Poševni stolp v Pisi se je v 20 letih poravnal za 4 cm

Poševni stolp v Pisi se je v 20 letih poravnal za 4 cm

23.12.2022 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: KresnikZnameniti poševni stolp v italijanski Pisi vsako leto obišče na tisoče turistov. Kljub navdušenju turistov, pa nagib stolpa že desetletja skrbi inženirje in zgodovinarje.

Na stolpu že dvajset let potekajo stabilizacijska dela, in nedavni rezultati so razveselili s podatkom, da se je nagib stolpa v 20 letih poravnal za 4 cm.

Stabilizacijski projekt stolpa v Pisi poteka pod okriljem organizacije Opera Primatiale della Pisana (OPA). Tiskovni predstavnik OPA je poudaril, da je glede na trenutno stanje stolpa, z nagibom stolpa približno 5 metrov in posedanjem več kot tri metre, trenutna popravljena situacija zelo vzpodbudna.

Srednjeveški zvonik je star 850 let in je uspel nepoškodovan preživeti vsaj štiri močne potrese, ki so to regijo prizadeli od leta 1280.
Poševni stolp v Pisi
Stolp se je začel posedati kmalu po gradnji, vzrok je bila položitev temelja, globokega le tri metre, v šibko in nestabilno zemljo.

Leta 1990 so stolp v Pisi zaprli za javnost v strahu, da se bo zrušil. Po nekaj neuspešnih strategijah, so se inženirji odločili, da preizkusijo z 'odvzemom zemlje'. To je vključevalo izkop zemlje izpod severne strani stolpa, nato pa so ga z jeklenicami potegnili pokonci. Odvzeli so za dva tovornjaka zemlje.

Čeprav je bilo to učinkovito, so se nove težave pojavile ob zimskem deževju, saj je bila gladina vode pod severno stranjo višja, zgradba pa se je spet nagnila. To so rešili z izkopom odtokov, da je lahko voda odtekala v bližnje vodnjake, s tem so ohranjali stabilnost temeljev.

Ključne besede: Pisa Italija stolp turizem arhitektura turistična znamenitost stolp v Pisi, Modrin je letal preko zelenega travnika. Iskal je prav posebno rastlino. Taval je daleč naokoli, pa je ni našel.
Tam daleč, v ledeno mrzlih krajih, kamor vroči sončni žarki nikoli ne posijejo, se razteza dežela sneženega moža
Po dolgi zimi je v mestece na robu hriba prišla pomlad. Prinesla jo je gospa Pomlad, ena od štirih sester, ki vsako leto obiščejo to mestece.
Kdo bi vedel, kje vse se skrivajo povodni možje, a prelepe, divje in skrivnostne slovenske reke so prav gotovo njihov dom ...
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Če želite biti uspešni, morate biti pripravljeni, da se boste počutili neprijetno.

(Gil Eagles)