Psihologija čustev, 2. del.

Psihologija čustev, 2. del.

11.08.2017 | Avtor: William Walker Atkinson
"Če želimo premagati lastne čustvene vzgibe, moramo ob prvem primeru vztrajno in hladnokrvno izvestii zunanje ukrepe, ki nasprotujejo nagnjenjem, ki jih najraje gojimo"

Stanje uma, ki je poznano kot »odkrivanje napak«, je naslednje čustvo, ki se povečuje z izvajanjem. Najprej se najde napaka pri tej stvari, nato pri tisti, a končno vsepovsod. Oseba postane kronični »sitnež« – breme prijateljem in sorodnikom ter nekdo, ki se ga vsi ostali izogibajo. Najbolj sitne postanejo ženske. Ne zato, ker bi bili moški kaj boljši, ampak preprosto zato, ker moškim sitnežem družba drugih moških izbije to navado, saj ne bodo prenašali takih neumnosti – moški tako odkrije, da si otežuje stvari, zato se spremeni. Ženska pa ima več možnosti, da navado dopusti. Pritoževanje je stvar navade. Raste iz majhnih začetkov, vsakič ko se ji popusti, pa požene novo korenino, vejo ali poganjek in se močneje priraste na posameznika, ki ji omogoča ugodne razmere za rast.

Zavist, neusmiljenost, podpihovanje govoric in škandalov, vse to so navade iste vrste. Semena so v vsakih človeških prsih. Vse, kar potrebujejo, je zemlja z malo zalivanja, in postale bodo energične in močne.

Vsakokrat ko naredite pot za eno od teh negativnih čustev, lažje jih ponovite za iste ali podobne. Včasih s spodbujanjem enega neprimernega čustva omogočite razvoj cele družine takega mentalnega plevela.

Psihologija čustevVedite, da to ni staro dobro ortodoksno pridiganje proti grehu slabih misli. Je kvečjemu klic po usmeritvi vaše pozornosti na zakon, ki predstavlja osnovo psihologije čustev. Nič novega ni na tem – staro je kot zemlja – tako staro, da so mnogi od nas pozabili vse o tem.

Če želite pokazati te skrajno neprijetne in neugodne lastnosti ter trpeti žalost, ki izhaja iz njih, potem to vsekakor storite – to je vaša stvar in pravica. Ni moja in jaz vam ne pridigam – dovolj imam svojih zadev in nadzorovanja svojih lastnih neželenih navad in dejavnosti. Samo pripovedujem vam o zakonu, ki se nanaša na snov; in vi lahko storite ostalo.

Če se želite osvoboditi teh navad, imate na voljo dva načina. Prvič, kadar koli se zalotite pri prepuščanju negativnim mislim ali čustvom, jih nemudoma izpustite ter jim odločno in energično recite: »Pojdi ven!« Sprva jim to ne bo všeč, zato se bodo zadrževala, krivila hrbet in upirala kot razdražena mačka. A nič zato – recite jim le »Proč«.

Naslednjič ne bodo tako drzna in agresivna – pokazala bodo malo strahu navade. Vsakokrat, ko boste zatrli in zadušili tovrstne nagibe, šibkejši bodo postajali in vi boste močnejši.

Profesor James pravi: »Ne dopustite strasti, da se izrazi in nato umre. Štejte do deset, preden daste duška jezi, in razlog zanjo postane nesmiseln. Žvižganje za spodbujanje poguma ni več vprašanje. In obratno, sedite ves dan v potrti drži, vzdihujte, na vse odgovarjajte z žalostnim glasom, in otožni boste še naprej. Ni dragocenejših etičnih smernic, kot so to, kar vedo vsi, ki so jih izkusili: če želimo premagati lastne čustvene vzgibe, moramo ob prvem primeru vztrajno in hladnokrvno izvestii zunanje ukrepe, ki nasprotujejo nagnjenjem, ki jih najraje gojimo." ( > Psihologija čustev, 1. del )

Več o tem v knjigi: >>> Vibracije misli - Zakon privlačnosti v svetu misli


Ključne besede: William Walker Atkinson čustva psihologija čustev jeza zaskrbljenost ljubosumje misli mišljenje  Pravljica govori o mali deklici Sari, ki je živela v hišici ob morju. Po dedkovem pripovedovanju pa je prav v tej hišici pred davnimi leti živel deček Jan, ki je ob obali videl čisto pravo morsko deklico!
Tudi majhen podlesek, nič večji od miške, lahko doseže nemogoče ...
Slikanica Ko pride pomlad je oda temu letnemu času. Pomlad je čas prebujenja in veselja.
V kompletu so zbrani trije priročniki za risanje po korakih ...
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Ljubezen je dragoceno lepotilno sredstvo.

Louisa May Alcott