Spinozaver - največji in najbrutalnejši dinozaver

Spinozaver - največji in najbrutalnejši dinozaver

10.09.2011 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik
"Odkrili so, da je bil spinozaver mogočni plenilec, ki se je pred 100 milijoni let prehranjeval predvsem z velikanskimi ribami severno afriškega morja."

Spinozaver je do zdaj največje znano mesojedo bitje, ki je kadarkoli hodilo po zemeljski obli. 17 metrov dolga zver je tehtala kar 20 ton. Kot primer lahko navedemo, da je tiranozaver tehtal okoli 8 ton. Kosti tega mogočnega spinozavra so izkopali že med leti 1912 in 1915 v Egiptu. Vendar so ga šele v zadnjih letih dejansko rekonstruirali.

Odkrili so, da je bil spinozaver mogočni plenilec, ki se je pred 100 milijoni let prehranjeval predvsem z velikanskimi ribami severno afriškega morja. Podolgovata in sploščena lobanja spominja na sodobnega krokodila. Prav tako kot krokodil je tudi spinozaver živel in lovil v morju pa tudi na kopnem.

Posebnost spinozavra je bila njegova hrbtenjača, ki se je v višini 1,5 m razpostirala po celotnem hrbtu. Posebna hrbtenjača se je oblikovala v “jadro”, s katerim je sponozaver uravnaval vročino, odganjal ostale plenilce ter za privabljanje družic.


Dinozaver

Vir: BBC


Ključne besede: dinozavri prazgodovina spinozaver arheologija znanost živali plenilci Otroška igrivost in nagajivost sta skoraj brezmejni. In o tem pripoveduje ta slikanica.
Sebastian Kneipp je bil utemeljitelj celostnega naravnega zdravljenja. Razvil je naravno obliko zdravilstva, ki vključuje zdrav način življenja, zdravo prehrano in zdravljenje z zdravilnimi rastlinami in vodo.
Osupljiva dejstva o eteričnem sevanju, magnetizmu, o miselnih formah in kako le te vplivajo na ljudi, o auričnih barvah, o psihični zaščiti...
Le kaj se je zgodilo? Dragi mladi bralec, več ti bo povedala kar tale mala zgodbica ...
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Človek je kot roman: do zadnje strani ne veš kako se bo roman končal. V nasprotnem primeru ga sploh ne bi bilo vredno prebrati.

Jevgenij Zamjatin