Znanstveniki želijo na zemljevid sveta dodati nov kontinent - Zelandija

Znanstveniki želijo na zemljevid sveta dodati nov kontinent - Zelandija

17.02.2017 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik

Na zemljevid sveta bodo morda kmalu narisali nov kontinent (celino).

Potopljeni kontinent, v velikosti Indije, leži pod Novo Zelandijo. Gre za del celine, ki je bil skupaj z Avstralijo del južne veleceline Gondvane. Pred 60-85 milijoni let je prišlo do odcepitve, nastala je Avstralija, Zelandija pa se je v veliki meri, v naslednjih milijonih let, počasi potopila. Kontinent naj bi bil potopljen že okoli 23 milijonov let. Kontinent Zelandija

Kontinent Zelandija bo po pričevanjih znanstvenikov morda kmalu uradno priznan. 94% kontinenta leži v morju, zato gre za svojevrsten kontinent, kjer so prebivalci večinoma morske živali in rastje. Zelandija pokriva 5 milijonov kvadratnih kilometrov, in večinoma leži pod vodo. Del kontinenta med drugim sestavljajo Nova Zelandija, Nova Kaledonija, otok Norfolk.

Geologi si že 20 let prizadevajo Zelandijo uvrstiti na svetovni zemljevid, kot samostojen kontinent. Znanstveniki, ki se zazvzemajo za priznanje potopljenega kontinenta, so sedaj v časniku Geološkega združenja Amerike poudarili, da je velika površinska celinska skorja neprekinjena, in dovolj jasno vidna, da lahko tvori samostojni kontinent, ter torej lahko dobi uradno priznanje.

Če bi Zelandijo priznali kot kontinent, bi postala najmanjši in sedmi oz. osmi* svetovni kontinent.


*
Nekateri štejejo Ameriki pod 1 kontinent, drugi pod 2. Podobno je pri Evropi in Aziji, oz. po mnenju nekaterih geografov Evraziji.

Ključne besede: kontinent Zelandija celina geologija Gondvana Avstralija Tihi ocean znanost geografija zemljevid sveta Skozi knjigo se bomo sprehodili skozi značilnosti pisanja kode HTML, oblikovanja spletnih strani s pomočjo kode CSS kot se tudi posvetili primerom, ki nam bodo služili za izhodišče pri prikazu rešitev.
Le kaj se je zgodilo? Dragi mladi bralec, več ti bo povedala kar tale mala zgodbica ...
Po zimi mora vedno priti pomlad, zato jo stržek (najmanjši evropski ptiček) glasno prikliče, skupaj z zvončkom ...
Vesoljček Pi in njegove dogodivščine
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Biti srečen, pomeni biti to, kar si.

Jože Urbanija