Slovenski ilustratorji: Hinko Smrekar, slikar in ilustrator

Slovenski ilustratorji: Hinko Smrekar, slikar in ilustrator

26.09.2015 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik


Hinko Smrekar (1883 – 1942) je bil slikar,  ilustrator in grafik. Pri svojem delu je uporabljal različne tehnike. Upodabljal je razne motive, vse od portretov do krajin, motivov iz narodnih pripovedk, ljudskega praznovanja in žanrskih motivov preprostih ljudi, predvsem kmetov.

V svojih delih se je loteval tem, ki so odražale nestrinjanje s prvo svetovno vojno. V tem času je nastal ciklus protivojnih karikatur  Hinko Smrekar – črnovojnik (1919) in ilustracije za knjigo Martin Krpan z Vrha (1937).

Leta 1933 je Hinko Smrekar ustvaril ciklus laviranih risb Zrcalo sveta. Navedeni ciklus  velja za vrhunec njegove likovne satire. Bojazen, da se grozote prve svetovne vojne z več milijoni mrtvih in dvakrat toliko ranjenih ne bi ponovile, je botrovala tudi nastanku Smrekarjeve perorisbe Hvalnica svetovni vojni (Zahvalna himna vojni ali Mrtvaška harfa).

Risbe temeljijo na vizualizaciji njihovih naslovov, prelitih v likovne motive. Za risbe so značilne likovne prispodobe oz. metafore in simbolične ter alegorične formulacije.


Hinko Smrekar, Hvalnica svetovni vojni iz cikla Zrcalo dneva, 1933, lavirana perorisba

Hinko Smrekar, Hvalnica svetovni vojni iz cikla Zrcalo dneva, 1933, lavirana perorisba.


Viri:

- Wikipedija
- Ilustracija v leposlovju / Julia Doria (diplomsko delo, ALUO, 2015)


Ključne besede: Hinko Smrekar grafik grafika ilustrator ilustracija slikar slikarstvo zrcalo sveta likovna satira simbolika knjižna ilustracija politična ilustracija slovenski ilustratorji Vsi se dobro zavedamo, da je naša prehrana temelj našega telesnega zdravja. Zato je dobro vedeti, kako delujejo različna živila v naši notranjosti, na naše telo. Predvsem, kako nas živila resnično prehranjujejo.
Bzzzzzzzzzzzz … Ob sončnem vzhodu se je približevalo glasno brenčanje. To je bil čmrlj Brenčač, nenevaren leteči kosmatinček.
Ob tem, ko razmišljamo, navzven pošiljamo vibracije fine eterične snovi, ki je tako resnična, kot so vibracije, ki izražajo svetlobo, toploto, elektriko, magnetizem
Vse okoliščine, 'usoda' in 'sreča' so zunanje in če jih človek ne more vedno spremeniti, jih lahko vedno premaga.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
V nas je nekdo, ki ve vse, hoče vse, vse dela bolje kot mi sami.

Herman Hesse