Spinozaver - največji in najbrutalnejši dinozaver

Spinozaver - največji in najbrutalnejši dinozaver

10.09.2011 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik
"Odkrili so, da je bil spinozaver mogočni plenilec, ki se je pred 100 milijoni let prehranjeval predvsem z velikanskimi ribami severno afriškega morja."

Spinozaver je do zdaj največje znano mesojedo bitje, ki je kadarkoli hodilo po zemeljski obli. 17 metrov dolga zver je tehtala kar 20 ton. Kot primer lahko navedemo, da je tiranozaver tehtal okoli 8 ton. Kosti tega mogočnega spinozavra so izkopali že med leti 1912 in 1915 v Egiptu. Vendar so ga šele v zadnjih letih dejansko rekonstruirali.

Odkrili so, da je bil spinozaver mogočni plenilec, ki se je pred 100 milijoni let prehranjeval predvsem z velikanskimi ribami severno afriškega morja. Podolgovata in sploščena lobanja spominja na sodobnega krokodila. Prav tako kot krokodil je tudi spinozaver živel in lovil v morju pa tudi na kopnem.

Posebnost spinozavra je bila njegova hrbtenjača, ki se je v višini 1,5 m razpostirala po celotnem hrbtu. Posebna hrbtenjača se je oblikovala v “jadro”, s katerim je sponozaver uravnaval vročino, odganjal ostale plenilce ter za privabljanje družic.


Dinozaver

Vir: BBC


Ključne besede: dinozavri prazgodovina spinozaver arheologija znanost živali plenilci Slikanica o pomladnem prebujanju narave, o prvih cvetlicah in o vrnitvi ptic selivk.
Slikanica prinaša zgodbico o štirih Marsovčkih, ki se med počitnicami odpravijo na poučno in zabavno raziskovanje prostranega vesolja ...
Pia always jumped to look for the blueberries, whether it was the summer, autumn or winter. But in autumn and winter there were no blueberries on the bushes ...
Tam daleč, v ledeno mrzlih krajih, kamor vroči sončni žarki nikoli ne posijejo, se razteza dežela sneženega moža
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Jaz iščem samo eno - da bi izrazil tisto, kar hočem. In ne iščem novih oblik, temveč jih najdem.

Pablo Picasso