Arheologi so v Pompejih odkrili odlično ohranjeno hišno svetišče

Arheologi so v Pompejih odkrili odlično ohranjeno hišno svetišče

14.10.2018 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik


Arheologi so, v s pepelom zasutem antičnem mestu Pompejih, odkrili odlično ohranjeno antično svetišče, ki je bilo kar 2.000 let zamrznjeno v času.


Pompeji in izbruh vulkana

Pompeji
so slavno antično mesto, ki je tragično končalo pod pepelom vulkana Vezuv, ki je katastrofalno izbruhnil leta 79 pred našim štetjem, in pod seboj popolnoma pokopal Pompeje in njegovih 16.000 prebivalcev. Dvodnevni izbruh Vezuva, je Pompeje popolnoma prekril s 500°C vročo, debelo plastjo pepela in kamnin, kar je razlog, da arheologi pričakujejo še več odlično ohranjenih najdb, saj gosta plast pepela blokira sončno svetlobo in vodo, ki ne dosežeta in posledično uničita artefaktov, starih več kot 2.000 let.


Odkritje svetišča


Prva izkopavanja so se na območju Pompejev pričela v 18. stoletju, ko je zaradi nepravilnega ravnanja bilo uničenih mnogo artefaktov. Iz Neaplja je sedaj prišla vest, o novem izjemnem odkritju v Pompejih, ki je neprecenljiva priča o času razcveta tega nesrečnega italijanskega antičnega mesta. Arheologi so na območju antičnega mesta odkrili domače svetišče, ki mu pravijo lararij. Nova najdba je arheologe razveselila zaradi odlične ohranjenosti in bogatih podob v rdečih, rjavih in zelenih barvah. Podobe prikazujejo živali v začaranem vrtu, ki so značilne za rimljanski iluzionističen slog. Med podobami najdemo pava in človeka s pasjo glavo, ki bi lahko predstavljal rimsko verzijo egipčanskega božanstva Anubisa. Lararij je poslikan tudi s kačami, divjimi prašiči, divjadjo in jajci, ki predstavljajo rimljanski simbol plodnosti.


Kaj je lararij?


Larariji so bili domača hišna svetišča, ki so bila nepogrešljiv del rimskih hiš. Lararij je bil običajno oltar vgrajen v steno, in je stal ob vhodu v hišo. Najpremožnejši so imeli lararije v posebnem prostoru v hiši, skupaj z bazenom in bogato okrasitvijo.


Fotografija je simbolična / Pompeji in vulkan Vezuv / wikimedia

Ključne besede: arheologija Pompeji Vezuv vulkan lararij svetišče Italija Bzzzzzzzzzzzz … Ob sončnem vzhodu se je približevalo glasno brenčanje. To je bil čmrlj Brenčač, nenevaren leteči kosmatinček.
Konfucijeve misli in izreki so brezčasne modrosti za vsak dan, ob katerih bi si vsakdo moral vzeti minuto ali dve za razmislek in samooblikovanje
Vsi se dobro zavedamo, da je naša prehrana temelj našega telesnega zdravja. Zato je dobro vedeti, kako delujejo različna živila v naši notranjosti, na naše telo. Predvsem, kako nas živila resnično prehranjujejo.
Sebastian Kneipp je bil utemeljitelj celostnega naravnega zdravljenja. Razvil je naravno obliko zdravilstva, ki vključuje zdrav način življenja, zdravo prehrano in zdravljenje z zdravilnimi rastlinami in vodo.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Skoraj vsi izjemni dosežki so bili doseženi potem, ko je že bilo "povsem" dokazano, da jih je nemogoče izvesti.

(Orison Swett Marden)