Dinozaver igvanodon

Dinozaver igvanodon

13.03.2012 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik

Rastlinojedi igvanodoni so bili veliki dinozavri, ki so lahko hodili po dveh ali po vseh štirih nogah. Sprva malce spominjajo na tiranozavre, vendar so bili precej manjši. Dolgi so bili približno 9 metrov, v višino pa so merili približno 3 metre.

Igvanodoni so bili eni prvih dinozavrov, ki so bili kadarkoli opisani in poimenovani, prav tako pa se je z vsakim novejšim odkritjem spremenil tudi opis te vrste dinozavrov. Poimenoval jih je angleški geolog Gideon Mantell, daljnega leta 1825.  Ime je dobil  zaradi podobnosti zobovja z legvani.

Njihova posebnost je bila tudi taca s petimi prsti. Dva sta bila privzdignjena (palec je izgledal kot trn), v sredini pa je imel tri prste z velikimi kremplji. Znano je, da so glavo držali nizko pri tleh. Igvanodoni so se v dobi krede pojavljali v Evropi in Severni Ameriki .Ključne besede: dinozavri prazgodovina igvanodon arheologija znanost živali rastlinojedi dinozavri prazgodovina doba krede Gideon Mantell Pia always jumped to look for the blueberries, whether it was the summer, autumn or winter. But in autumn and winter there were no blueberries on the bushes ...
Življenje je polno nalog, ki zahtevajo samoreguliranje. Zmožnost samoreguliranja človeku omogoča prilagajanje.
Zgodba o karieri, o modri babici in diamantih na dvorišču
Modrin je letal preko zelenega travnika. Iskal je prav posebno rastlino. Taval je daleč naokoli, pa je ni našel.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Kdor ima nekaj živo pred očmi, napravi iz tega resničnost.

(Heinrich Mann)