Rimska cesta - 9 zanimivih dejstev o naši galaksiji

Rimska cesta - 9 zanimivih dejstev o naši galaksiji

06.08.2017 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik

Rimska cesta (Mlečna cesta, galaksija), naša domača galaksija, je velikanski in zanimiv prostor v Vesolju, zato spoznajmo nekaj zanimivih dejstev o njej.


1. Je spiralna

Rimska cesta je galaktičen disk, ki se razprostira na premeru okoli 120.000 svetlobnih let z osrednjo zgostitvijo, ki ima premer 12.000 svetlobnih let. Galaksija je spiralne oblike. 

 

2. Okoli sebe ima sij, ki pa ga ne moremo videti

Znanstveniki verjamejo, da 90% naše galaksije sestavlja temna materija, nevidna snov, ki ji daje skrivnosten sij. To pomeni, da vsa bela svetla snov – t. j. kar lahko vidimo s prostim očesom ali s teleskopom – sestavlja le 10 % mase Rimske ceste.

 

       3. Vsebuje več kot 200 milijard zvezd

Rimska cesta je srednje velika galaksija. Sestavlja jo med 200 in 400 milijard zvezd. Največja, nam znana, galaksija vsebuje preko 100 bilijonov zvezd, velike galaksije sestavlja tudi nekaj bilijonov zvezd, medtem ko imajo pritlikave galaksije približno 10 milijard zvezd. Kljub temu, da ima Rimska cesta med skoraj 400 milijard zvezd, mi ob pogledu v nočno nebo vidimo le približno 2500 zvezd. To število se sicer spreminja, kajti Rimska cesta s supernovami neprenehoma izgublja zvezde in hkrati v njej nastajajo nove.

 

4. Je prašna in plinasta

Rimska cesta je polna prahu in plinov. Ta materija sestavlja 10 % svetlobne (vidne snovi) v naši galaksiji, ostalo sestavljajo zvezde.

 

5. Nastala je iz drugih galaksij

Rimska cesta ni bila vedno takšna lepa, zvita spirala. Takšna je postala ko je vsrkala druge galaksije. V svoji dolgi zgodovini je naša galaksija posrkala mnogo drugih galaksij.6. Galaksije ne vidimo v celoti, kot jo prikazujejo nekatere fotografije 

Ker je naš planet Zemlja lociran znotraj galaktičnega diska, približno 26.000 svetlobnih let od centra, je nemogoče dobiti fotografijo celotne galaksije. Vse lepe fotografije galaksije, kot spirale, ki smo jih kadarkoli videli, so renderirana dela oblikovalcev.  Iz Zemlje lahko opazujemo le del (krak) Rimske ceste, ki ga vidimo kot svetlobni pas.

 

7. V sredini je črna luknja

Tako kot večina velikih galaksij, ima tudi Rimska cesta na sredini črno luknjo. Središče naše galaksije se imenuje Škorpijon A. Gre za ogromen vir radijskih valov, to naj bi bila črna luknja, ki v premeru meri 22,5 milijonov km. Okoli črne luknje je snov, ki želi vstopiti v črno luknjo. Ta snov formira disk, ki mu pravimo akrecijski disk, disk vročih plinov. Čeprav črna luknja skuša vsrkati vse, kar se pojavi v bližini, so v bližini nje odkrili formacijo zvezd.

 

8. Galaksija je stara skoraj toliko kot Vesolje

Kot kažejo zadnje ocene, je naše Vesolje staro približno 13.7 milijarde let. Rimska cesta je stara približno 13.6 milijard let. Najstarejše zvezde v naši galaksiji se nahajajo v kroglastih kopicah, starost naše galaksije se določa z merjenjem starosti teh zvezd. Kljub temu, da nekatere izmed sestavin Rimske ceste obstajajo že zelo dolgo, sta se disk in zgostitev izoblikovala šele pred okoli 10-12 milijardami let.

 

9. Rimska cesta se premika

Rimska cesta se, tako kot vse ostalo v Vesolju, premika skozi prostor. Zemlja se vrti okoli Sonca, Sonce okoli Rimske ceste in Rimska cesta, kot del Krajevne skupine, se giblje glede na prasevanje (kozmično mikrovalovno sevanje ozadja) – sevanje, ki je ostalo od Velikega poka.

 

Vir: Universetoday.com

Fotografija 1: By ESO - wikipedia, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15388248

Fotografija 2: By Steve Jurvetson - Flickr, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=23906915


Ključne besede: Rimska cesta Mlečna cesta galaksija vesolje zanimivosti znanost črna luknja supernova zvezde ozvezdje astronomija fizika Pia always jumped to look for the blueberries, whether it was the summer, autumn or winter. But in autumn and winter there were no blueberries on the bushes ...
Življenje je polno nalog, ki zahtevajo samoreguliranje. Zmožnost samoreguliranja človeku omogoča prilagajanje.
Naj vas brezčasne modrosti vzpodbudijo k premisleku, samorefleksiji in zavedanju preteklosti, ki neopazno prehaja v sedanjost ...
Ob tem, ko razmišljamo, navzven pošiljamo vibracije fine eterične snovi, ki je tako resnična, kot so vibracije, ki izražajo svetlobo, toploto, elektriko, magnetizem
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Nekdo je bil včasih nihče, ki je želel in to storil.

John Burroughs