Poletna srečanja med dvema vrstama: delfini in človek

Poletna srečanja med dvema vrstama: delfini in človek

20.08.2017 | Avtor: Tilen Genov
"Zanimivo, toda nekateri ljudje zares verjamejo, da je delfinom všeč, če se s hitrim čolnom zapodimo naravnost v njih. To je daleč od resnice. Posledice tega so lahko stres, poškodbe ali v nekaterih primerih celo smrt za delfine. Pri opazovanju delfinov na morju se moramo torej obnašati odgovorno in se zavedati, da na morju nismo sami. Morje je delfinom dom"
Poleti se lahko na morju pogosto srečamo z delfini v njihovem naravnem okolju. Takšna srečanja so ponavadi nekaj posebnega, saj so delfini radovedne živali, ki se v naravi človeku pogosto približajo, ker tako same hočejo.
Vendar pa lahko takšna srečanja za delfine kaj kmalu spremenimo v neprijetno izkušnjo, ki lahko vodi tudi v to, da se delfini začnejo izogibati določenih območij.

Delfini čolnZanimivo, toda nekateri ljudje zares verjamejo, da je delfinom všeč, če se s hitrim čolnom zapodimo naravnost v njih. To je daleč od resnice. Posledice tega so lahko stres, poškodbe ali v nekaterih primerih celo smrt za delfine.

Pri opazovanju delfinov na morju se moramo torej obnašati odgovorno in se zavedati, da na morju nismo sami. Morje je delfinom dom. Mi smo gostje v njihovem svetu, zato smo dolžni pokazati spoštovanje. Ker se je sezona plovbe in izletov že začela, vas prosimo, da pri srečanjih z delfini upoštevate naslednje smernice:

• Ne podite delfinov, ne zaganjajte se proti njim in ne obračajte plovila naravnost proti njim.
• Ne približujte se jim od spredaj ali od zadaj. Če se jim želite približati, storite to počasi, od strani. Vozite v smeri, ki je vzporedna njihovemu gibanju.
• Delfinom se ne približujte na manj kot na 30 m. Če je le možno, jim pustite, da se oni približajo vam. Motor naj bo v nevtralnem položaju oz. ugasnjen.
• Izogibajte se nenadnim spremembam smeri ali hitrosti, ker jih to lahko vznemiri in prestraši. Ne vozite naprej-nazaj in ne povzročajte nepotrebnega hrupa.
• Ne približujte se delfinom, ki imajo mladiče.
• Zaradi vaše ter njihove varnosti se izogibajte plavanju ali potapljanju z delfini, ne hranite jih in ne poskušajte se jih dotakniti. Po doslej zbranih podatkih delfini niti niso preveč zainteresirani za to.
• Poskrbite, da v premeru 100m ni več kot eno plovilo, v premeru 200m pa več kot treh plovil.
• Ne zadržujte se v bližini delfinov več kot 20 minut. Udarec z repom po vodni gladini pogosto pomeni vznemirjenost, jezo ali stres.
• Ko se odločite zapustiti področje, storite to počasi. Počasi povečujte hitrost šele, ko je plovilo več kot 100m oddaljeno od živali.
• V morje ne mečite plastičnih vrečk ali ostalih smeti. Prav tako jih ne puščajte na obali. Delfini lahko slučajno pogoltnejo te smeti in zaradi tega tudi poginejo. Prav tako v morje ne spuščajte strupenih snovi, saj le-te na koncu končajo v telesih delfinov.
• Ko opazite delfine, nam sporočite datum, čas ter položaj. Dodatni podatki ali foto/video posnetki so zelo dobrodošli.

Z odgovornim obnašanjem na morju lahko poskrbimo, da delfini ostanejo v naših vodah. Če izginejo, bomo vedeli, da smo svojo priložnost za zdravo morje zapravili.

Današnja družba je prišla do te stopnje razvitosti, ko nam za dobrobit drugih bitij ter čistost okolja ne sme več biti vseeno.
Poletni raziskovalni tabori z delfini

Z delfini pri nas pa se lahko srečate tudi če nimate lastnega plovila.
Društvo Morigenos vsako poletje organizira Poletne raziskovalne tabore z delfini. To pomeni, da se lahko kdorkoli nad 16 let za 8 dni pridruži raziskovalcem društva Morigenos in postane del ekipe. Posebno znanje ali izkušnje niso potrebne.

Na raziskovalni taborih udeleženci spoznajo raziskovalno delo društva Morigenos, se seznanijo z metodami proučevanja kitov in delfinov, spoznajo slovensko obalo in preživijo drugačne ter posebne počitnice. Delo poteka v dveh ekipah, ki se izmenjujeta pri opazovanju z obale ter opazovanju s plovila. V sklopu taborov je organiziranih tudi več predavanj o kitih in delfinih, morju, ohranjanju narave in raziskovanju.
Namen teh raziskovalnih taborov je zbiranje podatkov o delfinih v slovenskem morju in okoliških vodah ter izobraževanje vseh zainteresiranih o tej tematiki.

Več o Poletnih raziskovalnih taborih z delfini najdete na http://www.morigenos.org!

Ključne besede: Tilen Genov  delfini  Delphinus delphis  Jadran  Jadransko morje  Morigenos  morje  morski sesalci  morski ekosistem  varstvo živali  velika pliskavka Spoznajte drobceno kresničko Sijo in njeno prijateljico, pikapolonico Lili!
Mavrični svet barv za otroke. Poučna otroška knjiga, ki otrokom predstavi barvne osnove in barve v naravi preko prikupne zgodbice o mavrici in malih šolarjih
Tudi majhen podlesek, nič večji od miške, lahko doseže nemogoče ...
Tam daleč, v ledeno mrzlih krajih, kamor vroči sončni žarki nikoli ne posijejo, se razteza dežela sneženega moža
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Razmišljajte o sebi kot o zmagovalcu in storite tisto, česar se bojite.

(Jeff Keller)