Ženine bikinke

Ženine bikinke

12.07.2006 | Avtor: mag. Aleš Lisac
"Blagajničarka ni upoštevala preprostega poslovnega pravila, ki pravi: "Če stranka pri vas želi pustiti nekaj denarja, ji to omogočite." Raje se je šla policistko in stranko odgnala v sosednjo trgovino. "

Prejšnji teden je moja žena (tako kot verjetno večina žensk v Sloveniji) ugotovila, da potrebuje nove kopalke. In se je odpravila nakupovat ... Časa za nakupe nima veliko, saj vsakih nekaj ur doji najinega 4-mesečnega sinčka. Kupovala je torej skoraj po moško - hitro in učinkovito. ;-)
Odšla je v najbližji nakupovalni center, zavila v prvo trgovino s kopalkami in hitro izbrala model kopalk, ki ji je bil všeč. Malo je "goljufala" ... K blagajni je odnesla zgornji in spodnji del kopalk različnih številk. Ker ima zaradi dojenja povečano oprsje, potrebuje modrček večje številke.

Ampak jo je blagajničarka pri njenem poskusu takoj ujela:

"Gospa, tako pa ne gre ... Zgornji in spodnji del kopalk morata biti iste številke. Ne vem, kaj je to letos. Skoraj vsaka druga bi rada nekaj skombinirala ...

Žena je odšla v sosednjo trgovino in kupila kopalke pri prijazni trgovki, ki je pokazala več razumevanja.
Nauk?

V prvi trgovini bi namesto napisa "Blagajna" lahko pisalo "Oddelek za preprečevanje prodaje". Blagajničarka je sama odkrila izjemno poslovno priložnost.

Odkrila je željo in potrebo "skoraj vsake druge stranke". Kaj ni to nekaj najlepšega, če ugotovimo, kaj si naše stranke želijo? Potem jim je treba le še ustreči in blagajna bo hitro polna.

Blagajničarka ni upoštevala preprostega poslovnega pravila, ki pravi: "Če stranka pri vas želi pustiti nekaj denarja, ji to omogočite."
Raje se je šla policistko in stranko odgnala v sosednjo trgovino.

V sosednji trgovini pa je bila za blagajno lastnica trgovine ... Z veseljem je dovolila ženi, da ji pusti nekaj denarja. Pravzaprav je šlo za kar precej denarja. Žena je bila nad storitvijo navdušena in hitro se je spomnila, da potrebuje še nekaj drobnarij (vsaj še pareo, natikače, senčnik in torbico, ki se ujemajo z barvo kopalk).

Doma mi je rekla, da bo v tej trgovini zagotovo še kupovala. Prijateljici, ki ima "premajhne joške in preveliko rit", seveda ni pozabila povedati, da ve za trgovino, kjer ne komplicirajo ...

Vse jasno, mar ne?

V prvi trgovini so pravilno ugotovili, kaj si želi "vsaka druga stranka". In se s pomočjo svojega oddelka za preprečevanje nakupov odločili, da željo vsake druge stranke ignorirajo ...

Tako so stranki preprečili nakup. Stranka verjetno v to trgovino ne bo več prišla. Tudi prijateljicam je ne bo priporočila. Oddelek za preprečevanje nakupov je bil res učinkovit. Že samo z mojo ženo so si dolgoročno naredili ogromno škode ...

Imate morda tudi vi v vašem podjetju oddelek za preprečevanje nakupov?
Tudi vi ignorirate željo vsake druge stranke?
Upam, da ne ...

Še en primer. Moj prodajalec sadja mi vedno pravi: "Sosed, poizkusite še češnje, so sljadke!"

Sedaj, ko tole pišem sem na Hrvaškem. V trgovini s sadjem sem opazil napis: "OBAVIJEST! Degustacija suhog voča nije dozvoljena!" Pod hrvaškim napisom je bil tudi napis v slovenščini: "Degustacija suhega sadja ni dozvoljena!"

Očitno "oddelek za preprečevanje nakupov" odlično deluje tudi v tej trgovini. Hrvati so sicer s slovenskimi napisi skopi, kadar pa gre za oddelek za preprečevanje nakupov, se potrudijo.

Lep pozdrav!

Mag. Aleš Lisac

p.s. Kako zelo enostavno ugotoviti, ali boste še dolgo uspešno poslovali? Odgovorite na naslednje vprašanje: "Po tem, ko stranka odide od vas, se počuti bolje, ali slabše kot preden vas je obiskala?" Če stranke od vas odhajajo srečne, se vam ni ničesar za bati.

p.p.s. Pravkar smo izvedeli, da se je Hrvaška s pomočjo njihovega "oddelka za odganjanje turistov" odločila izgnati vse, ki na Hrvaškem kampirajo v starih prikolicah ...

Mnenja: Tudi vi lahko popestrite članek s svojimi komentarji, idejami, mnenji, razmišljanji ... na našem forumu. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne razprave, izmenjavi mnenj in odzivom na članke in druge prispevke v MavriČnem Mesečniku.

Prispevajte svoj komentar k članku
» Vpišite svoje mnenje, poklepetajte o tem članku na našem forumu » Preberite mnenja

Za izražanje mnenj se je potrebno registrirati oz. prijaviti na forum mavrica.net.

Ključne besede: Aleš Lisac  bikini  kopalke  marketing  marketinški nasveti  podjetja  potencialne stranke  poslovne priložnosti  poslovna odličnost  prijaznost  prodaja  trgovine  trženje Slikanica o prijateljstvu in radodarnosti ...
Grenko sladka mikropoezija
Bzzzzzzzzzzzz … Ob sončnem vzhodu se je približevalo glasno brenčanje. To je bil čmrlj Brenčač, nenevaren leteči kosmatinček.
S pomočjo organskega vrtnarjenja si lahko pridelamo zdravo zelenjavo in sadje na naraven način.Priročnik za sonaravno eko vrtnarjenje.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Naše življenje se ne ravna po času, temveč po ustvarjalni življenjski sili v nas.

(Russel A. Kemp)