Poševni stolp v Pisi se je v 20 letih poravnal za 4 cm

Poševni stolp v Pisi se je v 20 letih poravnal za 4 cm

23.12.2022 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: KresnikZnameniti poševni stolp v italijanski Pisi vsako leto obišče na tisoče turistov. Kljub navdušenju turistov, pa nagib stolpa že desetletja skrbi inženirje in zgodovinarje.

Na stolpu že dvajset let potekajo stabilizacijska dela, in nedavni rezultati so razveselili s podatkom, da se je nagib stolpa v 20 letih poravnal za 4 cm.

Stabilizacijski projekt stolpa v Pisi poteka pod okriljem organizacije Opera Primatiale della Pisana (OPA). Tiskovni predstavnik OPA je poudaril, da je glede na trenutno stanje stolpa, z nagibom stolpa približno 5 metrov in posedanjem več kot tri metre, trenutna popravljena situacija zelo vzpodbudna.

Srednjeveški zvonik je star 850 let in je uspel nepoškodovan preživeti vsaj štiri močne potrese, ki so to regijo prizadeli od leta 1280.
Poševni stolp v Pisi
Stolp se je začel posedati kmalu po gradnji, vzrok je bila položitev temelja, globokega le tri metre, v šibko in nestabilno zemljo.

Leta 1990 so stolp v Pisi zaprli za javnost v strahu, da se bo zrušil. Po nekaj neuspešnih strategijah, so se inženirji odločili, da preizkusijo z 'odvzemom zemlje'. To je vključevalo izkop zemlje izpod severne strani stolpa, nato pa so ga z jeklenicami potegnili pokonci. Odvzeli so za dva tovornjaka zemlje.

Čeprav je bilo to učinkovito, so se nove težave pojavile ob zimskem deževju, saj je bila gladina vode pod severno stranjo višja, zgradba pa se je spet nagnila. To so rešili z izkopom odtokov, da je lahko voda odtekala v bližnje vodnjake, s tem so ohranjali stabilnost temeljev.

Ključne besede: Pisa Italija stolp turizem arhitektura turistična znamenitost stolp v Pisi, 2 knjigi: 1. Kneippova domača lekarna, avtor Sebastian Kneipp & 2. Prehrana in zdravje, avtor Rudolf Steiner
Skozi knjigo se bomo sprehodili skozi značilnosti pisanja kode HTML, oblikovanja spletnih strani s pomočjo kode CSS kot se tudi posvetili primerom, ki nam bodo služili za izhodišče pri prikazu rešitev.
Spoznavanje velikih in malih tiskanih črk slovenske abecede skozi igrivo opazovanje in prepoznavanje žuželk
Čudoviti svet preprostih sladkih dobrot, tistih, ki so priljubljene danes in tistih, iz časov naših babic, na katere ste že malo pozabili ...
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Vsi ljudje so mi blizu, toda le izbrani vstopajo v moje srce.

Jože Urbanija