Ogrožene vrste: Vaquite bodo reševali vojaško izurjeni delfini

Ogrožene vrste: Vaquite bodo reševali vojaško izurjeni delfini

01.05.2017 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik

Danes živi le še približno 30 vaquit - kalifornijskih pliskavk, ki so na rdečem seznamu kritično ogroženih živalskih vrst. Glavni krivec za njihovo izumiranje so ribiške mreže. Za ohranitev te morske živalske vrste že zmanjkuje časa.


Kalifornijska pliskavka - vaquita je na samem robu izumrtja. Spada med kritično ogrožene živali. Največjo nevarnost vaquitam danes predstavljajo posebne ribiške mreže (gillnet), s katerimi nelegalno lovijo še eno morsko žival na robu izumrtja - ribo totoabo. Totoaba je prav tako na rdečem seznamu ogroženih živalskih vrst IUCN in tako kot vaquita živi izključno v Kalifornijskem zalivu. Vaquite se med plavanjem ujamejo v ribiške mreže, se vanje zapletejo in posledično utopijo. Po podatkih IUCNja je bilo leta 1997 v zalivu skoraj 600 vaquit. Na leto se zaradi mrež utopi več kot 30 vaquit. Leta 2014 so jih v zalivu našteli le še 60, v letih 2015 in 2016 pa se je populacija zmanjšala kar za polovico. Podatek, da danes v zalivu živi le še 30 vaquit je torej zelo zaskrbljujoč (podatki so iz januarja 2017, vir: WWF).


Sporne ribiške mreže so že dolgo vroča tema razprav in pozivov k prepovedi uporabe, a nelegalni ribolov se nadaljuje, mreže pa so glavni krivci za visoko smrtnost med vaquitami. Leta 1996 je bil ustanovljen Mednarodni komite za reševanje vaquite - CIRVA. Ob tako visoki smrtnosti je za rešitev te čudovite živali na voljo le še nekaj let.

V reševanje vaquit je CIRVA sedaj vključila tudi vojaške delfine ameriške mornarice, ki so sicer izučeni za iskanje min in drugih sovražnih teles. Delfini (velike pliskavke) bodo tokrat iskali vaquite. Akcija se je pričela letos spomladi. Naloga izurjenih velikih pliskavk (Tursiops truncatus) bo locirati vaquito, jo zajeti, ter pospremiti na varno lokacijo v San Felipe. V morskem zatočišču bodo vaquite varne pred ribiškimi mrežami; s tem želijo strokovnjaki vsaj nekaj vaquit ohraniti pri življenju. Največjo skrb pri reševanju poraja morebiten stres, ki bi ga živali doživele ob zajetju in bi posledično lahko padle v hud šok. Če bo zajetje vaquit uspešno, vseeno obstaja le malo upanja, da bi strokovnjakom uspelo pri razmnoževanju vrste, zato je njihova primarna skrb zaščita živali v morskem zatočišču. Čez čas pa jih bodo vračali v Kalifornijski zaliv.

Vaquiti med plavanjem, Foto: Paula Olson, NOAA


Kratko o vaquiti

Kalifornijska pliskavka vaquita (Phocoena sinus) je najmanjši predstavnik morskih sesalcev iz reda Cetacea in poseljuje izključno Cortesovo morje v zalivu med Kalifornijskim polotokom in mehiško obalo. Spada v družino pliskavk in zraste do metra in pol v dolžino. Danes jih živi le še okoli 30 in so na rdečem seznamu ogroženih živalskih vrst.Priporočamo knjigo o kitih >> Kiti, nežni velikaniSorodni članki:
Vaquita (Phocoena sinus)

Ključne besede: Vaquita kalifornijska pliskavka Phocoena sinus ogrožene vrste morski sesalci morje Cetacea delfini CIRVA reševanje ekologija kiti narava morski ekosistem Le kaj se je zgodilo? Dragi mladi bralec, več ti bo povedala kar tale mala zgodbica ...
Morda boste prav vi iztrgali iz stoletij pozabe košček zemlje in vdahnili življenje novemu keltskemu vrtu ...
Čudoviti svet preprostih sladkih dobrot, tistih, ki so priljubljene danes in tistih, iz časov naših babic, na katere ste že malo pozabili ...
Grenko sladka mikropoezija
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
"Ljudje smo večinoma toliko srečni, kolikor hočemo biti."

Abraham Lincoln