Beljenje koral ogroža že skoraj ves znameniti avstralski Veliki koralni greben

Beljenje koral ogroža že skoraj ves znameniti avstralski Veliki koralni greben

05.11.2021 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik


Tri četrtine koralnih grebenov po vsem svetu je ogroženih zaradi prekomernega lova, onesnaževanja, klimatskih sprememb in drugih dejavnikov.  Od zdravih koralnih grebenov je odvisno življenje približno 275 milijonov ljudi, poroča BBC.

Izsledki najnovejše raziskave o Velikem koralnem grebenu, ki je bila konec oktobra objavljena v ameriški znanstveni reviji Current Biology, prikazujejo zaskrbljujoče podatke. Od leta 1998 do danes je beljenje prizadelo kar 98 odstotkov tega podvodnega ekosistema.

Izsledki raziskave so bili predstavljeni v času podnebnega vrha COP26 v Glasgowu na Škotskem, na katerem se je Avstralija zavezala, da bo do leta 2050 dosegla neto ničelne emisije ogljika. Podrobnejšega načrta ukrepanja pred letom 2050 pa niso predstavili.

"Pet obdobij množičnega beljenja je od leta 1998 Veliki koralni greben spremenilo v šahovnico grebenov z zelo različnimi nedavnimi zgodovinami. Imamo le  dva odstotka grebena, ki sta se zaenkrat uspešno popolnoma izognila beljenju, in kar 80 odstotkov grebena, ki se je od leta 2016 vsaj enkrat močno pobelili," pojasnjuje Hughes.

Po besedah raziskovalca na Univerzi James Cook, Terryja Hughesa, se zaradi globalnega segrevanja povečuje obseg morskih vročinskih valov, ki so krivec za beljenje koral. Zdrave korale ne prenesejo višjih temperatur, zato segrevanje vode v oceanih in morjih predstavlja velik problem za prihodnje generacije. Hitre spremembe morske temperature koralam ne nudijo možnosti za prilagoditev, temveč jim toplejša voda povzroči stres, ki lahko vodi v odmiranje koral.


Dolgoročni obeti za 2.300 kilometrov dolg ekosistem so po mnenju znanstvenikov zelo slabi.

"Ukrepanje za zajezitev podnebnih sprememb je ključnega pomena," je opozoril soavtor študije Sean Connolly z inštituta za tropske raziskave Smithsonian.


fotografija: wikimediaKljučne besede: Avstralija koralni greben Veliki koralni greben beljenje ekologija podnebne spremembe globalno segrevanje  Če imate smisel za oblikovanje, željo po 3D modeliranju in animiranju, potem si le vzemite čas in prelistajte knjigo. Gotovo boste našli nasvete, prikaz dela in še kaj, kar vam bo pomagalo vstopiti v 3D svet ...
Morda boste prav vi iztrgali iz stoletij pozabe košček zemlje in vdahnili življenje novemu keltskemu vrtu ...
Mavrični svet barv za otroke. Poučna otroška knjiga, ki otrokom predstavi barvne osnove in barve v naravi preko prikupne zgodbice o mavrici in malih šolarjih
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Ljubezen je temeljna in zato najgloblja formula vsega, kar biva. Zato vsak, kdor deluje iz ljubezni, vstopa v to globino. In ker vstopa vanjo, tudi vidi skrivnostno globino bistva vsega.

Jože Urbanija