Gustave Dore, ilustrator

Gustave Dore, ilustrator

26.09.2015 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik

Paul Gustave Louis Christophe Doré
(1832-1883) je bil francoski ilustrator, grafik in kipar. Rojen je bil v Strasbourgu. S petnajstimi leti je pričel delati kot karikaturist za francoski časopis Le Journal pour rire.

Ilustriral je več del različnih avtorjev. Ukvarjal se je s knjižno ilustracijo. 1853 je prevzel naročilo za ilustracije del Lorda Byrona. 1856 je izdelal 12 ilustracij na temo legende o potujočem židu za pesnitev, ki jo je Pierre-Jean de Ranger izpeljal iz novele  Eugène Sue (1845). 1860 je ilustriral francosko izdajo Cervantesovega Don Kihota. Dore je ilustriral tudi delo Krokar, ki ga je napisal Edgar Allan Poe.

Uspel je z ilustracijami angleške Biblije (1866), ki jih je razstavil v Londonu, leta 1867. Leta 1872 je v knjigi Popotovanje izšlo 180 zbranih Dorejevih ilustracij. Knjiga je bila komercialno uspešna, vendar so jo mnogi kritiki zelo slabo sprejeli.

Dorejeva kasnejša dela obsegajo ilustracije za Miltonov Izgubljeni raj, Tennysonove Kraljeve idile, dela Thomasa Hooda in Božansko komedijo. Ilustracije je objavljal tudi v časopisu  The Illustrated London News. Ilustriral je še številne knjige, med drugim je Basni (avtor: Jean de la Fontaine).

Gustave Dore, ilustracija, Basni, Jean de la Fontaine

Ilustracija: Gustave Dore, Basni, Jean de la Fontaine

Ključne besede: Gustave Dore grafik grafika lesorez ilustrator ilustracija kipar karikaturist Dorejeva Biblija Basni karikature knjižna ilustracija Poučna slikanica GLEJ, ŽABA! je natisnjena z velikimi tiskanimi črkami. Mladim bralcem predstavlja življenjski krog žabe in nekaj njenih značilnost.
Drobna zgodba o sončnici, ki se je iz kalčka razvila v velik, sončno rumen cvet
Pia always jumped to look for the blueberries, whether it was the summer, autumn or winter. But in autumn and winter there were no blueberries on the bushes ...
Zgodba o karieri, o modri babici in diamantih na dvorišču
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Če ste se zavezali svojim ciljem, ste sposobni premagati vse ovire in zmagali boste!

(Jeff Keller)