Kako nastane zvezdni utrinek

Kako nastane zvezdni utrinek

28.07.2017 | Avtor: Mavrični Mesečnik

Včasih se na nočnem nebu pojavi utrinek, ki nato v hipu izgine. Utrinek ali meteor je svetleča sled, ki jo za seboj pusti meteroid, ko vstopi v Zemljino atmosfero. Zemljina atmosfera ali ozračje, nas ščiti pred ultravijoličnim sevanjem. Zemljina atmosfera sega približno 100 km v višino, nato se začne vesolje.

Meteorid ob vstopu v Zemljino atmosfero zažari in izgori. Mi pa ga vidimo kot zvezdni utrinek. Včasih meteorid v atmosferi ne izgori do konca in v takšnem primeru pade na Zemljo. Meteorid, ki pade na Zemljina tla, se imenuje meteorit. Včasih kakšnega tudi najdemo. Ob padcu lahko nastane tudi velikanski krater. En večjih kraterjev, ki je nastal kot posledica padca meteorita, je Barringerjev krater v Arizoni, katerega premer je kar 1200 metrov.

Ključne besede: utrinek vesolje znanost meteor meteorid meteorit krater Zemljina atmosfera Zemlja astronomija  Grenko sladka mikropoezija
Korak za korakom v svet računalnika je priročnik za začetnike, ki se še spoznavajo z računalnikom in njegovim delovanjem.
Bzzzzzzzzzzzz … Ob sončnem vzhodu se je približevalo glasno brenčanje. To je bil čmrlj Brenčač, nenevaren leteči kosmatinček.
Spoznajte drobceno kresničko Sijo in njeno prijateljico, pikapolonico Lili!
vaš e-mail naslov

Kresnik mesečnik
Knjižne novice
Neslišna zimska tišina se je umaknila pomladnemu mrmranju prebujajočega se življenja.

Jack London