5 neprivlačnih živali, ki jim grozi izumrtje

5 neprivlačnih živali, ki jim grozi izumrtje

16.07.2017 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik

 

V članku vam predstavljamo pet živali, ki, zaradi svojega neposrečenega (za nekatere celo grdega) izgleda, ponavadi  ostajajo povsem pozabljene pri boju za ohranitev živalskih vrst, ki jim grozi izumrtje.

 

VODNA ŽABA TITICACA (Telmatobius culeus)


Ta velika žaba je ime dobila po istoimenskem južno ameriškem jezeru Titicaca. Titicaca živi izključno v vodi. Nekatere žabe merijo v raztegu tudi 50 cm, tehtajo pa lahko tudi 1 kg, kar jih uvršča med največje žabe na svetu. Obdaja jih ogromno kože, ki poveča njihovo površino in s tem pripomore k večji absorbciji kisika iz ozračja. Titicaci grozi izumrtje zaradi pretirane uporabe v človeški prehrani, onesnaženju jezera in zaradi drugih invazivnih vrst.


OPICA NOSAN (Proboscis monkey)


Te dolgonose opice živijo izključno na otoku Borneo, v jugovzhodni Aziji. Domačini na Borneu jo šaljivo imenujejo tudi nizozemska opica, saj naj bi po njihovih opažanjih, tudi nizozemski osvajalci imeli velike nosove in trebuhe. Samci nosanov imajo izrazite in viseče nosove, medtem ko imajo samice sicer manjše nosove, ki pa so še vedno večji od nosov ostalih primatov. Nosanom zaradi izsekavanja gozda ter pretiranega lova grozi izumrtje.

 

 

VIJOLIČNA ŽABA (Nasikabatrachus sahyadrensis)


Indijska vijolična žaba je bila odkrita šele leta 2003. Naseljuje manjše območje v Indiji. Pozno odkritje je posledica njenega načina življenja, saj skoraj celo leto preživi v podzemlju. Na površje še odpravi le za približno 14 dni v monsunskem obdobju, ko se pari v začasnih ribnikih. Vijolčni žabi grozi izumrtje zaradi uničevanja gozdov, ki so njen že tako majhen življenjski prostor.

 


LEMUR AYE-AYE (Daubentonia madagascariensis)


Lemurji živijo izključno na Madagaskarju in so najstarejša vrsta primata. Lemurji hodijo po štirih nogah. Aye-Aye v deblih išče majhne skrite insekte s katerimi se prehranjuje. Ko v deblu odkrije insekt, deblo malo prežveči, nato s svojim dolgim sredincem izbrska insekt. Aye-Aye je ogrožen zaradi neprestanega uničevanja njegovega življenjskega prostora.

 


GOLA KRTJA PODGANA (Heterocephalus glaber)


Gola krtja podgana živi na vzhodu Afrike in jo imenujemo tudi puščavska podgana ali peščeni kužek. Ta podgana ima eno super lastnost in sicer, da je eusocialna. To pomeni, da živi v kolonijah, kjer vlada glavna samica, ostale podgane so le delavci; podobno kot pri čebelah. Gola krtja podgana je edini sesalce, za katerega je značilna eusocialnost. Delavci kopljejo globoke rove, po katerih iščejo gomolje s katerimi nahranijo kolonijo. Znanstveniki so odkrili tudi, da te super podgane ne zboleti za rakom. Tem podganam zaenkrat na srečo še ne grozi izumrtje, nedvomno pa spadajo med živali, ki si zaslužijo več pozornosti.

 


Priporočamo priročnike za risanje >> Učimo se risati živali
                                             >> Učimo se risati dinozavreKljučne besede: živali živalski svet ogrožene živalske vrste izumrtje habitat ekosistem narava lemurji nosan aye-aye vijolična žaba gola krtja podgana Indija Azija Madagaskar eusocialnost dvoživke sesalci lepota  Grenko sladka mikropoezija
Le kaj se je zgodilo? Dragi mladi bralec, več ti bo povedala kar tale mala zgodbica ...
Knjiga Blaginja prinaša ključna sporočila in razumevanja, ki ne bodo le ogrela tvojega srca, ampak tudi podžgala tvoje ambicije. * Ob knjigi 'Vedrina kot življenjska moč' se boste naučili, kako zelo dragocena je sreča.
Slikanica prinaša zgodbico o štirih Marsovčkih, ki se med počitnicami odpravijo na poučno in zabavno raziskovanje prostranega vesolja ...
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Morda je življenje to... pomežik očesa in migetajoče zvezde.

Jack Kerouac