Koralni grebeni počasi izginjajo

Koralni grebeni počasi izginjajo

27.06.2016 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik
"Če se zadeve ne bodo izboljšale, bo v petdesetih letih izginila večina koralnih grebenov. "

Tri četrtine koralnih grebenov po vsem svetu je ogroženih zaradi prekomernega lova, onesnaževanja, klimatskih sprememb in drugih dejavnikov.

Od zdravih koralnih grebenov je odvisno življenje približno 275 milijonov ljudi, poroča BBC.

Koralni grebeniPoročilo "Reefs at Risk Revisited" vključuje delo stotin znanstvenikov in tri leta raziskav.

Največjo grožnjo koralnim grebenom predstavlja po izsledkih raziskovalcev ribolov, na večini koralnih grebenov pa bodo v obdobju dvajsetih let pustile posledice klimatske spremembe. Ocenjujejo, da bi se s primernimi ukrepi moralo zaščititi vsaj nekatere.

»Poročilo služi kot opozorilni alarm politikom, gospodarstvenikom, strokovnjakom za oceane in drugim za večjo zaščito koralnih grebenov« pravi Jane Lubchenco, vodja pri US National Oceanic and Atmospheric Administration (Noaa).

»Lokalne in globalne grožnje, vključno s klimatskimi spremembami, imajo že sedaj velik vpliv na koralne grebene in ogrožajo te čudovite in dragocene ekosisteme.«

Več kot trinajst let izkoriščanja je ogroženo področje povečalo skoraj za tretjino.

Koralni grebeniGlavni razlog za večjo škodo in ogroženost koralnih grebenov je naraščajoč, masiven ribolov v oceanih. Več kot polovico koralnih grebenov na svetu ogrožajo ribiči z različnimi načini izkoriščanja.

Izkoriščanje se razteza preprosto preko večjega ulova naravnega bogastva kot  zmore narava obnavljati, do uporabe ekstremno uničujočih metod ribolova kot je razstreljevanje z dinamitom, detonacije pa drobijo koralne grebena na koščke.

Druga glavna grožnja je onesnaženost rek, obalni razvoj in klimatske spremembe.

Ob takem razvoju dogodkov bo do leta 2030 ogrožena že polovica koralnih grebenov, do leta 2050 pa bo ogroženost narasla na 95 odstotkov.

Poleg človeka je veliko škodo na koralnih grebenih  povzročila naraščajoča temperatura morja.

Če se zadeve ne bodo izboljšale, bo v petdesetih letih izginila večina koralnih grebenov.


Povzeto po BBC, avtor izvirnega članka je Richard Black

Mnenja: Tudi vi lahko popestrite članek s svojimi komentarji, idejami, mnenji, razmišljanji ... na našem forumu. Možnost komentiranja je namenjena spodbujanju javne razprave, izmenjavi mnenj in odzivom na članke in druge prispevke v MavriČnem Mesečniku.

Prispevajte svoj komentar k članku
» Vpišite svoje mnenje, poklepetajte o tem članku na našem forumu » Preberite mnenja

Za izražanje mnenj se je potrebno registrirati oz. prijaviti na forum mavrica.net.

Ključne besede: Koralni grebeni korale ekologija klimatske spremembe ribolov oceani ogrožanje okolja varstvo okolja Psička Pia se zelo rada sprehaja po gozdu. Poleg gozdnih živalic se med visokimi drevesi skriva nekaj, kar naravnost obožuje: sočni gozdni sadeži!
Ko se lunica zbudi, mnogo zvezdic na nebu zažari. Pod njimi tisoč hišic tiho stoji.
Pravljica o nenavadnem prijateljstvu in preseganju omejitev ...
Knjiga Blaginja prinaša ključna sporočila in razumevanja, ki ne bodo le ogrela tvojega srca, ampak tudi podžgala tvoje ambicije. * Ob knjigi 'Vedrina kot življenjska moč' se boste naučili, kako zelo dragocena je sreča.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Naše življenje se ne ravna po času, temveč po ustvarjalni življenjski sili v nas.

(Russel A. Kemp)