Ankilozaver - rastlinojed iz prazgodovine

Ankilozaver - rastlinojed iz prazgodovine

09.03.2024 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik

 

Ankilozavri so bili rastlinojedi dinozavri, ki so živeli v obdobju pozne krede, pred približno 66 milijoni let. Okostje prvega ankilozavra so našli v ameriški zvezni državi Montana, leta 1906. Odpravo je vodil ameriški paleontolog Barnum Brown. Ankilozaver je v višino meril približno nekaj več kot 2 metra (merjeno na boku), v dolžino pa 9 metrov.  

Glavna značilnost ankilozavra je bil njegov oklep, sestavljen iz velikih gumbov in kostnih plošč, t.i. osteodermov,  vgrajenih v koži. Osteoderme najdemo tudi na primer pri krokodilu. Kostne plošče so se od vratu širile po celem hrbtu, proti repu. 

Še ena fizična značilnost ankilozavra je njegov rep.  Konica repa je bila ojačana z velikimi osterodermi. Ta kostna struktura je bila močna, trdna, ter je ob zamahu repa omogočala izjemno moč. S tem repom so se ankilozavri lahko branili pred plenilci.Priporočamo - priročnik za risanje >>> Učimo se risati dinozavre


Ključne besede: dinozavri prazgodovina diplodok arheologija znanost živali rastlinojedi dinozavri ankilozaver Naj vas brezčasne modrosti vzpodbudijo k premisleku, samorefleksiji in zavedanju preteklosti, ki neopazno prehaja v sedanjost ...
Drobna zgodba o sončnici, ki se je iz kalčka razvila v velik, sončno rumen cvet
Kratek, jasen, uspešen načrt s pravili, pojasnili in predlogi - sugestijami za izboljšanje vašega življenja.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Človekovo naravno stanje je veselje. Prav zaradi tega pa je veselje tudi posledica človekovega usklajenega ravnanja z naravo.

Jože Urbanija