Zavarovana morska območja

Zavarovana morska območja

15.04.2009 | Avtor: Ana Hace
"V Sloveniji imamo tri morska zavarovana območja: naravni spomenik Debeli rtič,naravni spomenik Rt Madona, naravni rezervat Strunjan"

Zavarovana morska območja

V dosedanjih prispevkih smo veliko pisali o različnih vrstah kitov in delfinov ter ogroženosti posameznih vrst. Že dolgo si v mednarodnih znanstvenih krogih ter drugih naravovarstvenih organizacijah prizadevajo za učinkovito zaščito živalskih vrst in ekosistemov. Ključnega pomena pri tem je zdravo in varno okolje habitatov, kjer te vrste prebivajo. Zakonsko zavarovana vrsta namreč nima veliko možnosti preživetja, če je njeno življenjsko okolje degradirano.

V prizadevanja za varovanje živalskih vrst so iz tega razloga vključeni tudi njihovi habitati.
Evropski program Nature 2000 tako na primer sestavlja tudi direktiva o habitatih.

Za morsko okolje so pomembna tako imenovana morska zavarovana območja (MPA-marine protected area). Po definiciji IUCN(International Union for Conservation of Nature) gre za točno geografsko določeno območje, ki je priznano, zaščiteno in upravljano s pomočjo zakonodaje z namenom dosega dolgoročnega varstva narave, vključno z njenimi ekosistemskimi storitvami in kulturnimi vrednotami. Varovalni režim območij MPA ima več stopenj.

Od strogo varovanih območij, kjer se lahko izvajajo le nadzorovane znanstvene raziskave do tistih, kjer so dovoljeni posegi v okviru sonaravne rabe virov. 

Zavarovana morska območja
       
Vir: http://cmsdata.iucn.org/downloads/mpa_planofaction.pdf

V Sloveniji imamo tri morska zavarovana območja:
- naravni spomenik Debeli rtič
- naravni spomenik Rt Madona
- naravni rezervat Strunjan

V vseh treh območjih je poleg obalne zavarovan tudi pas obalnega morja. V naravnem rezervatu Strunjan so zavarovane prepadne stene klifa in njegova vegetacija ter morsko dno, kjer se nahaja podvodni travnik z leščurji ter združbe različnih vrst rjave alge cistozire. Stopničast, živoskalni podvodni breg Rta Madone je prostor pestrega podvodnega rastlinskega in živalskega sveta, kjer se nahajajo tudi nekatere ogrožene vrste (kamena korala, morska vrana, jastog in spužva možganjača).

Naravni spomenik Debeli rtič je prostor varovanja flišnega klifa ter slikovitega podvodnega grebena, kjer je vidno erozijsko delovanje valov in kjer prav tako najdemo številne morske organizme (leščur, morski datelj, morski pajek). Prepovedi v teh zavarovanih območij so zapisane na informacijskih tablah ter v zloženki o ravnanju v naših zavarovanih morskih območjih, ki jo je izdal Zavod RS za varstvo narave.

Iz številnih praks tako na področju naravovarstva kot kjerkoli drugje, se je povezovanje različnih organizacij pri projektih izkazalo za zelo učinkovito. Takšne mreže sodelovanj delujejo tudi na področju morskih zavarovanih območij. MedPan (Mediterranean Protected Areas Network) je združenje sredozemskih morskih in obalnih zavarovanih območij.

Združenje je uradno nastalo novembra lani, projekt ki je vključeval 23 organizacij iz večine sredozemskih držav pa je potekal od leta 2005-2007 s finančno pomočjo EU (program InterregIIIC Jug). Ena izmed 9 ustanovnih članic je tudi Slovenija, ki jo zastopa Zavod RS za varstvo narave.

Zavarovana območja Sredozemlja so vidna na spodnji karti, za učinkovito varovanje v prihodnje pa si MedPan prizadeva k vzpostavitvi novih zavarovanih območij.   

Zavarovana morska območja
 
Vir: http://www.medpan.org/?arbo=aires-marines-protegees-par-pays      

Predano in strokovno raziskovalno delo na koncu obrodi sadove. Trnova pot, ki jo je potrebno včasih prehoditi, da po dolgih letih napora pridemo do cilja in pridobimo posluh države na podlagi uspešnega dela se izplača. Navsezadnje je ohranitev živalskih vrst in njihovega okolja bistvenega pomena tudi za nas, saj živimo na istem planetu.


Več branja >>> Knjige o živalih

 

 

Mnenja: Tudi vi lahko popestrite članek s svojimi komentarji, idejami, mnenji, razmišljanji ... na našem forumu. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne razprave, izmenjavi mnenj in odzivom na članke in druge prispevke v MavriČnem Mesečniku.

Prispevajte svoj komentar k članku
» Vpišite svoje mnenje, poklepetajte o tem članku na našem forumu » Preberite mnenja

Za izražanje mnenj se je potrebno registrirati oz. prijaviti na forum mavrica.net.

Ključne besede: Ana Hace Morigenos zavarovana morska območja marine obale morje oceani morski sesalci Strunjan Debeli rtič rt Madona naravni spomeniki obalno morje Poučna slikanica GLEJ, ŽABA! je natisnjena z velikimi tiskanimi črkami. Mladim bralcem predstavlja življenjski krog žabe in nekaj njenih značilnost.
Tam daleč, v ledeno mrzlih krajih, kamor vroči sončni žarki nikoli ne posijejo, se razteza dežela sneženega moža
Ta izjemna knjiga vsebuje 23 nadvse navdihujočih poglavij, ki bralca motivirajo in vzpodbujajo k finančni svobodi
Osupljiva dejstva o eteričnem sevanju, magnetizmu, o miselnih formah in kako le te vplivajo na ljudi, o auričnih barvah, o psihični zaščiti...
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Uspeh je nenehno uresničevanje vsega, kar ste želeli postati in delati.

(Ron Jenson)