Poletne čebulnice

Poletne čebulnice

27.07.2016 | Avtor: Matevž Likar

Nekaj za vsak mesec

Navadno čebulnice povezujemo s cvetočo pomladjo, precej redkeje pa se spomnimo na njihove kasneje cvetoče sorodnice – poleti cvetoče čebulnice. Pri tem slednjim delamo krivico, saj lahko z njimi dodatno popestrimo grede – tudi, če so že polne trajnic in grmovnic. Z izbiro različnih poleti cvetočih čebulnic, lahko tako mesec za mesecem nadaljujejmo z barvimi cvetovi. 

 

Maj

Odlična izbira za mesec maj so vetrnice kot je npr. sorta 'Lord Lieutenant', ki bo maja odprla svoje vijoličaste cvetove. Seveda se njihovo cvetenje ne zaključi z majem. Če jih boste sadili postopoma (npr. vsaka 2-3 tedne), boste lahko njihove cvetove občudovali celo poletje.

 

Junij

V mesecu juniju svoje cvetove odprejo prave zvezde vrta – okrasni luki. Kroglasta socvetja na dolgih cvetnih steblih spominjajo na prave miniaturne ognjemete. Še posebej so prekrasne višje vrste lukov, ki zrastejo do preko metra visoko. Kot dekor grede pa niso le v času cvetenja, temveč tudi kasneje v obliki suhih soplodij.

 

Julij

Julija začnejo svoje cvetove odpirati lilije. Če katera čebulnica združuje vse odlične lastnosti rastlin, je to nedvomno lilija. Pri njih najdemo živahne barve, prekrasno oblikovane cvetove in še čudovite dišave. Nekatere vrste dosežejo celo 2 metra višine, kar naredi vstis na katerikoli gredi. Za dobro uspevanje potrebujejo bogata in dobro odcedna tla.

 

Avgust

Kapska hijacinta je odlična izbira za sončno gredo, kjer bodo njeni nežni beli cvetovi ustvarili kontrast živahnim barvam poletja. Socvetja bo odprla na dobrem metru visokem steblu, kar jih bo dvignilo nad večino zelnatih trajnic. Za dobro uspevanje potrebuje dobro odcedna tla.

Na podobnem rastišču se bodo odlično počutile tudi dalije, ki jih pogosto povezujemo z drugo polovico poletja. Dalije predstavljajo skoraj neusahljivo izbiro vseh možnih velikosti in oblik cvetov. Podobno razgibani pa sta tudi velikost rastline in celo barva listja.


Matevž Likar >> Okrasni vrt

Priporočljivo branje >>> Samooskrbni organski vrt

Preberite si tudi knjige o vzgoji rastlin >>> Knjige o vrtu in vrtnarjenju

 


Ključne besede: Matevž Likar cvetje rastline vrt vrtnarjenje poletno cvetje poleti cvetoče cvetlice čebulnice vetrnice okrasni luki lilija kapska hijacinta   Morda boste prav vi iztrgali iz stoletij pozabe košček zemlje in vdahnili življenje novemu keltskemu vrtu ...
Opis vsebine: Narava je najboljša lekarna. Kneippove izkušnje in nasveti o uporabi zdravilnih zelišč
V knjigi Uresniči svoje želje je nekaj najučinkovitejših učenj, ki vam bodo pomagala v vsakdanjem življenju
Po zimi mora vedno priti pomlad, zato jo stržek (najmanjši evropski ptiček) glasno prikliče, skupaj z zvončkom ...
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Najmočnejši človek na svetu je tisti, ki je največkrat sam.

Henrik Ibsen