Petelin - Totemske živali

Petelin - Totemske živali

12.09.2006 | Avtor: Marjetka Jeršek
"Vrači že od nekdaj povezujejo peteline z energijo seksualnosti, vstajenja in budno pozornostjo. Najstarejša znana mitologija starodavnih ljudstev obravnava peteline kot ptice z neizmerno spolno močjo, saj le eden od njih lahko poskrbi za oploditev celotnega kokošnjaka."
Energija petelinov prebuja spolno energijo in krepi pozornost – Preganjalci demonov zakikirikajo ob zori – Navdušenje, humor in optimizem odlikujejo rojene v znamenju petelina.

Vrači že od nekdaj povezujejo peteline z energijo seksualnosti, vstajenja in budno pozornostjo. Najstarejša znana mitologija starodavnih ljudstev obravnava peteline kot ptice z neizmerno spolno močjo, saj le eden od njih lahko poskrbi za oploditev celotnega kokošnjaka. Hkrati predstavljajo simbol sonca, saj njihovo prebujanje sovpada z rojstvom sončne svetlobe ob zori. Tedaj se tudi najlažje povežemo z njihovo energijo.
Petelini pa ne oznanjajo le preporod dneva, ampak vračem pomenijo tudi znamenje vstajenja iz teme nevednosti in popolne obnove telesnih moči. Vrači priporočajo povezovanje s petelinjim perjem in z njihovo energijo vsem impotentnim moškim in frigidnim ženskam, saj po izročilu omogočajo svobodnejši izraz in pretok spolne energije, ki zastaja v korenski čakri, namesto da bi se očiščujoče povzpela navzgor. Z mesom petelinov so v starih časih postregli kraljem, ki so si zaman prizadevali zaploditi moškega naslednika.

Te samozavestne ptice po starodavni čarovniški tradiciji veljajo za preganjalce vseh vrst zlih duhov in demonov, za uničevalce vampirjev in negativnih čustvenih energij, ki se v noči duše zbirajo v bolnih ljudeh. Hkrati s temno gostoto noči petelini preženejo vse prežeče mračne sile, da se naposled razkrojijo v pramenih mladih sončnih svetlob.

Po starodavni legendi je petelin oznanil tudi Kristusovo rojstvo in njegov prihod na Zemljo.

Petelini so izjemno čuječi in previdni, še zlasti, ko začenjajo s svojimi vsakodnevnimi dejavnostmi na kokošjem dvoru kmečkega dvorišča. Ponazarjajo moško jang energijo neba in kreacije, poleg tega pa nas spominjajo, da se je najprej treba lotiti tistih aktivnosti, ki zajemajo energijo duha, preden se posvetimo vsakdanjim obveznostim in navadam. Kot simbol duhovne budnosti nastopajo tudi v biblijski zgodbi o Petrovi trikratni zaporedni zatajitvi Jezusa, med katero je sveti petelin trikrat zakikirikal v opozorilo.

V četrtem stoletju našega štetja je bilo med preprostim ljudstvom zelo razširjeno prepričanje, da bo oglašanje tega ptiča oznanilo sodni dan, po njegovem opozorilu pa bodo ljudje imeli le še malo časa, da se spokorijo in umaknejo pred bližajočo se katastrofo, ki se ji bodo lahko izognili le tisti najbolj čuječi, duhovno budni in pozorni.

Kadar šaman komu priporoči petelina za totemsko žival, ima pogosto v mislih tudi razreševanje posameznikovih prejšnjih življenj in z njimi povezanih travm iz časov najzgodnejšega krščanstva ali celo iz antične Grčije. V starogrški mitologiji petelina zasledimo v ljubezenski zgodbi med Aresom in Afrodito. Ares je pooblastil petelina Alektraona, da pazi in opazuje Afrodito. Njegovo budno oko jo je bojda obvarovalo pred marsikatero nevarnostjo in neprijetnostjo, Ares pa je bil vselej seznanjen, kaj njegova najdražja počne, kje je in s kom se sestaja.

Zgodnji gnostiki so častili peteline kot snovno udejanjenje boga Abraksasa, ki so ga videli kot božanstvo s petelinjo glavo in nogami v obliki kač, v katerem sta se združevali svetloba in tema ter presegli svoje lastnosti, delujoč na najvišjih ravneh božanske sinteze.
Totem petelina je bil vselej povezan z veliko močjo in globokimi skrivnostmi. Povezan s starodavno preteklostjo vračem predstavlja tudi ključ do njihovih bodočih in razvijajočih se duhovnih moči.

V kitajski astrologiji najdemo petelina med dvanajstimi znamenji njihovega zodiaka. Rojene v znamenju petelina menda odlikujeta navdušenje in smisel za humor, znani pa so tudi po svoji ekscentričnosti, barvitosti izražanja in neposrednem pristopu do življenja. Vse te lastnosti si pridobijo tisti, ki se ob zori v mislih povezujejo z energijo te ptice, ali pa jo vdihujejo vase skozi petelinja peresa, pri čemer imajo vrači še zlasti v čislih repna.
Petelinja energija koristi tudi vsem tistim, ki bi želeli v sebi obuditi nov smisel bivanja in kleni optimizem, ki jim bo pomagal preseči čeri in ovire na življenjski poti. Poleg tega vam bo simbolika petelina pomagala izraziti svojo posebno, unikatno, neponovljivo božansko naravo, čeprav vas bo marsikdo morda označil kot nekoliko ekscentričnega, toda nikoli dolgočasnega ali povprečnega človeka.


Mnenja: Tudi vi lahko popestrite članek s svojimi komentarji, idejami, mnenji, razmišljanji ... na našem forumu. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne razprave, izmenjavi mnenj in odzivom na članke in druge prispevke v MavriČnem Mesečniku.

Prispevajte svoj komentar k članku
» Vpišite svoje mnenje, poklepetajte o tem članku na našem forumu » Preberite mnenja

Za izražanje mnenj se je potrebno registrirati oz. prijaviti na forum mavrica.net.

Ključne besede: Marjetka Jeršek  ezoterika  energije živali  ptice  simbolika živali  šamani  šamanizem. petelin  totemske živali  živalski totemi Naučimo se risati živali v preprostih štirih korakih. Za risarje od 3 - 99 let!
Ideje za ustvarjanje! Ustvarite ročno izdelane rože, buče, darilne vrečke, škatlice, zmaje, letala, ladjice, snežinke in še in še ...
Psička Pia se zelo rada sprehaja po gozdu. Poleg gozdnih živalic se med visokimi drevesi skriva nekaj, kar naravnost obožuje: sočni gozdni sadeži!
Grenko sladka mikropoezija
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Če misliš da zmoreš, zmoreš.

John Burroughs