Ognjenik Etna ponovno izbruhnil

Ognjenik Etna ponovno izbruhnil

23.10.2021 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik

Ognjenik Etna (3357 m), ki leži na Siciliji je že nekaj mesecev zelo dejaven. Danes dopoldne je ponovno izbruhnil, visoko v nebo se dviga pepel in dim, tekoča lava pa teče po pobočju predvsem vzhodnega dela kraterja.

Ob izbruhu se je vdrlo nekaj delov pobočja na vzhodni strani kraterja, temu pa je sledil piroklastičen tok - hiter vroč plaz lave in kamnin. Piroklastičen tok je zelo nevaren del izbruha, saj uničuje vse na svoji poti.

Prvi plaz lave so zabeležili ob 10:49 po lokalnem času, ko se je del kraterja sesedel in plaz vročih kamnin in lave se je ustavil po približno kilometru in pol. Kasneje je sledilo še nekaj takšnih dogodkov.


Ključne besede: vulkan Etna ognjenik Sicilija izbruh lava piroklastični tok znanost geologija  Naj vas brezčasne modrosti vzpodbudijo k premisleku, samorefleksiji in zavedanju preteklosti, ki neopazno prehaja v sedanjost ...
Pravljica o nenavadnem prijateljstvu in preseganju omejitev ...
Ob tem, ko razmišljamo, navzven pošiljamo vibracije fine eterične snovi, ki je tako resnična, kot so vibracije, ki izražajo svetlobo, toploto, elektriko, magnetizem
Modrin je letal preko zelenega travnika. Iskal je prav posebno rastlino. Taval je daleč naokoli, pa je ni našel.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Pomen in resnica nista bili skriti za stvarmi, sta v njih, v njih vseh.

Herman Hesse