Vaquita (Phocoena sinus)

Vaquita (Phocoena sinus)

12.01.2009 | Avtor: Ana Hace
"Morfološke značilnosti teh živali so majhen, čokat trup, prsne in hrbtna plavut in zaokrožen gobec brez kljuna. Prepoznamo jih tudi po črnih obrobah okoli oči in ust ter lisi, ki poteka od kotička ust do prsne plavuti. "

Vaquita (Phocoena sinus) je ena izmed šestih vrst pliskavk ter najmanjša predstavnica morskih sesalcev. V španščini ime Vaquita pomeni »majhna krava«. Največja do sedaj izmerjena dolžina znaša 1,5 m, povprečna teža pa se giblje med 45-50 kg.

Morfološke značilnosti teh živali so majhen, čokat trup, prsne in hrbtna plavut in zaokrožen gobec brez kljuna. Prepoznamo jih tudi po črnih obrobah okoli oči in ust ter lisi, ki poteka od kotička ust do prsne plavuti. 

Vaquita (Phocoena sinus) pliskavka
 
Ilustracija: Brett Jarrett

Zakaj je ta vrsta pliskavk tako posebna? Poleg tega, da je najmanjša izmed vseh morskih sesalcev je tudi endemična vrsta. Nahaja se samo v severnem delu kalifornijskega zaliva v Mehiki. O njih je še vedno bolj malo znanega, saj so zelo izmuzljive živali. V divjini niso pogosto opažene kot na primer delfini. Pojavljajo se v majhnih skupinah večinoma po 2 živali, sicer so bile opažene tudi skupine z 8-10 živali. Najdaljša poznana življenjska doba Vaquite je 21 let.

Resna grožnja, ki preti Vaquiti je nenamerni ulov v ribiške mreže za rake in ribe. Raki so namenjeni za trg ZDA, kjer veljajo za najbolj priljubljeno morsko hrano. Letno v mrežah po zadnjih ocenah konča vsaj 39 Vaquit. Morda se na prvi pogled ne zdi veliko, vendar je njihova populacija ocenjena na le okoli 150 živali.

Po standardih IUCN-ovega (International Union for Conservation of Nature) rdečega seznama spada med kritično ogrožene vrste ter lahko po ocenah znanstvenikov, v roku dveh let postane funkcionalno izumrla vrsta (kot Baiji, o katerem smo že pisali).

Negativen vpliv na njihovo življenjsko okolje ima tudi vnos toksičnih snovi, ki se nahajajo v reki Kolorado zaradi intenzivnega kmetijstva.
Mehiška vlada si prizadeva, da bi dosegla odstranitev mrež iz Vaquitinega območja. V zameno morajo ribičem priskrbeti alternativne možnosti preživljanja. Pomemben del uspešnega načrta za zaščito je tudi monitoring populacije. Najprimernejše so akustične metode, saj jih je na terenu težko opaziti.

Akustične metode, ki so trenutno razvite, na žalost niso primerne za vrsto Vaquita, zato jih bo potrebno prilagoditi. Prvo raziskovalno križarjenje za njihovo zaščito je bilo uspešno izvedeno v oktobru in novembru 2008.

Več o samem poteku te raziskave, kjer so tudi slike in videi, najdete na uradnem blogu:
http://www.whaletrackers.com/blogs/expedition-vaquita /

 

Več branja >>> Knjige o živalih

 

 


Ključne besede: Ana Hace  delfini  pliskavka  Vaquita  ogrožene vrste  morje  oceani  Mehika  Kolorado  Phocoena sinus  morski sesalci  varstvo okolja Tam daleč, v ledeno mrzlih krajih, kamor vroči sončni žarki nikoli ne posijejo, se razteza dežela sneženega moža
Če imate smisel za oblikovanje, željo po 3D modeliranju in animiranju, potem si le vzemite čas in prelistajte knjigo. Gotovo boste našli nasvete, prikaz dela in še kaj, kar vam bo pomagalo vstopiti v 3D svet ...
Drobna zgodba o sončnici, ki se je iz kalčka razvila v velik, sončno rumen cvet
Bzzzzzzzzzzzz … Ob sončnem vzhodu se je približevalo glasno brenčanje. To je bil čmrlj Brenčač, nenevaren leteči kosmatinček.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Vse izvira iz ljubezni in vse se vanjo vrača.

Jože Urbanija