Novoletno jutro

Novoletno jutro

31.12.2018 | Avtor: Dušica Kunaver


Novoletno jutro
 
Kmet ni pozabil na  novoletno jutro otresti  zasneženega sadnega drevja  - da bi v prihodnjem letu dobro obrodilo!


Predvsem pa novoletna voda prinaša zdravje. Cela družina se je nekdaj umila v novi vodi, ki jo je dekle prineslo od studence.  To je bilo zagotovilo, da bodo vsi člani družine vse leto  sveži in zdravi, in jih bo spremljala sreča in blaginja.


Sveti trije kralji  


Po nekaterih krajih so trikraljevski koledniki  povedali tudi, od kod prihajajo:
Gašper je iz krajev  - kjer sonce gor gre. Boltežar prihaja od tam – kjer sonce na poldan stoji. Miha  pa je  doma  tam – kjer  sonce dol gre.

S praznikom svetih Treh kraljev  je  konec skrivnostnih dni na prelomu med starim in novim letom in  začne se spet resničnost vsakdanjega dela.  Konec je strahu pred temo in mrazom, saj je vsak  dan daljši od prejšnjega in  vsak dan je več svetlobe in več toplote.

Konec božičnega časa

Nebo se je zaprlo, ni več možnosti, da bi človek s čarodejnimi dejanji odvračal zlo in klical dobro, kot je to mogel v času,  ko je bilo nebo odprto.
Po končanem božičnem času so tudi pod nebom prenehali krožiti tako  dobri angeli kot tudi hudobne divje jage.
Kmečka gospodinja je prenehala odpirati skrinje v kašči, kot je to delala v božičnem času, da je v skrinjo priklicala  božji blagoslov. Po končanem prazničnem času, je sedla k skrinji z žitom in ga prebirala – le  najboljše zrno je izbrala za seme. Treba je bilo varčevati z dragocenim zrnjem. Tudi  njen mož je ob setvi  dobro vedel, kakšno njivo seje, kako je rodovitna, saj njive ni meril po njeni velikosti, ampak za koliko mernikov pšenice je velika.

Tudi dekle, ki si je želelo ženina,  je   prenehalo z novoletnim vedeževanji o ženinu, ampak je spet sedla  k kolovratu in v dolgih zimskih nočeh skupaj z vrstnicami pridno predla, saj  – 'le tisto dekle kaj velja, ki obleko vso domačo ima' ...

Fantje, ki so na take dekliške  večere ob preji hodili svetit, so zelo dobro vedeli, katero dekle je dobra predica – to je pomenilo, da bo nekega dne dobra gospodinja! Vsak večer, po končani preji, si je dekle  tiho želela, da bi ji on, prav on, po končanem delu pomagal nesti domov  kolovrat. Mnogo je s tem povedal, čeprav ni ničesar rekel.

Vsako leto znova nezadržno v deželo prihaja pomlad, tista pomlad, ki jo je priklicalo mlado žito na božični mizi, zimzeleni okras  v bohkovem kotu  in  smrečica ob vaškem potoku.

(Dušica Kunaver)

Zdravi,  veseli, kot ptičice v gori,
kot ribice v vodi,
močni kot medvedi v hosti.

Da bi bili zdravi, veseli,
da bi dosegli sivo brado
in mošnjo težko.

(Bela krajina)

Ptičica lipo poje
Nove leto zove.
Da bi rodilo žitno polje
in vinske trte.

(Bela krajina)

Da bi bili zdravi,  veseli
dolgo živeli,
da bi dosegli sivo brado
in leto mlado!

Veselje vam darujemo,
veselje vam pošiljamo
na sveto leto mlado

(Prekmurje)

Navada je stara, novo leto voščit,
in tudi mi zdaj, to hočmo storit.
Da bi dolgo živeli, vsi zdravi.  veseli,
da bi vsako nesrečo prenesli skoz srečo.

(Gorenjska)


Bo dekletu voda, tista voda, ki  ji je  ob novem letu darovalo jabolko in kos kruha, prinesla ženina? Hitro se bliža predpustni čas.

 


Ključne besede: novoletno jutro novo leto praznovanje ljudski običaji izročilo Dušica Kunaver etnologija zima zimski čas silvestrovo koledovanje koledniki sveti trije kralji šege pod lipo domačo novoletni običaji  Pravljica o jelenu, ki je v stiski spoznal, kako dobre prijatelje ima ...
Le kaj se je zgodilo? Dragi mladi bralec, več ti bo povedala kar tale mala zgodbica ...
Ob tem, ko razmišljamo, navzven pošiljamo vibracije fine eterične snovi, ki je tako resnična, kot so vibracije, ki izražajo svetlobo, toploto, elektriko, magnetizem
Otroška slikanica o drobni kresnički Siji
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
V vsaki zmagi je poraz, v vsakem porazu zmaga. Vztrajni zmagujejo.

(Italijanski pregovor)