Pšenično meso - sejtan

Pšenično meso - sejtan

12.04.2007 | Avtor: Ica Krebar
Sejtan lahko pripravimo na dva načina:

Polnovredno pšenično moko pomešamo z vodo, da dobimo testo kot za kruh ali pa pšenično meso pripravite iz kupljenega glutena v prahu:

1. polnovredno pšenično moko pomešamo z vodo, da dobimo testo kot za kruh. To zmes pustimo počivati eno uro. Potem v primerno veliki posodi pod tekočo vodo nalahno gnetemo kepo testa in odlivamo belo vodo, ki pri tem nastaja. S tem postopkom izpiramo škrob iz moke; zadržati pa želimo čim več glutena, pšeničnega lepka.

Ta se nam čez nekaj časa začne sprijemati v kepico, ki je podobna žvečilni gumi. To kepico močno stiskamo pod tekočo vodo. Ko jo dobro izperemo, jo damo kuhati v vrelo vodo, v kateri se že kuha košček alge in tamarija. V kolikor nimate niti alge niti tamarija, dodajte malo morske soli.
Kepa glutena naj vre na zmernem ognju eno uro. Kuhana je takrat, ko na sredini ni več lepljiva ( ko jo prerežemo), ampak lepo kompaktna. Tako pripravljenega lahko hranite v hladilniku v dobro zaprti posodi teden dni.

2. pšenično meso lahko pripravite tudi iz kupljenega glutena v prahu. Vzamete primerno nizko posodo, vanjo vlijete približno en liter vode, solite; lahko pa tej vodi dodate tudi različne začimbe po svojem okusu. V tako pripravljeno vodo med stalnim mešanjem počasi stresate tri dcl (ali 30 dag) glutena v prahu.

Med mešanjem se hitro veže z vodo in dobiva obliko žvečilne gume. Potem to zmes dobro pregnetete in močno stiskate z rokami, jo daste kuhati v že pripravljeno vrelo osoljeno vodo, v katero zopet lahko dodate začimbe po svoji želji.

Ta zmes se vam med kuhanjem približno trikrat poveča, zato jo dajte v dovolj veliko posodo in zadosti vode. Recimo, iz 30 dag glutena v prahu boste dobili 90 dag pšeničnega mesa. Tudi to se kuha eno uro na zmernem ognju.

Priporočljivo branje >>> Knjige o prehrani, receptih, kulinariki

Priporočljivo branje >>> Samooskrbni organski vrt

Preberite si tudi knjige o vzgoji rastlin >>> Knjige o vrtu in vrtnarjenjuKljučne besede: Ica Krebar  energije  jin jang  kulinarika  makrobiotika  prehrana  sejtan  pšenično meso  vegetarijanstvo  vegetarijanska  zdravje  kuharica za dušo in telo Zgodba o karieri, o modri babici in diamantih na dvorišču
Le kaj se je zgodilo? Dragi mladi bralec, več ti bo povedala kar tale mala zgodbica ...
Tudi majhen podlesek, nič večji od miške, lahko doseže nemogoče ...
Ob tem, ko razmišljamo, navzven pošiljamo vibracije fine eterične snovi, ki je tako resnična, kot so vibracije, ki izražajo svetlobo, toploto, elektriko, magnetizem
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Vse izvira iz ljubezni in vse se vanjo vrača.

Jože Urbanija