Uspeh se skriva v moči želje

Uspeh se skriva v moči želje

28.06.2020 | Avtor: William Walker Atkinson
"Želja je motivacijska sila, ki vrti svet."

Kaj je želja? Oglejmo si! Webster nam pojasni, da je: „Naravno hrepenenje posedovati katerokoli dozdevno dobrino; goreča težnja pridobiti ali uživati,“ ali v njenem nenormalnem ali degenerativnem pomenu: „Pretirano ali morbidno hrepenenje; poželenje; apetit.“

Želja“ je precej zlorabljen izraz – javna miselnost ga v veliki meri istoveti z njeno, pravkar omenjeno, nenormalno ali degenerativno fazo in se ne meni za njen pravi pomen. Mnogi uporabljajo besedo v smislu neprimernega hrepenenja ali pohlepa, namesto v pravem pomenu „prizadevanja“, „dostojnega hrepenenja“, itd. Imenovati željo „prizadevanje“ kljub temu povrne željo. Uporaba izraza „hvalevredna namera in ambicija“ se ne oddaljuje in ustreza lastnostim želje. Nesmiselno se je izogibati dejstvu, da je želja naravni in univerzalni impulz k aktivnosti, ne glede na to, če je aktivnost dobra ali slaba. Brez želje se volja ne sproži v delovanje in nič ni dovršenega. Celo najvišji dosežki in namere človeštva so mogoče, ko je moč volje razvneta z ognjem in vročino želje.

Želja je motivacijska sila, ki vrti svet; a v mnogih primerih nam je malo mar, da bi si to priznali. Ozrite se okrog sebe in si oglejte učinke želja v vsakem človekovem dejanju, dobrem ali slabem.

            Kot je povedal pisec: „Vsako dejanje, ki ga opravimo, dobro ali slabo, je spodbudila želja. Dobrodelni smo, ker želimo sprostiti našo notranjo stisko na osnovi trpljenja; ali od  želje po naklonjenosti; ali od želje, da bi bili upoštevani na tem svetu; ali si zagotovili udoben prostor na naslednjem. Posameznik je prijazen, ker želi biti prijazen – ker ga prijaznost zadovoljuje; medtem ko je drugi krut iz natanko istega motiva. Nekdo opravi svojo dolžnost, ker si želi to storiti – doseže večje zadovoljstvo ob dobro opravljenem delu, kot ob zapostavljanju le tega, da bi ustregel nekaterim šibkejšim željam. Veren človek je veren, ker so njegove verske želje močnejše od neverskih – ker najde večje zadovoljstvo v religiji kot v težnji za posvetnimi zadevami. Moralen človek je moralen, ker so njegove moralne želje močnejše od nemoralnih – večje zadovoljstvo doseže, če je moralen kot nasprotno. Vse, kar delamo, je spodbujeno z željo v določeni obliki ali formi – visoko ali nizko. Človek ne more biti v stanju brez želja in hkrati delovati. Želja je motivacijska moč za vsemi dejanji – je naraven zakon življenja. Vse, od atoma do enote; od enote do insekta; od insekta do človeka; od človeka do narave, deluje in ustvarja stvari zaradi moči in sile želje, oživljajočega motiva.“

             Za vse zgoraj navedeno bi se utegnilo zdeti, da bi v prvem hipu iz človeka naredilo zgolj stroj, subjekt moči za vsako zablodelo željo, ki bi se utegnila poroditi v njegovem umu. Vendar je to  daleč od resnice. Človek ne deluje na osnovi vsake želje, ampak na osnovi najmočnejše želje, ali povprečja najmočnejših želja. Povprečje želja je tisto, kar predstavlja njegovo naravo ali značaj. In tu pride do izraza obvladovanjeJAZA“! Človeku ni potrebno biti suženj ali kreatura svojih želja, če prevzame oblast. Lahko nadzoruje, regulira, obvladuje in vodi svoje želje v katerokoli smer, kakor mu ustreza. Še več, lahko celo ustvarja želje z delovanjem svoje volje, kar bomo kmalu videli. S poznavanjem psiholoških zakonov lahko nevtralizira neugodne želje, in poveča in razvije – da, na njihovih mestih praktično ustvari nove želje – vse to z močjo svoje volje, okrepljene s svetlobo lastnega mišljenja in razsodnosti. Človek je gospodar svojega uma.

Fotografije: kresnik.eu

Besedilo iz knjige SKRIVNOST USPEHA (William Walker Atkinson)

William Walker Atkinson
Skrivnost uspeha: Sproščanje notranje moči

Kaj je tisto v človeku, kar nekomu omogoči, da niza uspeh za uspehom, na osebnem in poslovnem področju? Zakaj lahko nekateri posamezniki uspešno dosegajo cilje, o katerih si drugi skoraj sanjati ne upajo? Kaj imajo prvi, česar drugi nimajo oziroma česa nekateri ne prepoznajo?


>>>> VEČ


Ključne besede: Skrivnost uspeha William Walker Atkinson Atelje Doria uspeh želja osebna rast Tudi majhen podlesek, nič večji od miške, lahko doseže nemogoče ...
Slikanica o pomladnem prebujanju narave, o prvih cvetlicah in o vrnitvi ptic selivk.
Vsak posameznik bi moral imeti vse, kar lahko prispeva k moči, eleganci, lepoti in izobilju življenja.
Ta knjiga vam bo pokazala, kako biti v življenju srečnejši in kar je še pomembneje, kako izkoristiti to srečo, da bi postali uspešnejši.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Ne moremo živeti samo zase. Tisoče vlaken nas povezuje s sočlovekom; in po teh vlaknih tečejo naša dejanja proč, kot vzroki in se k nam vračajo, kot posledice.

Herman Melville