[1] 2  naprej »  zadnja »
Vseh člankov avtorja Ana Hace: 14
Raziskovanje kitov in delfinov v zavarovanem območju Pelagos

Raziskovanje kitov in delfinov v zavarovanem območju Pelagos

04.02.2011 | Avtor: Ana Hace

Pelagos je prvo mednarodno morsko zavarovano območje v Sredozemlju, ki obsega približno 90.000 km2 Ligurskega morja in si ga delijo Italija, Francija in kneževina Monako. Raziskovalno območje znotraj zavarovanega območja obsega 25.000 km2 med Genovo, Toulonom in Korziko. Ligursko morje vsebuje priobalno kontinentalno polico ter globoko odprto morje, ki sta vzrok različnim habitatnim tipom primernim za prehranjevanje in razmnoževanje kar osmim vrstam kitov in delfinov.


Podvodni hrup

Podvodni hrup

15.10.2010 | Avtor: Ana Hace

Nekoč tihi oceani se danes spreminjajo v oceane hrupa. Po izračunih mednarodne kitolovne komisije (IWC – Interntional Whaling Commission) se je stopnja hrupa v oceanih v zadnjih šestih desetletjih na nekaterih območjih vsako desetletje podvajala. Velik delež stalnega hrupa prispevajo pomorske avtoceste, preko katerih čezoceanske ladje prevažajo dobrine med kontinenti.

Neprijetna srečanja kitov in delfinov z ladjami

Neprijetna srečanja kitov in delfinov z ladjami

14.07.2010 | Avtor: Ana Hace

Na morju nismo sami. Zato je prav, da smo pozorni na to kje plujemo in kaj počnemo tudi takrat ko se odpravimo na zaslužen oddih in s tem prispevamo k varnejšemu pomorskemu prometu. Če srečamo delfine, jih moramo opazovati tako, da jih najmanj motimo. Delfini so v Sloveniji in tudi drugih državah Evrope zaščiteni.

Snidenja z znanimi delfini

Snidenja z znanimi delfini

23.06.2010 | Avtor: Ana Hace

Morje je bilo mirno in sijalo je prijetno spomladansko sonce, ko smo izpluli iz Piranskega zaliva. V tišini smo oprezali po morski gladini, ko je našo pozornost v daljavi pritegnilo sloko, temno telo ki se je pognalo visoko v zrak. Delfini!

Izkoriščanje morij

Izkoriščanje morij

05.08.2009 | Avtor: Ana Hace

Prekomerni ribolov nima le očitnih negativnih vplivov na ribje zaloge temveč tudi na morski ekosistem. V močno izkoriščenih morjih pride do znižanja biodiverzitete, zmanjšanja produkcije naravnih virov, upada povprečne trofične stopnje, povečanega nenamernega ulova ter večjega vpliva na antropogeno spreminjanje habitata.

Kit grbavec

Kit grbavec

31.07.2017 | Avtor: Ana Hace

Prisotnost kita grbavca (Megaptera novaeangliae) v februarju, marcu in deloma aprilu letos v slovenskem morju je vzbudila veliko pozornosti v očeh javnosti in v znanstvenih krogih. Najbližja populacija kitov grbavcev namreč prebiva v severnem Atlantiku.

Zavarovana morska območja

Zavarovana morska območja

15.04.2009 | Avtor: Ana Hace

Že dolgo si v mednarodnih znanstvenih krogih ter drugih naravovarstvenih organizacijah prizadevajo za učinkovito zaščito živalskih vrst in ekosistemov. Ključnega pomena pri tem je zdravo in varno okolje habitatov, kjer te vrste prebivajo. Zakonsko zavarovana vrsta namreč nima veliko možnosti preživetja, če je njeno življenjsko okolje degradirano.

Vaquita (Phocoena sinus)

Vaquita (Phocoena sinus)

12.01.2009 | Avtor: Ana Hace

Vaquita (Phocoena sinus) je ena izmed šestih vrst pliskavk ter najmanjša predstavnica morskih sesalcev. V španščini ime Vaquita pomeni »majhna krava«. Največja do sedaj izmerjena dolžina znaša 1,5 m, povprečna teža pa se giblje med 45-50 kg.

Ujetništvo delfinov in kitov

Ujetništvo delfinov in kitov

16.08.2017 | Avtor: Ana Hace

Zabaviščni parki in delfinariji so multimiljarderska industrija, ki temelji na osnovnem principu trženja - zaloge in povpraševanje. Začetki te industrije segajo v leto 1860, ko so v Ameriko prepeljali dve belugi, vendar sta v nekaj dneh poginili saj so ju imeli v bazenu s sladko vodo. Naslednji dve belugi sta bili prvi, ki sta bili na ogled javnosti v cirkuških predstavah.

Rečni delfini in pliskavke

Rečni delfini in pliskavke

12.10.2008 | Avtor: Ana Hace

Delfine in pliskavke najdemo tudi v večjih rečnih sistemih ne le v morju. Za razliko od svojih sorodnikov v morjih so ti manj poznani širši javnosti, njihovo življenje pa bolj ovito v tančico skrivnosti.

[1] 2  naprej »  zadnja »
2 knjigi: 1. Kneippova domača lekarna, avtor Sebastian Kneipp & 2. Prehrana in zdravje, avtor Rudolf Steiner
Kratek, jasen, uspešen načrt s pravili, pojasnili in predlogi - sugestijami za izboljšanje vašega življenja.
Spoznajte drobceno kresničko Sijo in njeno prijateljico, pikapolonico Lili!
Spoznavanje velikih in malih tiskanih črk slovenske abecede skozi igrivo opazovanje in prepoznavanje žuželk
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Uspeli boste, če se nikoli ne boste predali. Ko vam je najtežje, poskusite še enkrat.

(Jeff Keller)