V Grčiji zaživel prvi podvodni muzej

V Grčiji zaživel prvi podvodni muzej

04.08.2020 | Avtor: B. O.

Grčija je svojo dragoceno muzejsko dediščino razširila še pod vodo. Dobesedno. Zaživel je prvi podvodni muzej, do katerega pa bodo imeli dostop le potapljači. Nahaja se v bližini obale otoka Peristero.

Nepotapljači pa vseeno ne bodo popolnoma prikrajšani, saj se lahko po zbirki sprehodijo virtualno. Virtualni ogled muzeja je možen v informacijskem centru mesta Patitiri.

Muzej se nahaja v bližini otoka Peristero, na globini 21 metrov. Na tem mestu namreč leži ladijska razbitina iz 5. stoletja pred našim štetjem. Na ladji se še danes nahaja več tisoč amfor, ki so bile del trgovskega tovora. Večina amfor je izjemno ohranjenih, zato gre za neprecenljivo najdbo.

Na ladijsko razbitino je prvič opozoril ribič, leta 1985. V bližnji prihodnosti bodo oblasti uredile še dostope do štirih podvodnih lokacij z ladijskimi razbitinami in ustvarile arheološki potapljaški park, s katerim želijo privabiti več turistov.

Slika je simbolična

Ključne besede: Grčija podvodni muzej arheologija ladijska razbitina amfora Poučna naravoslovna slikanica mladim bralcem na preprost in razumljiv način predstavi planet Zemljo in njeno umeščenost v naš sončni sistem.
Skupinica petih nezemljančkov iz Jupitrove lune Evropa bo najmlajše popeljala po prostranih širjavah Mlečne ceste, njihova zvezdna ladja pa jim bo pripovedovala zanimivosti o planetih in njihovih lunah.
Vse okoliščine, 'usoda' in 'sreča' so zunanje in če jih človek ne more vedno spremeniti, jih lahko vedno premaga.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Spremembe in napredek so le redko darila od zgoraj. Prihajajo iz bojev od spodaj.

Noam Chomsky