V Grčiji zaživel prvi podvodni muzej

V Grčiji zaživel prvi podvodni muzej

04.08.2020 | Avtor: B. O.

Grčija je svojo dragoceno muzejsko dediščino razširila še pod vodo. Dobesedno. Zaživel je prvi podvodni muzej, do katerega pa bodo imeli dostop le potapljači. Nahaja se v bližini obale otoka Peristero.

Nepotapljači pa vseeno ne bodo popolnoma prikrajšani, saj se lahko po zbirki sprehodijo virtualno. Virtualni ogled muzeja je možen v informacijskem centru mesta Patitiri.

Muzej se nahaja v bližini otoka Peristero, na globini 21 metrov. Na tem mestu namreč leži ladijska razbitina iz 5. stoletja pred našim štetjem. Na ladji se še danes nahaja več tisoč amfor, ki so bile del trgovskega tovora. Večina amfor je izjemno ohranjenih, zato gre za neprecenljivo najdbo.

Na ladijsko razbitino je prvič opozoril ribič, leta 1985. V bližnji prihodnosti bodo oblasti uredile še dostope do štirih podvodnih lokacij z ladijskimi razbitinami in ustvarile arheološki potapljaški park, s katerim želijo privabiti več turistov.

Slika je simbolična

Ključne besede: Grčija podvodni muzej arheologija ladijska razbitina amfora Slikanica o prijateljstvu in radodarnosti ...
Čudoviti svet preprostih sladkih dobrot, tistih, ki so priljubljene danes in tistih, iz časov naših babic, na katere ste že malo pozabili ...
Po zimi mora vedno priti pomlad, zato jo stržek (najmanjši evropski ptiček) glasno prikliče, skupaj z zvončkom ...
Vse okoliščine, 'usoda' in 'sreča' so zunanje in če jih človek ne more vedno spremeniti, jih lahko vedno premaga.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
"Ljudje smo večinoma toliko srečni, kolikor hočemo biti."

Abraham Lincoln