Spinozaver - največji in najbrutalnejši dinozaver

Spinozaver - največji in najbrutalnejši dinozaver

10.09.2011 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik
"Odkrili so, da je bil spinozaver mogočni plenilec, ki se je pred 100 milijoni let prehranjeval predvsem z velikanskimi ribami severno afriškega morja."

Spinozaver je do zdaj največje znano mesojedo bitje, ki je kadarkoli hodilo po zemeljski obli. 17 metrov dolga zver je tehtala kar 20 ton. Kot primer lahko navedemo, da je tiranozaver tehtal okoli 8 ton. Kosti tega mogočnega spinozavra so izkopali že med leti 1912 in 1915 v Egiptu. Vendar so ga šele v zadnjih letih dejansko rekonstruirali.

Odkrili so, da je bil spinozaver mogočni plenilec, ki se je pred 100 milijoni let prehranjeval predvsem z velikanskimi ribami severno afriškega morja. Podolgovata in sploščena lobanja spominja na sodobnega krokodila. Prav tako kot krokodil je tudi spinozaver živel in lovil v morju pa tudi na kopnem.

Posebnost spinozavra je bila njegova hrbtenjača, ki se je v višini 1,5 m razpostirala po celotnem hrbtu. Posebna hrbtenjača se je oblikovala v “jadro”, s katerim je sponozaver uravnaval vročino, odganjal ostale plenilce ter za privabljanje družic.


Dinozaver

Vir: BBC


Ključne besede: dinozavri prazgodovina spinozaver arheologija znanost živali plenilci Visoko v gorah je desetletni pastirček Tonček pasel svoje ovčice. Vsako jutro je zgodaj vstal in jih preštel.
Pravljica o nenavadnem prijateljstvu in preseganju omejitev ...
Slikanica prinaša zgodbico o štirih Marsovčkih, ki se med počitnicami odpravijo na poučno in zabavno raziskovanje prostranega vesolja ...
Kdo bi vedel, kje vse se skrivajo povodni možje, a prelepe, divje in skrivnostne slovenske reke so prav gotovo njihov dom ...
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Vsak nov začetek pride iz konca nekega drugega začetka.

Seneka