Vrtovi - čarobni, pisani otočki

Vrtovi - čarobni, pisani otočki

23.07.2017 | Avtor: Tina Semprimožnik
"Narava nam podarja toliko različnih vrst zelišč, divjih rastlin in gojene zelenjave, da bi bilo škoda vrteti se v krogu vedno enih in istih okusov, namesto da bi poskusili kaj novega, nepoznanega ali znova povabili v svoj vrt in kuhinjo kakšno staro rastlinsko kulturo, ki je sčasoma izginila z naših jedilnikov."

Danes je bil tak čudovit dan. Nabirala sem čemaž in v lončke posejala različne vrste jedilnih bučk (medtem me je obiskala tudi pikapolonica)… Narava je odprla svoja nedra in nas blagoslavlja s čudovitimi barvami, vonji in svežim zelenjem, živalce se veselijo življenja in hitijo po svojih opravkih. Vse kar kipi od energije.

V polnosti so se prebudili tudi vrtovi, ki vabijo, vabijo… Na delo in počitek, na setev in tudi na darežljivo pobiranje prve spomladanske zelenjave (solat, motovilca, regrata, blitve, špinače, kopriv, redkvic, čemaža…). Ko ima človek stik z zemljo, ceni njeno moč in ima do nje spoštljiv odnos. Hvaležen je za vsak njen dar, četudi skrivenčen in ves piškav. Kdor opazuje to pomladno dehtenje, opazi vrenje življenja in spremembe, ki se iz dneva v dan nenehno dogajajo na bližnjem drevesu, gredici, travniku, potoku ...

Narava nam podarja toliko različnih vrst zelišč, divjih rastlin in gojene zelenjave, da bi bilo škoda vrteti se v krogu vedno enih in istih okusov, namesto da bi poskusili kaj novega, nepoznanega ali znova povabili v svoj vrt in kuhinjo kakšno staro rastlinsko kulturo, ki je sčasoma izginila z naših jedilnikov. Ponudba semen zelenjave, povrtnin, začimb, zelišč, nekaterih vrst sadja, tudi bolj eksotičnih in različnih vizualno privlačnih hibridov, je ogromna. Bodimo drzni in posejmo kaj novega, nove sorte ali različice iste vrste. Užitek bo gledati še neznano rastlinico rasti in ustvarjati plodove. In še večji užitek čarati nove gastronomske mojstrovine ali popestriti marsikatero povsem običajno jed.

Kritike in opazke, ki mnogokrat in neupravičeno letijo na vegetarijanski način prehranjevanja, češ da vegetarijanci živimo le od solate in krompirja, bodo trčile ob obilico pisane zelenjave in goro raznovrstnih zdravih jedi rastlinskega izvora. Pobrskajmo po kuharskih knjigah in po svoji domišljiji in si pripravimo pestre kombinacije rastlinske prehrane ter dobrohotno ponudimo svoje pridelke ali jedi tudi tistim, ki vzgajajo na svojih gredah in njivah samo dolgočasne monokulture. Odobravanje zagotovo ne bo izostalo!

Pred kratkim sem pripravila eno takole multi-zelenjavno cesarsko kosilo, ki razveseli telo in duha:
Začinjeni pire krompir: krompir, korenček, peteršilj, kurkuma.

Kuhan krompir zmečkamo s sojinim mlekom, margarino ter začinimo s ščepcem kurkume, peteršiljem in na drobno naribanim korenčkom.
Mini pice iz pečice: melancani, paradižnik, bučke, čemaž, sojin sir, olivno olje, origano.

Na naoljen pekač naložimo osoljene za prst debele rezine jajčevcev, nanje položimo kolobarčke paradižnika ali po žličko paradižnikove kaše, nato tanke rezine bučk, na vrh pa droben košček sojinega ali navadnega sira. Na vsako mini pico dodamo še kanček sesekljanega čemaža ali česna ter vse skupaj posujemo z origanom. Postavimo v ogreto pečico in pečemo približno 20 minut na 200 stopinjah.
Bogata regratova solata: regrat, kumarice, kalčki alfa-alfa, koruza, limonin sok, bučno olje, semena.

Mnogo različnih vrst povrtnin (npr. bučke in buče, jajčevce, kumare, kitajsko zelje...) lahko pripravimo na vse mogoče načine – pražene, pečene, dušene, ocvrte, kot glavno jed ali prilogo, polnjene, v rižoti, v solatah, juhah, omakah… Pomembno je le, da uporabimo domišljijo.

Zapoved za to pomlad je torej mavrica okusov, barv in oblik, naj bodo naši obroki polni zdravja in vitaminov, ki jih ponuja narava. Če vas je zamikalo, da bi poskusili pridelati na svojih gredicah še kaj nepoznanega, je še čas za sejanje. Naj zeleni kotički, kjer se vsakodnevno dogajajo čarovnije, vrejo in žarijo od barvitosti, mnogovrstnosti, pestrosti in mavrično pisane zelenjave!

Priporočljivo branje >>> Samooskrbni organski vrt

Preberite si tudi knjige o vzgoji rastlin >>> Knjige o vrtu in vrtnarjenju


(Članek je bil prvotno objavljen v e-reviji Mavrični mesečnik, 2006)

Sorodni članki:
Njiva
Vrt za živali

Ključne besede: Tina Semprimožnik  arome  okusi  prehrana  recepti  vegetarijanska kuhinja  vrtovi  začimbe  zelišča  zelenjava Kakšna je navidezno misteriozna skrivnost, po kateri se motna življenjska snov preoblikuje v dragoceno kovino?
Ob tem, ko razmišljamo, navzven pošiljamo vibracije fine eterične snovi, ki je tako resnična, kot so vibracije, ki izražajo svetlobo, toploto, elektriko, magnetizem
Slikanica o prijateljstvu in radodarnosti ...
Vsak posameznik bi moral imeti vse, kar lahko prispeva k moči, eleganci, lepoti in izobilju življenja.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Življenje niso le dobre karte,včasih je treba odigrati tudi igro s slabšimi kartami.

Jack London