Dinozaver igvanodon

Dinozaver igvanodon

13.03.2012 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik

Rastlinojedi igvanodoni so bili veliki dinozavri, ki so lahko hodili po dveh ali po vseh štirih nogah. Sprva malce spominjajo na tiranozavre, vendar so bili precej manjši. Dolgi so bili približno 9 metrov, v višino pa so merili približno 3 metre.

Igvanodoni so bili eni prvih dinozavrov, ki so bili kadarkoli opisani in poimenovani, prav tako pa se je z vsakim novejšim odkritjem spremenil tudi opis te vrste dinozavrov. Poimenoval jih je angleški geolog Gideon Mantell, daljnega leta 1825.  Ime je dobil  zaradi podobnosti zobovja z legvani.

Njihova posebnost je bila tudi taca s petimi prsti. Dva sta bila privzdignjena (palec je izgledal kot trn), v sredini pa je imel tri prste z velikimi kremplji. Znano je, da so glavo držali nizko pri tleh. Igvanodoni so se v dobi krede pojavljali v Evropi in Severni Ameriki .Ključne besede: dinozavri prazgodovina igvanodon arheologija znanost živali rastlinojedi dinozavri prazgodovina doba krede Gideon Mantell Knjiga Blaginja prinaša ključna sporočila in razumevanja, ki ne bodo le ogrela tvojega srca, ampak tudi podžgala tvoje ambicije. * Ob knjigi 'Vedrina kot življenjska moč' se boste naučili, kako zelo dragocena je sreča.
Tam daleč, v ledeno mrzlih krajih, kamor vroči sončni žarki nikoli ne posijejo, se razteza dežela sneženega moža
Mavrični svet barv za otroke. Poučna otroška knjiga, ki otrokom predstavi barvne osnove in barve v naravi preko prikupne zgodbice o mavrici in malih šolarjih
Naj vas brezčasne modrosti vzpodbudijo k premisleku, samorefleksiji in zavedanju preteklosti, ki neopazno prehaja v sedanjost ...
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Prava literatura lahko obstaja, le, če je niso ustvarili pridni in zanesljivi funkcionarji, temveč norci, puščavniki, sanjači, uporniki in skeptiki.

Jevgenij Zamjatin