Kako nastane zvezdni utrinek

Kako nastane zvezdni utrinek

28.07.2017 | Avtor: Mavrični Mesečnik

Včasih se na nočnem nebu pojavi utrinek, ki nato v hipu izgine. Utrinek ali meteor je svetleča sled, ki jo za seboj pusti meteroid, ko vstopi v Zemljino atmosfero. Zemljina atmosfera ali ozračje, nas ščiti pred ultravijoličnim sevanjem. Zemljina atmosfera sega približno 100 km v višino, nato se začne vesolje.

Meteorid ob vstopu v Zemljino atmosfero zažari in izgori. Mi pa ga vidimo kot zvezdni utrinek. Včasih meteorid v atmosferi ne izgori do konca in v takšnem primeru pade na Zemljo. Meteorid, ki pade na Zemljina tla, se imenuje meteorit. Včasih kakšnega tudi najdemo. Ob padcu lahko nastane tudi velikanski krater. En večjih kraterjev, ki je nastal kot posledica padca meteorita, je Barringerjev krater v Arizoni, katerega premer je kar 1200 metrov.

Ključne besede: utrinek vesolje znanost meteor meteorid meteorit krater Zemljina atmosfera Zemlja astronomija  Kdo bi vedel, kje vse se skrivajo povodni možje, a prelepe, divje in skrivnostne slovenske reke so prav gotovo njihov dom ...
Vsi se dobro zavedamo, da je naša prehrana temelj našega telesnega zdravja. Zato je dobro vedeti, kako delujejo različna živila v naši notranjosti, na naše telo. Predvsem, kako nas živila resnično prehranjujejo.
Naučimo se risati živali v preprostih štirih korakih. Za risarje od 3 - 99 let!
Avtorska slikanica o poletju in preprostih trenutkih, ki se dogajajo poleti
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Umetnik je inštrument, ki beleži nekaj, kar že obstaja, nekaj, kar pripada vsemu svetu, in kar je prisiljen kot umetnik vrniti temu svetu.

Henry Miller