega območja.

Povzeto po BBCKljučne besede: Nova Zelandija otočje Kermadec morski rezervat ekologija morska biologija narava oceani Pacifik zaščita ohranjanje kiti delfini morske želve ribe okoljevarstvo biotska raznovrstnost morski sesalci Tudi majhen podlesek, nič večji od miške, lahko doseže nemogoče ...
Grenko sladka mikropoezija
2 knjigi: 1. Kneippova domača lekarna, avtor Sebastian Kneipp & 2. Prehrana in zdravje, avtor Rudolf Steiner
Skozi knjigo se bomo sprehodili skozi značilnosti pisanja kode HTML, oblikovanja spletnih strani s pomočjo kode CSS kot se tudi posvetili primerom, ki nam bodo služili za izhodišče pri prikazu rešitev.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Naredite lahko, kar je ustrezno, in kar si želite. Recite si: 'Ti lahko. Ti boš. Ti moraš.' Ko boste to spoznali, bo vse drugo enostavno.

(Orison Swett Marden)