Dalije (Dahlia)

Dalije (Dahlia)

12.09.2007 | Avtor: Matevž Likar
"Dalije najbolje uspevajo na polnem soncu in dobro odcednih tleh. Če želimo zgodnejše cvetenje, zgodaj aprila gomolje posadimo v 20 cm lonce. Lonec napolnimo do polovice z zemljo za lončnice, postavimo vanj gomolj (vodoravno) in lonec zapolnimo s 3-5 cm zemlje. Lonec dobro zalijemo in ob prvih znakih poganjkov postavimo na sončno mesto. "
Dalije (Dahlia)

Dalije so avtohtone rastline mehiških hribov. Rod je odkril švedski botanik Anders Dahl. Divje dalije so imele le en krog cvetnih listov, ki obdajajo rumeni disk cvetov. Danes najdemo številne hibride, ki cvetijo v vseh barvnih odtenkih razen v zeleni, rjavi in modri barvi.

Rastišče

DahliaDalije najbolje uspevajo na polnem soncu in dobro odcednih tleh. Če želimo zgodnejše cvetenje, zgodaj aprila gomolje posadimo v 20 cm lonce. Lonec napolnimo do polovice z zemljo za lončnice, postavimo vanj gomolj (vodoravno) in lonec zapolnimo s 3-5 cm zemlje. Lonec dobro zalijemo in ob prvih znakih poganjkov postavimo na sončno mesto. S presajanje/posaditvijo na vrt počakamo do zadnje zmrzali. Pred presaditvijo izkopljemo 15-20 cm globoko luknjo in ob njo namestimo podporne palice. S tem zagotovimo, da ne bomo ob namestitvi palic poškodovali korenin ali gomolja. Gomolj postavimo vodoravno v sadilno jamo in jo zapolnimo z zemljo. Če dalije nismo predhodno gojili v loncu, se prvi znaki poganjkov pojavijo nekje po dveh tednih. Prvič dalije pognojimo še preden smo jih posadili. Na mesto, kjer bodo rasle, kakšen teden pred posaditvijo potresemo popolno gnojilo. Ponovno dalije pognojimo v juliju.

Nega

Za boljše cvetenje lahko odstranjujemo stranske cvetne brste (enako kot pri čajevkah). S tem omogočimo boljšo prehranjenost glavnega cveta in tako tudi lepše cvetove. Odcvetele cvetove odstranjujemo, da vzpodbudimo ponovno cvetenje. Po propadu rastline ob prvem mrazu odstranimo odmrle poganjke, gomolje pa pustimo v zemlji še dodaten teden ali dva. Gomolje nato previdno izkopljemo, odstranimo čimveč zemlje in jih pustimo, da se posušijo (1-2 dneva). Gomolje nato skladiščimo v vermikulitu ali lesnih opilkih pri 5-10°C.

Nekatere oblike cvetov

Japonske vetrnice

Anemona Japonske vetrnice so nujna sestavina vsakega jesenskega vrta, ki mu dodajajo višino in barvo v belih, škrlatnih in rožnatih odtenkih. Najprimernejše so za kmečke vrtove ali obrobne grede, kjer zapolnimo prostore med drugimi trajnicami.
Čeprav so znane pod imenom japonske vetrnice, tri najpogostejše vrste (Anemone hupehensis, A. vitifolium in A. tomentosa) izvirajo iz Kitajske. Napačno poimenovanje izvira iz prvega zapisa ene izmed vetrnic, ki so jo zabeležili v okolici Nagasakija (leta 1695). Ko so prve rastline prispele na zahod (leta 1844) so bile že znane pod imenom A. japonica.

Rastišče

Z izjemo močvirnatih tal japonske vetrnice uspevajo na vseh tipih tal, vendar imajo raje vlažna ratišča. Podobno kot naše gozdne vetrnice so tudi japonske vetrnice primerne za senčna rastišča. Po posaditvi potrebujejo še 1-2 leti, da se utrdijo. V tem času bo cvetenje povprečno, nato pa bodo vedno lepše in bujneše. Njihovi cvetovi pridejo najlepše do izraza, kadar so posajene pred temno ozadje kot npr. pred zimzelene grmovnice.

Razmnoževanje

Razmnožujemo jih lahko s koreninskimi potaknjenci. Japonske vetrnice se razširjajo dolgimi koreninami, iz katerih poženejo novi poganjki. V jeseni odstranimo nekaj zemlje okrog materinske rastline in z vrtnimi škarjami odstranimo pet centimetrske kose korenin. Paziti moramo, da je na vsakem kosu viden bled brst. Korenine položimo vodoravno na mešanico komposta in perlita ali peska ter jih pokrijemo z en centimeter debelo prevleko iz peska. Posodo s potaknjenci postavimo na del vrta, ki je zaščiten pred vetrom in soncem. Nove rastline se bodo pojavile šele spomladi. Jeseni jih lahko prenesemo na njihovo stalno mesto v gredi.

Priporočeni kultivarji

* A. hupehensis 'Bressingham Glow' and 'Prinz Heinrich': polvrstnate varietete A. hupehensis var. japonica imajo temno škrlatne cvetove z ozkimi cvetnimi listi.
* A. x hybrida 'Honorine Jobert': zelo popularna varieteta s cvetnimi poganjki, ki lahko na hranljivih tleh dosežejo do 1,8 m višine.
* A. x hybrida 'Konigin Charlotte': tudi znana kot 'Queen Charlotte'. Njene velike polvrstnate rožnate cvetove sestavlja do 15 širokih cvetnih listov.
* A. x hybrida 'Rosenschale': nova varieteta, ki tvori velike rožnate
* A. tomentosa: tvorijo rožnate cvetove in privlačne liste z srebrnkasto spodnjo stranjo. Cveti precej zgodaj (že v juliju).
* A. vitifolium: privlačna vrsta z belimi cvetovi in vitičastimi listi. Potrebuje toplo in zaščiteno rastišče.


Preberite si tudi knjige o vzgoji rastlin >>> Knjige o vrtu in vrtnarjenju


Ključne besede: Matevž Likar  cvetje  cvetenje  dalije  dahlia  gomolji  rastline  vrt  vrtnarjenje Pravljica o jelenu, ki je v stiski spoznal, kako dobre prijatelje ima ...
Ta drobna knjiga bo mnoge izmed vas pripeljala do pravilnih in naravnih poti življenja ...
V slikanici Pripoved o zeleni pomladi že odmeva pomladna budnica. Živali se prebujajo iz zimskega spanja.
Spoznajte drobceno kresničko Sijo in njeno prijateljico, pikapolonico Lili!
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Vselej se trudite izboljšati se in izboljšal se bo tudi svet okoli vas. Že danes sprejmite izziv življenja!

(Colin Turner)