Kako nastane zvezdni utrinek

Kako nastane zvezdni utrinek

28.07.2017 | Avtor: Mavrični Mesečnik

Včasih se na nočnem nebu pojavi utrinek, ki nato v hipu izgine. Utrinek ali meteor je svetleča sled, ki jo za seboj pusti meteroid, ko vstopi v Zemljino atmosfero. Zemljina atmosfera ali ozračje, nas ščiti pred ultravijoličnim sevanjem. Zemljina atmosfera sega približno 100 km v višino, nato se začne vesolje.

Meteorid ob vstopu v Zemljino atmosfero zažari in izgori. Mi pa ga vidimo kot zvezdni utrinek. Včasih meteorid v atmosferi ne izgori do konca in v takšnem primeru pade na Zemljo. Meteorid, ki pade na Zemljina tla, se imenuje meteorit. Včasih kakšnega tudi najdemo. Ob padcu lahko nastane tudi velikanski krater. En večjih kraterjev, ki je nastal kot posledica padca meteorita, je Barringerjev krater v Arizoni, katerega premer je kar 1200 metrov.

Ključne besede: utrinek vesolje znanost meteor meteorid meteorit krater Zemljina atmosfera Zemlja astronomija  S pomočjo organskega vrtnarjenja si lahko pridelamo zdravo zelenjavo in sadje na naraven način.Priročnik za sonaravno eko vrtnarjenje.
Zgodba o karieri, o modri babici in diamantih na dvorišču
Sebastian Kneipp je bil utemeljitelj celostnega naravnega zdravljenja. Razvil je naravno obliko zdravilstva, ki vključuje zdrav način življenja, zdravo prehrano in zdravljenje z zdravilnimi rastlinami in vodo.
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Če ste se zavezali svojim ciljem, ste sposobni premagati vse ovire in zmagali boste!

(Jeff Keller)