Tla nad neapeljskim supervulkanom Campi Flegrei se dvigujejo

Tla nad neapeljskim supervulkanom Campi Flegrei se dvigujejo

01.11.2016 | Avtor: Mavrični Mesečnik

Tla nad neapeljskim supervulkanom Campi Flegrei se dvigujejo. Tla neapeljskega zaliva v Italiji se ponovno dvigujejo, kar je ponavadi slab znak, saj na območju Neaplja, poleg Vezuva, stoji tudi eden delujočih svetovnih supervulkanov, Campi Flegrei oz. Phlegraean Fields.


Supervulkani so največji svetovni vulkani, moč njihovega izbruha bi povzročila katastrofo daljnih razsežnosti. 


Kaldera Campi Flegrei je sestavljena iz 24 kraterjev, večina vulkana pa leži pod morjem. Največji krater je širok kar 13 km. Kaldera je vulkanska geološka oblika, ki nastane, ko se vulkan seseda sam vase in nastane pogreznjen krater.


Ta potopljena kaldera pod seboj skriva velikanski prostor, v katerem je lava in kadar se tla, nad ali okoli vulkana dvignejo, je razlog v tem, da se v prostoru z lavo nekaj dogaja. Znanstveniki domnevajo, da se prostor z lavo napolni, in iztiska lavo ven, to pa povzroča otekanje in upadanje območja.


Letos so znanstveniki predstavili najnovejše podatke, ki kažejo, da so se tla okoli supervulkana od leta 2005 do 2015 dvignila za 38 cm. Tla okoli neapeljskega supervulkana se pogosto dvigujejo, vulkanologi pa si še niso enotni o tem, kakšno nevarnost dvigovanje tal dejansko predstavlja. Zadnje večje dviganje tal so zaznali v 80ih prejšnjega stoletja, tla so se takrat dvignila za kar 1.8 m. Temu dogodku sicer ni sledil izbruh, a znanstveniki še niso odkrili, kaj bi povročilo takšen hiter in nenaden dvig tal.


Zadnji izbruh supervulkana Campi Flegrei je bil leta 1538, ki pa je bil blažji, v primerjavi z izbruhi v antiki, ko je bila moč izbruha tako velika, da so vulkanski delci odleteli vse do Grenlandije. Območje takrat še ni bilo poseljeno, danes pa nad supervulkanom živi kar 3.000.000 ljudi. Vulkani so še danes neznanka, njihovo delovanje pa je zelo nepredvidljivo, zato tudi vulkanologi ne morejo napovedati, kdaj bo italijanski supervulkan izbruhnil.

 

Foto: območje supervulkana ob neapeljskem zalivu v Italiji

Ključne besede: supervulkan vulkan geologija vulkanologi Campi Flegrei Neapelj Italija Neapeljski zaliv kaldera  Pia always jumped to look for the blueberries, whether it was the summer, autumn or winter. But in autumn and winter there were no blueberries on the bushes ...
Knjiga Blaginja prinaša ključna sporočila in razumevanja, ki ne bodo le ogrela tvojega srca, ampak tudi podžgala tvoje ambicije. * Ob knjigi 'Vedrina kot življenjska moč' se boste naučili, kako zelo dragocena je sreča.
Korak za korakom v svet računalnika je priročnik za začetnike, ki se še spoznavajo z računalnikom in njegovim delovanjem.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Umetnost ni narejena za kogarkoli, a je hkrati za vse.

Piet Mondrian