Pšenično meso - sejtan

Pšenično meso - sejtan

12.04.2007 | Avtor: Ica Krebar
Sejtan lahko pripravimo na dva načina:

Polnovredno pšenično moko pomešamo z vodo, da dobimo testo kot za kruh ali pa pšenično meso pripravite iz kupljenega glutena v prahu:

1. polnovredno pšenično moko pomešamo z vodo, da dobimo testo kot za kruh. To zmes pustimo počivati eno uro. Potem v primerno veliki posodi pod tekočo vodo nalahno gnetemo kepo testa in odlivamo belo vodo, ki pri tem nastaja. S tem postopkom izpiramo škrob iz moke; zadržati pa želimo čim več glutena, pšeničnega lepka.

Ta se nam čez nekaj časa začne sprijemati v kepico, ki je podobna žvečilni gumi. To kepico močno stiskamo pod tekočo vodo. Ko jo dobro izperemo, jo damo kuhati v vrelo vodo, v kateri se že kuha košček alge in tamarija. V kolikor nimate niti alge niti tamarija, dodajte malo morske soli.
Kepa glutena naj vre na zmernem ognju eno uro. Kuhana je takrat, ko na sredini ni več lepljiva ( ko jo prerežemo), ampak lepo kompaktna. Tako pripravljenega lahko hranite v hladilniku v dobro zaprti posodi teden dni.

2. pšenično meso lahko pripravite tudi iz kupljenega glutena v prahu. Vzamete primerno nizko posodo, vanjo vlijete približno en liter vode, solite; lahko pa tej vodi dodate tudi različne začimbe po svojem okusu. V tako pripravljeno vodo med stalnim mešanjem počasi stresate tri dcl (ali 30 dag) glutena v prahu.

Med mešanjem se hitro veže z vodo in dobiva obliko žvečilne gume. Potem to zmes dobro pregnetete in močno stiskate z rokami, jo daste kuhati v že pripravljeno vrelo osoljeno vodo, v katero zopet lahko dodate začimbe po svoji želji.

Ta zmes se vam med kuhanjem približno trikrat poveča, zato jo dajte v dovolj veliko posodo in zadosti vode. Recimo, iz 30 dag glutena v prahu boste dobili 90 dag pšeničnega mesa. Tudi to se kuha eno uro na zmernem ognju.

Priporočljivo branje >>> Knjige o prehrani, receptih, kulinariki

Priporočljivo branje >>> Samooskrbni organski vrt

Preberite si tudi knjige o vzgoji rastlin >>> Knjige o vrtu in vrtnarjenjuKljučne besede: Ica Krebar  energije  jin jang  kulinarika  makrobiotika  prehrana  sejtan  pšenično meso  vegetarijanstvo  vegetarijanska  zdravje  kuharica za dušo in telo Kratek, jasen, uspešen načrt s pravili, pojasnili in predlogi - sugestijami za izboljšanje vašega življenja.
Življenje je polno nalog, ki zahtevajo samoreguliranje. Zmožnost samoreguliranja človeku omogoča prilagajanje.
Tam daleč, v ledeno mrzlih krajih, kamor vroči sončni žarki nikoli ne posijejo, se razteza dežela sneženega moža
Kakšna je navidezno misteriozna skrivnost, po kateri se motna življenjska snov preoblikuje v dragoceno kovino?
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Svet nas neprestano objema.

Jože Urbanija