Pismo Theu, št. 12, London, 19. novembra 1873

Pismo Theu, št. 12, London, 19. novembra 1873

28.03.2018 | Avtor: Vincent van Gogh
"Treba se je zanesti nase."

(Pismo št. 12)

London, 19. novembra 1873

Dragi Theo,

rad bi, da te moje novice dosežejo takoj, ko prideš v Haag. Resnično me zanima, kakšni bodo tvoji prvi vtisi o tvoji prvi službi in novem stanovanju. Slišal sem, da si od g. Schmidta dobil lepo darilce. To je gotovo lep dokaz, da si bil sijajen. Zelo sem vesel, da sva zdaj oba v istem poslu. Zadnje čase smo imeli tu veliko slik in risb in mnogo smo jih kmalu prodali, a ne dovolj -  bolj se moramo uveljaviti in postati bolj stabilni.

Po mojem mnenju je  tu v Angliji treba še veliko postoriti, a to se ne bo zgodilo preko noči. Seveda pa moramo imeti najprej dobre slike, kar ne bo lahko. No, bomo videli, kako bo. Treba se je zanesti nase.

Kako kaj novosti v Holandiji? Tu se grafike po Brochartu nikakor ne prodajajo, dokaj dobro pa prodajamo kakovostne gravure. Razposlali smo kakih dvajset avtorskih odtisov iz "Venus Anadyomene" po Ingresu. Pravi užitek je gledati, kako gredo v promet fotografije, zlasti barvne in da se prav lepo zaslužiti.

Fotografije iz Muzeja Goupil & Co prodajamo le v svitkih, povprečno sto na dan. Zdi se mi, da boš v Haagu kar dobro zaslužil, ko se boš malo vpeljal, ravno tako ne dvomim, da se boš pri Roosu dobro počutil.

Veliko se moraš sprehajati, če boš utegnil. Vse pri Roosu lepo pozdravi v mojem imenu.

Enkrat mi moraš napisati, kateri slikarji so ti najbolj všeč, tako stari kot moderni. Ne pozabi na to, zelo me zanima. In pogosto moraš v muzej, kajti dobro je, če poznaš tudi stare mojstre. Ko boš le mogel, beri knjige o umetnosti, tudi in predvsem revije, kot je Gazette des des Beaux-Arts itd.

Če se bo pokazala priložnost, ti bom poslal Burgerjevo knjigo o haaških in amsterdamskih muzejih. Ko jo boš prebral, mi jo boš že nekako vrnil.

Prosi Itersona, naj mi piše, ko bo utegnil.  Pošlje naj mi spisek slikarjev, ki so bili nagrajeni na razstavi v Parizu. Ali je Somervil še v službi, ali je sedaj, ko si ti prišel, odšel?

Imam se zelo dobro, in moj dom je lep, a čeprav služba tu ni tako vznemirljiva kot v Haagu, mogoče le ni tako slabo, da sem v Londonu.

Posebno malo kasneje, se pravi, ko bo prodaja slik nekoliko stekla, bom morda lahko koristen. In seveda, ne morem ti povedati, kako zanimiv je London, spoznavam tukajšnje poslovne navade, način življenja, tako drugačne so od tistih, v Holandiji.

Gotovo si doma preživel zelo prijetne dni. Kako rad bi tudi sam spet vse videl.

Lepo pozdravi vse, ki sprašujejo po meni, še posebej Hersteegove, Haanebeekove, teto Fie, Van Stockumove, Roosove. Betsy Tersteegovi povej kaj o meni, če se kaj prikaže. In zdaj  srečno stari moj. Kmalu mi piši.

Vincent

Ključne besede: Vincent van Gogh slikarji pisma Theo pisma Theu dopisovanje London razstave Haag knjige o umetnosti muzeji stari mojstri  Slikanica prinaša zgodbico o štirih Marsovčkih, ki se med počitnicami odpravijo na poučno in zabavno raziskovanje prostranega vesolja ...
Vse okoliščine, 'usoda' in 'sreča' so zunanje in če jih človek ne more vedno spremeniti, jih lahko vedno premaga.
Včasih se tudi v gozd prikrade deževen dan. Nekaterim gozdnim prebivalcem je dež bolj všeč, drugim nekoliko manj.
To je priročnik, s pomočjo katerega se bodo otroci ob pomoči odraslih naučili risati dinozavre po korakih ...
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Ko enkrat opaziš lepoto življenja, se prične grdo razblinjati. Če pričneš gledati na življenje z radostjo, se začne žalost razblinjati. Ne moreš imeti raja in pekla istočasno. Le eno lahko imaš. Izbira je tvoja.

Osho