Premikajoče se luči na nebu so SpaceXovi sateliti Starlink

Premikajoče se luči na nebu so SpaceXovi sateliti Starlink

10.08.2020 | Avtor: B. O.


Izstrelitev satelitov Starlink, 2019
Podjetje SpaceX je leta 2015 napovedalo, da bo v vesolje poslalo kar 12 tisoč majhnih satelitov, kar je sprožilo polemike o tem, da bodo svetleči sateliti uničili pogled na zvezdno nebo. Astronomi so bili ogorčeni že nad umetno zvezdo, ki jo je v orbito ponesel satelit zasebnega novozelandskega podjetja Rocket Lab.

SpaceX je v okviru projekta Starlink do sedaj v orbito lansiral že 540 satelitov, ki so prestrašili marsikaterega Zemljana, saj se jih ponoči občasno vidi, kot hitro premikajoča se veriga luči.

SpaceX je podjetje z največ komercialnimi sateliti v vesolju. Sateliti Starlink med drugim omogočajo širokopasovno internetno povezavo tudi v odročnih delih sveta.

Sateliti okrog Zemlje potujejo 90 minut in so ob jasnem vremenu vidni s prostim očesom. Strokovnjaki svarijo pred prekomernim pošiljanjem satelitov v orbito, saj s tem nastaja ogromno vesoljskih smeti.


Ključne besede: sateliti SpaceX orbita vesolje Starlink Mavrični svet barv za otroke. Poučna otroška knjiga, ki otrokom predstavi barvne osnove in barve v naravi preko prikupne zgodbice o mavrici in malih šolarjih
V knjigi Uresniči svoje želje je nekaj najučinkovitejših učenj, ki vam bodo pomagala v vsakdanjem življenju
Tam daleč, v ledeno mrzlih krajih, kamor vroči sončni žarki nikoli ne posijejo, se razteza dežela sneženega moža
Poučna slikanica GLEJ, ŽABA! je natisnjena z velikimi tiskanimi črkami. Mladim bralcem predstavlja življenjski krog žabe in nekaj njenih značilnost.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Vsak nov začetek pride iz konca nekega drugega začetka.

Seneka