Slovenski ilustratorji: Zdravko Papič, ilustrator, oblikovalec, avtor animiranih filmov, profesor Ilustracije,

Slovenski ilustratorji: Zdravko Papič, ilustrator, oblikovalec, avtor animiranih filmov, profesor Ilustracije,

11.07.2017 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik
"To, da sem jaz predložil lipov list kot temeljni element akcije Slovenija, moja dežela, vedno poudarim prav zato, ker vsi takratni sodelavci to pridno zamolčujejo."

Zdravko Papič (1953 – 9. 7. 2013) je bil slovenski ilustrator, oblikovalec, avtor animiranih filmov in profesor predmeta Ilustracija na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje  v Ljubljani.

Izobraževal se je na Akademiji lepih umetnosti v Varšavi, kjer je tudi magistriral. Od leta 1991 pa vse do svoje prezgodnje smrti 2013, je poučeval na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani.  Zdravko Papič si je osebno zelo prizadeval za nastanek nove smeri 'Ilustracija' na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje.

Slovenski ilustratorji: Zdravko Papič, ilustrator, oblikovalec


Ena izmed njegovih prvih nagrad je bila Zlata ptica leta 1981. Za dosežke na področju oblikovanja vizualnih komunikacij pa je leta 1996 prejel nagrado Prešernovega sklada.

Večina njegovih plakatov je nastala v 80-ih. O Zdravku Papiču je dr. Stane Bernik zapisal: »V našem prostoru so se pričela pojavljati plakatna sporočila, ki so s svojo svežino, barvito slikovitostjo in anekdotičnostjo vizualnega nagovora napovedovala korenite premike v slovenskem grafičnem oblikovanju. To so bili plakati v tehniki sitotiska, ki jih je podpisoval Zdravko Papič.«

Zdravko Papič, Prohibicija slepi  Zdravko Papič: Naslovnica Mladine

Širšo javnost je opozoril nase s politično angažiranimi naslovnicami revije Mladina.  Za revijo Mladina je tudi oblikoval celostno podobo.  V zvezi z naslovnicami Mladine je v intervjuju za Razglede v 90-ih med ostalim dejal: »Veliko je bilo političnih debat, marsikatera naslovnica Mladine je bila celo politična prerokba. Dobro poznavanje političnih dogodkov je pomenilo zmožnost predvidevanja, pa zraven še ščepec intuicije – in naslovnica je dobila vlogo napovedi dogodkov.«

 Zdravko Papič Zdravko Papič: avtor lipovega lista za akcijo Slovenija, moja dežela

Zdravko Papič je oblikoval več  knjig, npr.: Deset dni vojne za Slovenijo, Slovenska pomlad, fotomonografije Toneta Stojka in naslovnico knjige Blaža Ogorevca Tropska melanholija …

Za marketinški projekt Slovenija, moja dežela,  ki jo je zasnoval tedanji TOZD Studio marketing ČGP Delo, je oblikoval lipov list.

Logotip Slovenije, z rumeno barvo, sta na osnovi Papičevih ilustracij, izdelala Egon in Jani Bavčer.

Marketinška akcija je bila sprva zasnovana za potrebe turizma, a je z lipovim listom kot simbolom slovenstva in sloganom sprožila širši odziv.

V intervjuju za Razglede je  Zdravko Papič med drugim povedal:

»To, da sem jaz predložil lipov list kot temeljni element akcije Slovenija, moja dežela, vedno poudarim prav zato, ker vsi takratni sodelavci to pridno zamolčujejo.«

Z roko narisan lipov list, ki ga je narisal Zdravko Papič, je "premagal" klas, sončnico in nagelj.

Ključne besede: Zdravko Papič slovenski ilustratorji ilustracija oblikovanje oblikovalci plakati naslovnice knjige revije animirani filmi umetniki slovenska ilustracija ilustratorji umetnost art vizualni umetnik designer oblikovanje design oblikovalec Pravljica govori o mali deklici Sari, ki je živela v hišici ob morju. Po dedkovem pripovedovanju pa je prav v tej hišici pred davnimi leti živel deček Jan, ki je ob obali videl čisto pravo morsko deklico!
To je priročnik, s pomočjo katerega se bodo otroci ob pomoči odraslih naučili risati dinozavre po korakih ...
Knjiga Blaginja prinaša ključna sporočila in razumevanja, ki ne bodo le ogrela tvojega srca, ampak tudi podžgala tvoje ambicije. * Ob knjigi 'Vedrina kot življenjska moč' se boste naučili, kako zelo dragocena je sreča.
Naučimo se risati živali v preprostih štirih korakih. Za risarje od 3 - 99 let!
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
V vsaki zmagi je poraz, v vsakem porazu zmaga. Vztrajni zmagujejo.

(Italijanski pregovor)