Dišeči poletni večeri - dišeče, poleti cvetoče rastline

Dišeči poletni večeri - dišeče, poleti cvetoče rastline

25.07.2016 | Avtor: Matevž Likar

Nič ni lepšega kot prijetni poletni večeri, ki se odvijajo na vrtu zasajenem s čudovitimi rastlinami. Edino, kar lahko takšen večer še polepša je ustrezna izbira rastlin, ki bodo obkrožale teraso in jo polepšale še s prekrasnimi aromami.

Za čudovite večerne arome posadite rastline iz spodnjega izbora, ki bodo teraso obdale s svojimi prekrasnimi vonji.

Vrtnica 'Charles de Mills' je grmičasta vrtnica s prekrasnimi škrlatno-rožnatimi cvetovi. Cvetovi se bodo začeli odpirati sredi poletja in bodo prekrasno nadišavili okolico rastline. Vrtnica bo najbolje uspevala na dobro odcednih tleh bogatih z organsko snovjo. Za to vrtnico je značilno, da bolje cveti na starem lesu, zaradi česar jo vsako leto obrežite le toliko, da oblikujete grm. Odrasla rastlina bo zasedla približno dober meter grede in se bo toliko tudi dvignila nad gredo.

Kovačnik 'Serotina' je pozno cvetoč predstavnik tega rodu. Pozno poleti bo rastlina zacvetela z dišečimi cvetovi s temnimi škrlatnimi progami. Rastlina bo cvetela vse do jeseni. Po cvetenju jo porežite, da ne bo prerasla svojega prostora, saj lahko zraste do 6m višine.

Tobak je še en čudovit dišeč predstavnik rastlin, ki svoje dišave oddajo po zahodu sonca. Ta dvoletnica požene številne dolge bele cvetove, ki v večerni vrt oddajajo bogato aromo jasmina. Tobak posejte spomladi, vendar bo rastlina zacvetela šele prihodnje poletje. Ker ni povsem prezimno trden, jo je bolje prezimiti v prostoru brez zmrzali.

Še en odličen dišeč grm je velecvetna abelija.

Abelija je zimzelen grm, ki zraste do 3 m višine. Grm ima prekrasno lokasto obliko, ki je od junija pa vse do jeseni prekrita z belimi trobentastimi cvetovi. Za čim daljše obdobje cvetenja redno odstranjujte odcvetele cvetove. Po cvetenju pa obrežite tudi poganjke, da grm oblikujete. Abelijo lahko uporabite kot dodatek ali nadomestilo za vrtnico.

Ingverjevka (Hedychium gardnerianum) je čudovita eksotična trajnica z dolgimi socvetji polnimi dišečih cvetov. Na toplem in sončnem rastišču lahko ingverjevko posadite neposredno na gredo, drugje pa jo raje posadite v lonec. V vsakem primeru boste morali rastlino prezimiti na toplem.

Podobno eksotična je tudi angelska trobenta, ki je čudovit grm iz Južne Amerike. Preko poletja bo na grmu pognalo polno velikih visečih trobentastih cvetov. Za prezimitev potrebujete prostor brez zmrzali. Preden grm prestavite v prostor za prezimitev, ga še nekoliko obrežite, da bo ohranil obliko.

Z dodatkom nekaj od teh rastlin v vaše zasaditve je mogoče grede prekrasno dopolniti tako, da bodo vaši večeri na vrtu še lepši.

Priporočljivo branje >>> Samooskrbni organski vrt

Preberite si tudi knjige o vzgoji rastlin >>> Knjige o vrtu in vrtnarjenju

Ključne besede: Matevž Likar cvetje rastline vrt vrtnarjenje poletno cvetje poleti cvetoče cvetlice čebulnice vrtnice Charles de Mills kovačnik Serotina tobak  velecvetna abelija ingverjevka angelska trobenta  Tam daleč, v ledeno mrzlih krajih, kamor vroči sončni žarki nikoli ne posijejo, se razteza dežela sneženega moža
Avtorska slikanica o poletju in preprostih trenutkih, ki se dogajajo poleti
Grenko sladka mikropoezija
Pravljica o jelenu, ki je v stiski spoznal, kako dobre prijatelje ima ...
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Ne moremo živeti samo zase. Tisoče vlaken nas povezuje s sočlovekom; in po teh vlaknih tečejo naša dejanja proč, kot vzroki in se k nam vračajo, kot posledice.

Herman Melville