Preučevanje delfinov

Preučevanje delfinov

12.09.2008 | Avtor: Ana Hace
"Za iskanje delfinov ni potrebno le ostro oko in sreča. Veliko je odvisno tudi od vremena, v mirnem morju in ob dobri vidljivosti je delfine lažje opaziti. V primeru, da je morje zelo valovito delfinov ne iščemo, saj jih je v razburkanem morju težko najti, zanesljivost zbranih podatkov je manjša, plovba po morju pa otežena. Kljub vsemu ne moremo predvideti, kdaj in kje bomo delfine lahko našli. "

Kako poteka raziskovanje delfinov?

Podatke, ki jih potrebujemo za raziskovanje delfinov, pridobimo s terenskim delom. Na predavanjih, različnih predstavitvah in drugih dogodkih ljudi pogosto zanima; kako takšno raziskovanje sploh poteka, kje in kdaj lahko delfine vidijo, ali delfine označujemo in podobno.

Značilen dan na terenu, se prične zgodaj zjutraj. Sprva pripravimo vso opremo (daljnogledi, gps, fotoaparat, obrazci, voda, sončna krema) in se, če je ekipa dovolj velika, razdelimo v dve skupini.

Ena ekipa se poda na kopensko opazovalno točko, druga pa se odpravi na čoln. Tako lahko temeljiteje pregledamo morje in se v primeru, da najdemo delfine bolje koordiniramo.

Ekipa na obalni točki (Piranska cerkev) pozorno pregleda celoten Piranski zaliv z daljnogledi in prostimi očesi.
Vsak si za pregledovanje vzame del morja in opreza za premikajočimi se temnimi plavutmi ali morebitnimi skoki (tako jih je najlažje opaziti). Po določenem času opazovalci lahko zamenjajo svoja mesta.
 
Pomembno je, da se na tak način sočasno pregleduje celoten zaliv, saj se delfini lahko nahajajo kjerkoli. Ekipa na čolnu ravno tako opreza za delfini, le z nekoliko drugačne perspektive.

Za iskanje delfinov ni potrebno le ostro oko in sreča. Veliko je odvisno tudi od vremena, v mirnem morju in ob dobri vidljivosti je delfine lažje opaziti. V primeru, da je morje zelo valovito delfinov ne iščemo, saj jih je v razburkanem morju težko najti, zanesljivost zbranih podatkov je manjša, plovba po morju pa otežena. Kljub vsemu ne moremo predvideti, kdaj in kje bomo delfine lahko našli.
 
Včasih jih opazimo po nekaj minutah, včasih pa jih iščemo več dni skupaj brez uspeha. Lahko se nahajajo čisto blizu obale, ali pa so na odprtem morju.

Če delfine najdemo, jih spremljamo in opazujemo ter pri tem beležimo podatke o njihovi poziciji in premikih, številu, prisotnosti mladičev, obnašanju, ipd. ter jih seveda fotografiramo za potrebe foto-identifikacije (vmes posnamemo tudi kakšno bolj atraktivno fotografijo).
Delfinov torej ne označujemo in jim ne natikamo nobenih umetnih oznak, ampak jih prepoznavamo po hrbtnih plavutih z metodo foto-identifikacije, o kateri smo podrobneje že pisali. Delfini včasih pridejo do čolna, kjer plavajo ob boku, skačejo iz vode, spet drugič mirno plavajo v določeni razdalji in se potapljajo.

Odvisno kakšne aktivnosti v tistem času počnejo ter kako so razpoloženi. Kakorkoli že, vanje nikoli ne silimo ali jih lovimo s čolnom, če želijo se nam približajo sami.

V bazi nato zbrane podatke pregledamo, uredimo obrazce in pripravimo slike za foto-identifikacijo.
Za nami je uspešen prvi del raziskovalnih taborov, saj smo delfine pogosto srečevali. Nekajkrat so se zelo približali tudi obali, tako se jih je lahko lepo opazovalo tudi iz obalnih točk. Torej naslednjič, ko se odpravljate v slovensko primorje bodite pozorni, morda boste opazili kakšnega delfina.
Če jih kdaj srečate, ko se vozite s čolnom, se držite nasvetov ki smo jih zapisali v enem od prejšnjih prispevkov v mavričnem mesečniku ali jih preberite na naši spletni strani Morigenos

 

Več branja >>> Knjige o živalih

 

 


Mnenja: Tudi vi lahko popestrite članek s svojimi komentarji, idejami, mnenji, razmišljanji ... na našem forumu. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne razprave, izmenjavi mnenj in odzivom na članke in druge prispevke v MavriČnem Mesečniku.

Prispevajte svoj komentar k članku
» Vpišite svoje mnenje, poklepetajte o tem članku na našem forumu » Preberite mnenja

Za izražanje mnenj se je potrebno registrirati oz. prijaviti na forum mavrica.net.

Ključne besede: Ana Hace  delfini  Delphinus delphis  foto identifikacija  fotografiranje  Jadran  Jadransko morje  Morigenos  morje  morski sesalci  morski ekosistem  varstvo živali  velika pliskavka Računalniški priročnik
Korak za korakom v svet računalnika je priročnik za začetnike, ki se še spoznavajo z računalnikom in njegovim delovanjem.
Zgodba o karieri, o modri babici in diamantih na dvorišču
Drobna zgodba o sončnici, ki se je iz kalčka razvila v velik, sončno rumen cvet
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Prava literatura lahko obstaja, le, če je niso ustvarili pridni in zanesljivi funkcionarji, temveč norci, puščavniki, sanjači, uporniki in skeptiki.

Jevgenij Zamjatin