Spektakularni popolni lunin mrk v noči iz 27. na 28. september

Spektakularni popolni lunin mrk v noči iz 27. na 28. september

26.09.2015 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik

Konec prvega jesenskega vikenda bo zaznamoval spektakularni astronomski pojav - popolni lunin mrk. Tokratni popolni lunin mrk bo še toliko bolj spektakularen, saj bomo hkrati videli pojav Žetvene lune in Superlune. V Evropi smo zadnji popolni lunin mrk doživeli leta 2011.

V sloveniji bomo popolni lunin mrk opazovali v noči iz 27. na 28. september 2015.  Popolni lunin mrk bo nastopil 28. septembra (v ponedeljek) točno ob 4:11 zjutraj. Če želite opazovati celotno dogajanje, priporočamo da pričnete opazovati že v nedeljo ponoči in nadaljujete proti ponedeljkovemu jutru.


Časovnica dogajanja (za Slovenijo):

- nedelja zvečer:  V nedeljo, 27. septembra, zvečer bomo najprej lahko opazovali veliko žetveno polno Luno
- 2:00  Po 2. uri zjutraj (28. september) se bo Luna pričela premikati proti zemljini polsenci in bo postopoma izgubljala sijaj.
- 3:00  Nekaj po 3. uri zjutraj, bo Luna pričela vstopati v zemljino senco.
- 4:11  Popolni lunin mrk bo nastopil ob 4:11 in bo trajal 1 uro in 20 minut. Luna bo rdečkasto obarvana.
- 5:30  Luna bo pričela okrog 5:30 zapuščati zemljino senco. Ob sončnem vzhodu bo Luna spet svetila kot običajno.


Zakaj pride do luninega mrka?

Med popolnim luninim mrkom, Sonce, Zemlja in Luna tvorijo ravno črto. Zemlja ovira sončno svetlobo, ki ne more osvetliti Lune. Ker je Zemlja pred Soncem, Luna pa pred Zemljo, Zemlja na Luno vrže senco, ki popolnoma prekrije Luno. Ta pojav imenujemo popolni lunin mrk.

Lunin mrk 2015 pa bo ljubiteljem vesolja  pričaral kar tri radosti.

Prva posebnost je ta, da bo tokratna polna Luna, t.i. žetvena luna. Žetvena luna je ime polne Lune, ki se na svoji poti, v jesenskem ekvinokciju, približa zemljinem horizontu in na Zemljo vrže še več svetlobe kot ponavadi. Ker je to čas žetve, kmetje lunino svetlobo izkoristijo, da lahko še pozno v noč pobirajo svoje pridelke.

Druga posebnost je ta, da bo tokratna polna Luna hkrati tudi Superluna. Superluna je ime za še posebno veliko polno Luno, ki jo vidimo, kadar se Luna približa Zemlji. Človek takrat Luno vidi, kot posebno veliko.

Tretja posebnost pa je seveda popolni lunin mrk, ki se ga Evropejci lahko letos končno spet veselimo.

Varovalne opreme za opazovanje luninega mrka ne potrebujemo. Če imate fotoaparat pa lahko naredite kakšno zanimivo fotografijo.

Prijetno opazovanje popolnega luninega mrka!

Priporočamo >> knjige o naravoslovju in vesolju


Fotografija: https://cosmicpsychics.files.wordpress.com


Ključne besede: popolni lunin mrk žetvena Luna Superluna krvava Luna raziskovanje vesolja  jesensko enakonočje september 2015 astronomija opazovanje vesolja lunine mene Luna Zemljam Sonce noč opazovanje  Kdo bi vedel, kje vse se skrivajo povodni možje, a prelepe, divje in skrivnostne slovenske reke so prav gotovo njihov dom ...
Slikanica prinaša zgodbico o štirih Marsovčkih, ki se med počitnicami odpravijo na poučno in zabavno raziskovanje prostranega vesolja ...
Ta drobna knjiga bo mnoge izmed vas pripeljala do pravilnih in naravnih poti življenja ...
Knjiga Blaginja prinaša ključna sporočila in razumevanja, ki ne bodo le ogrela tvojega srca, ampak tudi podžgala tvoje ambicije. * Ob knjigi 'Vedrina kot življenjska moč' se boste naučili, kako zelo dragocena je sreča.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Da druge premagaš, moraš biti krepak; da sebe premagaš, moraš biti neomajen.

(Lao Ce)