Eksotično poletje s čebulnicami

Eksotično poletje s čebulnicami

30.04.2014 | Avtor: Matevž Likar


Med čebulnicami najdemo številne predstavnike, ki jih lahko s pridom uporabimo za pričaranje eksotične grede. Njihovi barviti listi in tople barve cvetov nas bodo spomnile na tropske in subtropske kraje kljub temu, da se ne bomo premaknili iz svojega vrta.

Za osnovo vzamemo različne čebulnice, ki bodo zacvetele v toplih oranžnih in rdečih tonih. Slednji so odlični za vzbujanje nekoliko bolj eksotičnih zasaditev. Med klasičnimi čebulnicami in gomoljnicami so prva izbira dalije, ki bodo s svojimi cvetovi zapolnile celoten konec sezone. Izberite sorte, pri katerih so rdečkasti ali oranžni cvetovi kombinirani s temnimi listi. Takšne so npr. dalije iz serije Bishop ali v kolikor potrebujete nižje rastline tudi različne sorte iz serije Happy Single. Nekoliko kasneje zacvetijo tudi čopaste lilije, ki poženejo eksotična socvetja polna majhnih cvetov. Tudi med čopastimi lilijami izberite sorte, ki imajo več rdečastega pridiha kot je npr. 'Sparkling Burgundy'. Njena temna stebla bodo na gredo dodala nekaj dramatičnosti. Čeprav jo lahko prezimimo tudi na prostem je bolje, če jo preko zime prenesemo na toplo.

Pred dalijami bodo grede polepšale še številne druge čebulnice. Slednje lahko najdete tudi med lilijami. Turška lilija 'Claude Shride' bo pognala čudovite temne škrlatne cvetove, ki se bodo dvigovali nad gredo in kimali proti nižjim trajnicam. Sredi poletja pa bodo zacvetele tudi kane. Slednje na eksotični gredi nikakor ne smejo manjkati, saj jo bo izpopolnile s svojimi velikmi listi in živahnimi socvetji. Za resnično dramatične liste posadite sorto 'Durban', pri kateri so temni škrlatni listi prekinjeni z rožnato-rumenimi žilami.

V kolikor imate še nekaj prostora, dodajte še montbrecije in ingverjevke. Montbrecije poženejo čudovita socvetja, v katerih se cvetovi počasi odpirajo eden za drugim in tako podaljšajo čas cvetenja. Sorta z zelo živahnimi rdečimi cvetovi je 'Lucifer'. Za bolj oranžne cvetove pa posadite sorto 'George Davidson'. Tudi ingverjevke so odličen dodatek za eksotično gredo. Posadite npr. vrsto Hedychium gardnerianum, ki požene belo-oranžna socvetja z izredno dolgimi prašniki. Vsako socvetje lahko nosi do 30 cvetov, kar resnično popestri zasaditev.

Priporočljivo branje >>> Samooskrbni organski vrt

Preberite si tudi knjige o vzgoji rastlin >>> Knjige o vrtu in vrtnarjenju

Ključne besede: Matevž Likar april poletje eksotične rože vrt vrtnarjenje čebulnice dalije lilije pomlad presajanje vrtna opravila Ideje za ustvarjanje! Ustvarite ročno izdelane rože, buče, darilne vrečke, škatlice, zmaje, letala, ladjice, snežinke in še in še ...
Pravljica o nenavadnem prijateljstvu in preseganju omejitev ...
Čudoviti svet preprostih sladkih dobrot, tistih, ki so priljubljene danes in tistih, iz časov naših babic, na katere ste že malo pozabili ...
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Bodi mavrica v oblaku drugega

Maya Angelou