Žetev v ljudskem izročilu

Žetev v ljudskem izročilu

19.07.2016 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik

Mesec julij je splošno znan kot mesec žetve. Najprej kmetje žanjejo ječmen, nato sledijo rž, pšenica, oves, v mesecu septembru pa sledi ajda.

Žetev je bila včasih slovesno opravilo, praznik. Ženske so si nadele prazničen predpasnik, na glavo pa pisano ruto in se odpravile na njivo. Reklo se jim je 'žanjice'. Žanjice so žele s srpi.

Kako je potekala žetev

Kot piše Niko Kuret, se je »žetev pričela zgodaj zjutraj, ob prvem hladu. Na njivi so se zbrali žanjice, gospodar in drugi moški. Ženske so vihtele srpe, naloga moških pa je bila vezanje in zlaganje snopov. Prisoten je bil tudi brusač, ki je skrbel da so srpi žanjic ostali ostri. Žanjice so bile deležne dobre postrežbe. K žetvi so včasih nujno spadali štruklji. Na Gorenjskem so gospodinje pripravile posebne kolačke 'požinke' ali potico 'požinjavko'. Na Štajerskem so se žanjice sladkale z gibanico, na Koroškem pa z vinom, v katerega so pomakale kruh in pogačo.«

Zadnji zvezan snop 'babo' je imel posebno pozornost. Če je bil zadnji snop obilen so verjeli, da bo žita veliko, če pa je bil majhen, pa so verjeli, da bo žita primanjkovalo.

Po žetvi je sledila gostija, ki so ji rekli 'likof', 'požinjka' ali 'dožetnica'.

 

Slika: Žetev, Ivan Grohar

 

Priporočamo >>> Knjige o ljudskem izročilu


Ključne besede: žetev etnologija tradicija ljudsko izročilo žanjice babo oves  ajda pšenica kmetijstvo praznik Niko Kuret Pravljica o nenavadnem prijateljstvu in preseganju omejitev ...
Po dolgi zimi je v mestece na robu hriba prišla pomlad. Prinesla jo je gospa Pomlad, ena od štirih sester, ki vsako leto obiščejo to mestece.
Bzzzzzzzzzzzz … Ob sončnem vzhodu se je približevalo glasno brenčanje. To je bil čmrlj Brenčač, nenevaren leteči kosmatinček.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Vse izvira iz ljubezni in vse se vanjo vrača.

Jože Urbanija