Premikajoče se luči na nebu so SpaceXovi sateliti Starlink

Premikajoče se luči na nebu so SpaceXovi sateliti Starlink

10.08.2020 | Avtor: B. O.


Izstrelitev satelitov Starlink, 2019
Podjetje SpaceX je leta 2015 napovedalo, da bo v vesolje poslalo kar 12 tisoč majhnih satelitov, kar je sprožilo polemike o tem, da bodo svetleči sateliti uničili pogled na zvezdno nebo. Astronomi so bili ogorčeni že nad umetno zvezdo, ki jo je v orbito ponesel satelit zasebnega novozelandskega podjetja Rocket Lab.

SpaceX je v okviru projekta Starlink do sedaj v orbito lansiral že 540 satelitov, ki so prestrašili marsikaterega Zemljana, saj se jih ponoči občasno vidi, kot hitro premikajoča se veriga luči.

SpaceX je podjetje z največ komercialnimi sateliti v vesolju. Sateliti Starlink med drugim omogočajo širokopasovno internetno povezavo tudi v odročnih delih sveta.

Sateliti okrog Zemlje potujejo 90 minut in so ob jasnem vremenu vidni s prostim očesom. Strokovnjaki svarijo pred prekomernim pošiljanjem satelitov v orbito, saj s tem nastaja ogromno vesoljskih smeti.


Ključne besede: sateliti SpaceX orbita vesolje Starlink Vsi se dobro zavedamo, da je naša prehrana temelj našega telesnega zdravja. Zato je dobro vedeti, kako delujejo različna živila v naši notranjosti, na naše telo. Predvsem, kako nas živila resnično prehranjujejo.
Če imate smisel za oblikovanje, željo po 3D modeliranju in animiranju, potem si le vzemite čas in prelistajte knjigo. Gotovo boste našli nasvete, prikaz dela in še kaj, kar vam bo pomagalo vstopiti v 3D svet ...
Le kaj se je zgodilo? Dragi mladi bralec, več ti bo povedala kar tale mala zgodbica ...
Poučna naravoslovna slikanica mladim bralcem na preprost in razumljiv način predstavi planet Zemljo in njeno umeščenost v naš sončni sistem.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Vse, kar je v letu ptice, je v srcu človeka, ki ljubi.

(Rudi Kerševan)