Gustave Dore, ilustrator

Gustave Dore, ilustrator

26.09.2015 | Avtor: Več avtorjev, povzetek: Kresnik

Paul Gustave Louis Christophe Doré
(1832-1883) je bil francoski ilustrator, grafik in kipar. Rojen je bil v Strasbourgu. S petnajstimi leti je pričel delati kot karikaturist za francoski časopis Le Journal pour rire.

Ilustriral je več del različnih avtorjev. Ukvarjal se je s knjižno ilustracijo. 1853 je prevzel naročilo za ilustracije del Lorda Byrona. 1856 je izdelal 12 ilustracij na temo legende o potujočem židu za pesnitev, ki jo je Pierre-Jean de Ranger izpeljal iz novele  Eugène Sue (1845). 1860 je ilustriral francosko izdajo Cervantesovega Don Kihota. Dore je ilustriral tudi delo Krokar, ki ga je napisal Edgar Allan Poe.

Uspel je z ilustracijami angleške Biblije (1866), ki jih je razstavil v Londonu, leta 1867. Leta 1872 je v knjigi Popotovanje izšlo 180 zbranih Dorejevih ilustracij. Knjiga je bila komercialno uspešna, vendar so jo mnogi kritiki zelo slabo sprejeli.

Dorejeva kasnejša dela obsegajo ilustracije za Miltonov Izgubljeni raj, Tennysonove Kraljeve idile, dela Thomasa Hooda in Božansko komedijo. Ilustracije je objavljal tudi v časopisu  The Illustrated London News. Ilustriral je še številne knjige, med drugim je Basni (avtor: Jean de la Fontaine).

Gustave Dore, ilustracija, Basni, Jean de la Fontaine

Ilustracija: Gustave Dore, Basni, Jean de la Fontaine

Ključne besede: Gustave Dore grafik grafika lesorez ilustrator ilustracija kipar karikaturist Dorejeva Biblija Basni karikature knjižna ilustracija V kompletu so zbrani trije priročniki za risanje po korakih ...
Naučimo se risati živali v preprostih štirih korakih. Za risarje od 3 - 99 let!
Ob tem, ko razmišljamo, navzven pošiljamo vibracije fine eterične snovi, ki je tako resnična, kot so vibracije, ki izražajo svetlobo, toploto, elektriko, magnetizem
Ko se lunica zbudi, mnogo zvezdic na nebu zažari. Pod njimi tisoč hišic tiho stoji.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Skrivnost uspeha ni v tem, da pred problemom bežite, se ga skušate znebiti ali da pred njim ohromite; skrivnost uspeha je, da zrastete, tako da ste večji od vsakega problema.

(T. Harv Eker)