Spomladanske čebulnice

Spomladanske čebulnice

21.02.2024 | Avtor: Matevž Likar
"Na voljo imamo sorte, ki bodo krasile skalnjake, lonce ali grede. Najlepše pri vsem pa je to, da skoraj ne moremo zgrešiti. Izberemo primerno mesto, posadimo čebulico in spomladi nas pričakajo prekrasni cvetovi. "


Kljub vsakoletnemu sajenju spomladanskih čebulnic, me vsako jesen vedno znova prime neznansko navdušenje nad temi cvetočimi paketki. Verjetno je vsaj delno za to kriva velika izbira čebulnice, ki je na voljo v trgovinah in katalogih. V njih lahko najdemo različne botanične vrste, priljubljene klasike in razburljive nove sorte.

 Na voljo imamo sorte, ki bodo krasile skalnjake, lonce ali grede. Najlepše pri vsem pa je to, da skoraj ne moremo zgrešiti. Izberemo primerno mesto, posadimo čebulico in spomladi nas pričakajo prekrasni cvetovi.

NarciseSajenje

Spomladanske čebulnice so enostavne za sajenje in vzgojo. Pri sajenju moramo izbrati s hranili bogata tla, na katerih ne prihaja do zastajanja vode. Vsi vemo, da je čebulice potrebno posaditi tako, da gleda del s poganjkom navzgor. To je enostavno pri čebulicah kot je npr. tulipan, precej težje pa pri gomoljih vetrnic, ki izgledajo kot deli 3D sestavljanke. Na srečo slednje niso občutljive na to kako jih posadimo.

Nekoliko drugače posadimo tudi čebulice cesarskega tulipana, ki imajo velike čebulice z velikim votlim delom na vrhu. Njegove čebulice posadimo na bok, s čimer preprečimo, da bi voda zastajala v votlem delu in povzročila gnitje cele čebulice. Pri sajenju moramo paziti tudi na ustrezno globino, na katero bomo posadili čebulico. Večino čebulic je potrebno posaditi na 2-3-kratnih višine čebulice.

Med čebulicami, ki jih sadite skupaj pustite dovolj prostora, da pride posamezen cvet povsem do izraza. Za ustvarjanje naravnega videza zasaditve pri naturaliziranju, čebulice pokotalite ali nežno vržite po trati, nato pa jih posadite na mestu, kjer so se ustavile.

Lični lonci

Lonci in korita so idealno rastišče za spomladanske čebulnice. Pri sajenju v lonce lahko poskusite s sajenjem v slojih. Pri tem v lonec posadite več različnih vrst čebulic, ki bodo cvetele ena za drugo. Slaba stran takšnega sajenja je le, da se lahko cvetovi kasnejših čebulic odprejo med listjem zgodnejših sort, ki je takrat že v nekoliko slabšem stanju. S tem je celoten izgled zasaditve manj ugleden kot smo pričakovali. Morda nekoliko boljša izbira je kombinacija spomladanskih čebulnic z različnimi spomladi cvetočimi trajnicami. Ena izmed odličnih kombinacije je mešanica spominčic in tulipanov s popolnoma belimi cvetovi kot je npr. sorta 'White Triumphator'.

Cvetoče grede

Spomladanske čebulnice so prekrasen dodatek za vsako gredo. Najlepše, najdražje in najredkejše sorte skoncentrirajte v osprednjem delu grede, kjer bodo še posebej prišle do izraza.

Zelo lepo jih lahko poudarite tako, da jih posadite pred ozadje iz zimzelenega grma.

Zgodaj cvetoče vrste kot so npr. narcise se prekrasno podajo tudi k deblom odraslih dreves. Še lepše je, če jih posadite okrog dreves z okrasnim lubjem kot so npr. breze. Takšna kombinacija ni le privlačna, temveč tudi zelo funkcionalna.

Čebulnice bodo odcvetele in si nabrale nove energije še preden se bo drevo povsem olistalo. Kasneje pa bo drevo izsuševalo tla pod krošnjo, s čimer bo preprečilo zastajanje vode, ki čebulicam škodi. Še ena prekrasna kombinacija so preproge iz zvončkov in jarice. Posadite jih pod grmovnice in drevesa in mednje dodajte še skupke zgodaj cvetočih narcis.


Preberite si tudi knjige o vzgoji rastlin >>> Knjige o vrtu in vrtnarjenju

(Članek je bil prvotno objavljen v ereviji Mavrični mesečnik)Ključne besede: Matevž Likar cvetje cvetenje čebulnice spomladi pomladanske rastline vrt cvetoče grede vrtnarjenje  Po dolgi zimi je v mestece na robu hriba prišla pomlad. Prinesla jo je gospa Pomlad, ena od štirih sester, ki vsako leto obiščejo to mestece.
Spoznavanje velikih in malih tiskanih črk slovenske abecede skozi igrivo opazovanje in prepoznavanje žuželk
Priročnik za vizualiziranje
Le kaj se je zgodilo? Dragi mladi bralec, več ti bo povedala kar tale mala zgodbica ...
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
O čemer lahko sanjaš, lahko tudi uresničiš!

(Walt Disney)