Spoznaj samega sebe

Spoznaj samega sebe

11.02.2017 | Avtor: Melita Kramar | Lucija Smerdel

Zakonski in družinski inštitut je, v sodelovanju z Unipas-om, za mlade izvedel sklop sedmih delavnic z odločnim naslovom »Spoznaj samega sebe«. Delavnice so potekale od februarja do maja, 2x na mesec po 1,5 ure v prostorih Unipas-a v Ljubljani. Delavnice je skupno obiskalo okoli 30 posameznikov iz različnih koncev Slovenije, ki se je odločilo nekaj storiti zase.

Zasledovali smo naslendje cilje: Prepoznati svoj jaz - kaj je samo moje / ponovno vzpostaviti zdrav odnos s seboj, pot do zdrave samozavesti: prepoznati svoje slabosti in prednosti, izpostavljanje problemov in iskanje rešitev, iskati moč v padcih, sprejemanje odločitev, ovrednotiti lastno odraščanje, zaupati vase in v svoje sposobnosti, zgraditi socialno mrežo po svoji želji, odgovoriti zakaj čutim, kar čutim?, prepoznavanje odnosov: družina, partnerstvo, prijateljstvo, priprava na samostojno življenje in priprava na kasnejše partnersko življenje.

Tako smo se na prvih srečanjih pogovarjali kdo smo, kaj si želimo, na kakšen način uresničujemo naše cilje in kaj si mislimo o sebi. Predvsem so nas zanimale tiste prve misli, ki kar avtomatsko pridrvijo, bodisi ko začnemo razmišljati o sebi, bodisi ko doživimo neuspeh, stisko. Te misli so izrednega pomena za nas, saj ko jih ozavestimo, vemo s čim se moramo spopasti in kako globoko iti raziskovati, da najdemo vir oz. začetek teh misli, besed, počutij. 

Spraševali smo se od kje imamo takšno razmišljanje o sebi in kolikšen je prispevek vzgoje naše primarne družine (kako sta se starša obnašala do nas in kako sta imela urejen odnos med sabo)ter kaj smo od tega odnesli s sabo v odrasle medsebojne odnose. Zanimala nas je predvsem vloga, ki smo jo nevede igrali v naših družinah in jo morda nezavedno še vedno igramo v trenutnih odnosih.

Raziskovali smo kako se ta vloga kaže skozi moško in žensko identiteto in kakšne spomine nosi naše telo. Iskali smo besede za naša počutja v določenih situacijah, opazovali reakcije našega telesa, jih poskušali postaviti na pravo mesto in se pogovarjali kako vse to vpliva na naše odnose.   Obračali smo fokus iz negative v pozitivo in v teh lastnostih  iskali pozitivne  sposobnosti, ki jih lahko uporabimo sebi v prid za dobrobit našega življenja, da te sposobnosti začno delati nam v prid in ne več v škodo. Posebno mesto smo namenili tudi našemu soočanju s konflikti in doživljanju stresa. Odkrito smo se pogovarjali o naši lastni odgovornosti za naše vedenje ter iskali sočutje do nas samih.

Udeleženci so bili z delavnicami zelo zadovoljni in so izrazili interes nadaljevanje skupine tudi v jeseni.  Poleg nadaljevalnih delavnic »Spoznaj samega sebe« pa lahko v jeseni pričakujete tudi ponovitev izvedenih delavnic. O vseh dejavnostih boste obveščeni na spletni strani www.zdi-nm.si, na facebooku, lahko pa se prijavite na e-obvestila Zakonskega in družinskega inštituta in pišete na mail info@zdi-nm.si.

Pripravila: Lucija Smerdel, zakonska in družinska terapevtka

  Zakonski in družinski inštitut

 


Ključne besede: Zakonski inštitut Novo mesto spoznaj samega sebi samospoznavanje  To je priročnik, s pomočjo katerega se bodo otroci ob pomoči odraslih naučili risati dinozavre po korakih ...
Drobna zgodba o sončnici, ki se je iz kalčka razvila v velik, sončno rumen cvet
Pravljica o puhastem medvedku, beli zimi in božični skrivnosti ...
Ta knjiga vam bo pokazala, kako biti v življenju srečnejši in kar je še pomembneje, kako izkoristiti to srečo, da bi postali uspešnejši.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Prvi cilj je le iztočna točka za naslednjega.

John Dewey