Vrt za živali

Vrt za živali

08.07.2009 | Avtor: Matevž Likar
"Poleg hrane so v naših urbanih naseljih vedno redkejša tudi mesta, kjer se živali lahko nastanijo. Z zasajanjem naravno rastočih grmovnic, ki ne potrebujejo rednega reza kot npr. obrezane žive meje, omogočite gnezditev različnim vrstam ptic. Podobno lahko naredite tudi hotel za prezimitev različnih koristnih žuželk."

Čeprav si večina ljudi pod imenom vrt za živali predstavlja neurejen in povsem zaraščen vrt, to še zdaleč ni res. Da naredite svoj vrt nekoliko prijaznejši živalim, je potrebno le malo sprememb.

VrtPrvi korak k spremembi vrta je povezan z izbiro rastlin. Pri tem ne mislim, da je potrebno povsem spremeniti način oblikovanja vrta, temveč le izbiro pri npr. kultivarjih. Namesto kultivarjev s polnimi cvetovi izberite raje rastline z enostavnimi cvetovi.

Takšni kultivarji še vedno tvorijo nektar, ki privablja čebele in metulje, zaradi manj številnih cvetnih listov pa je ta tudi lažje dosegljiv žuželkam. Dodaten plus pa so plodovi, ki bodo zrasli na rastlinah z enostavnimi cvetovi.

Poleg hrane so v naših urbanih naseljih vedno redkejša tudi mesta, kjer se živali lahko nastanijo. Z zasajanjem naravno rastočih grmovnic, ki ne potrebujejo rednega reza kot npr. obrezane žive meje, omogočite gnezditev različnim vrstam ptic. Podobno lahko naredite tudi hotel za prezimitev različnih koristnih žuželk.

S privabljanjem divjih živali na vaš vrt, boste koristili tudi sebi, saj bo na vrtu več opraševalcev in plenilcev škodljivih žuželk. Otroci in vi pa boste zagotovo z veseljem opazovali, kdo vse obišče vaš vrt.

Rastline za privabljanje metuljev

Metulj na vrtuMetulji na vrtu potrebujejo hrano v obliki nektarja, varna mesta za odlaganje jajčec in rastline za prehrano gosenic:
Metuljnik (Buddleja davidii) je prekrasen prosto rastoč grm, ki uspeva na polnem soncu. Poleti bodo nekoliko povešavi poganjki prekriti z rožnatimi ali vijoličastimi cvetovi. Obstajajo tudi škrlatno in belo cvetoči kultivarji, ki pa nekoliko slabše privlačijo metulje.

Vanilijeva posončnica (Heliotropium arborescens) je neprezimna trajnica, ki krasi vrtove v poletnem času. Beli, škrlatni ali rožnati cvetovi oddaja prijetne vonjave, ki privlačijo dnevne in nočne metulje.

Hmelj (Humulus lupulus) je vzpenjavka bolj znana po pridelavi piva. Cvetovi privabljajo različne vrste metuljev, medtem ko listi služijo kot hrana njihovim gosenicam.

Bršljan (Hedera helix) je trdoživa zimzelena vzpenjavka. Njegovi pozni cvetovi bodo služili kot hrana metuljev pozno v sezoni.

Verbena (Verbena bonariensis) je kratkoživa trajnica in prekrasen dodaten na okrasnem vrtu. Njeni cvetovi poleg metuljev privabljajo tudi čebele in druge žuželke.

Rastline za ptice

BodikaRastline ponujajo pticam vse kar potrebujejo – hrano in prostor za gnezdenje ter priljubljeno vejo, na kateri lahko žvrgolijo.

Bezeg (Sambucus nigra) je domača rastlina s številnimi prednostmi. Privlači številne žuželke, ki jim sledijo žužkojede ptice. Gosti listi nudijo dovolj zaščite za gnezdenje, medtem ko plodovi služijo kot hrana npr. liščku in škorcu.

Bodika (Ilex aquifolium) bo jeseni pognala rdečkaste jagode, ki bodo preko zime služile kot hrana pticam.

Volčin (Daphne mezereum) požene v poletnem času rdečkaste plodove, ki jih zobajo številne ptice.

Mahonija (Mahonia aquifolium) je še ena izmed rastlin, ki s svojimi plodovi nudijo hrano različnim pticam, ki bodo obiskale vaš vrt.

Jerebika (Sorbus aucuparia) je avtohtona lesna vrsta, ki bo s svojimi rdečkastimi plodovi privabila ptice na vaš vrt.

Z nekaj truda pa boste na vaš vrt lahko privabili tudi druge zanimive in koristne živali.


Preberite si tudi knjige o vzgoji rastlin >>> Knjige o vrtu in vrtnarjenjuKljučne besede: Matevž Likar vrt varstvo živali medonosne rastline nektar plodonosne rastline enostavni cvetovi urbana naselja metulji ptice žuželke opraševalci metulji žive meje Vse okoliščine, 'usoda' in 'sreča' so zunanje in če jih človek ne more vedno spremeniti, jih lahko vedno premaga.
Kakšna je navidezno misteriozna skrivnost, po kateri se motna življenjska snov preoblikuje v dragoceno kovino?
Vsak posameznik bi moral imeti vse, kar lahko prispeva k moči, eleganci, lepoti in izobilju življenja.
Čudoviti svet preprostih sladkih dobrot, tistih, ki so priljubljene danes in tistih, iz časov naših babic, na katere ste že malo pozabili ...
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Če ne uspeš prvič, poskušaj in poskušaj znova.

(William Edward Hickson)