Spinozaver - največji in najbrutalnejši dinozaver

Spinozaver - največji in najbrutalnejši dinozaver

10.09.2011 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik
"Odkrili so, da je bil spinozaver mogočni plenilec, ki se je pred 100 milijoni let prehranjeval predvsem z velikanskimi ribami severno afriškega morja."

Spinozaver je do zdaj največje znano mesojedo bitje, ki je kadarkoli hodilo po zemeljski obli. 17 metrov dolga zver je tehtala kar 20 ton. Kot primer lahko navedemo, da je tiranozaver tehtal okoli 8 ton. Kosti tega mogočnega spinozavra so izkopali že med leti 1912 in 1915 v Egiptu. Vendar so ga šele v zadnjih letih dejansko rekonstruirali.

Odkrili so, da je bil spinozaver mogočni plenilec, ki se je pred 100 milijoni let prehranjeval predvsem z velikanskimi ribami severno afriškega morja. Podolgovata in sploščena lobanja spominja na sodobnega krokodila. Prav tako kot krokodil je tudi spinozaver živel in lovil v morju pa tudi na kopnem.

Posebnost spinozavra je bila njegova hrbtenjača, ki se je v višini 1,5 m razpostirala po celotnem hrbtu. Posebna hrbtenjača se je oblikovala v “jadro”, s katerim je sponozaver uravnaval vročino, odganjal ostale plenilce ter za privabljanje družic.


Dinozaver

Vir: BBC


Ključne besede: dinozavri prazgodovina spinozaver arheologija znanost živali plenilci Spoznavanje velikih in malih tiskanih črk slovenske abecede skozi igrivo opazovanje in prepoznavanje žuželk
Korak za korakom v svet računalnika je priročnik za začetnike, ki se še spoznavajo z računalnikom in njegovim delovanjem.
Zgodba o karieri, o modri babici in diamantih na dvorišču
Čudoviti svet preprostih sladkih dobrot, tistih, ki so priljubljene danes in tistih, iz časov naših babic, na katere ste že malo pozabili ...
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Najvišje spleza tisti, ki pri plezanju pomaga drugim.

(Georg Matthew Adams)